Bli mer attraktiv som arbetsgivare – erbjud löneväxling

En bra tjänstepension är det som toppar listan över vilken förmån som arbetstagare värdesätter högst. Genom att erbjuda löneväxling till dina anställda förstärks den förmånen ytterligare. Samtidigt ger det dig som arbetsgivare en konkurrensfördel och möjliggör att attrahera och behålla kompetenta medarbetare.

Kvinnor som cyklar.

Samarbete med Benify

Benify har tillsammans med Länsförsäkringar tagit fram en förmån för att växla delar av bruttolönen till förstärkt tjänstepension. Allt sker enkelt och överskådligt via er förmånsportal hos Benify. Enkelt och smidigt för er, enkelt och smidigt för den anställde. Inga mellanhänder behövs!

Kontakta oss så hjälper vi er att komma igång

Så fungerar löneväxling

När det är dags för löneväxling kommer du och dina anställda överens om att växla nuvarande lön, löneökning eller bonus till ett pensionssparande. Genom att erbjuda löneväxling får den som är anställd en möjlighet att öka sin pension och sänka sin inkomstskatt. Premien är dessutom avdragsgill för arbetsgivaren och återbetalningsskydd ingår automatiskt.

Då är det bra att löneväxla

För att löneväxlingen ska vara lönsam, och inte göra att intjäningen till allmän pension minskar, är det viktigt att ha en lön som efter löneväxling uppgår till minst 8,07 inkomstbasbelopp. Det innebär ungefär 49 967 kronor per månad (2023).

Bättre pension för den anställde

För dig som arbetsgivare betyder det att företaget kan räkna upp pensionspremien med cirka 6 procent utan att det kostar något extra. Skillnaden beror på att den särskilda löneskatten som betalas på pensionspremien är lägre än arbetsgivaravgiften på lön.

Ett räkneexempel: 1000 kronor i lön blir 1060 kronor i pension, utan att det kostar dig som arbetsgivare något extra.

3 fördelar med att löneväxla

  1. Tjänstepension är den mest efterfrågade löneförmånen och med löneväxling får de anställda ännu bättre tjänstepension.


  2. Det kostar inget extra varken för dig som arbetsgivare eller anställd.

  3. Du som arbetsgivare skapar en bättre framtid för dina anställda genom ett bättre pensionserbjudande.

Så löneväxlar den anställda

Det är enkelt att komma igång med löneväxling. Sparandet sker månadsvis och den anställda kan självklart välja att avbryta eller ändra sitt belopp. Ändringar går igenom månaden efter de gjordes.

  1. Beställningen görs första månaden
  2. Löneavdrag sker andra månaden
  3. Pengarna placeras den tredje månaden

Exempel: Den anställda tar beslut om att löneväxla genom rådgivning hos oss på Länsförsäkringar i augusti, beloppet dras från lönen inför löneutbetalningen i september och löneväxlingsbeloppet placeras av oss på Länsförsäkringar under oktober.