Så maxar du pensionen som företagare

Företagare ansvarar själva för att säkra den framtida pensionen. Varje år och varje krona räknas. Vilka inkomstdelar som är pensionsgrundande skiljer sig för den som driver aktiebolag och för den som är enskild näringsidkare. Pensionsekonom Trifa Chireh reder ut hur du som företagare ska tänka för att maxa pensionsavsättningarna.

Kvinna som ser över tjänstepensionen på dator.

Pensionsavsättning för aktiebolag och enskild firma

– I aktiebolaget är det lönen som är pensionsgrundande för allmän pension, medan för den med enskild firma är det överskottet som visas på sista raden i deklarationen, säger Trifa Chireh.

Gemensamt för alla företagare är att se till att ta ut lön, betala skatt och se över försäkringsskydden. Om du har en lösning för tjänstepension, har du oftast, förutom ett ekonomiskt försprång som pensionär, också annat skydd i form av sjukförsäkring och livförsäkring. En sjukförsäkring är avgörande för att behålla inkomsten om du skulle bli sjukskriven och samtidigt få pensionen fortsatt betald.

Icons/70px/Quotation-mark-70
Lön, utdelning och tjänstepension är en bra mix att rekommendera den som driver aktiebolag.

Tips för aktiebolag

 1. Om man har möjlighet bör man plocka ut en lön som når upp till brytpunkten för statlig skatt, som i år är 51 000 kronor per månad (2023). Det är viktigt eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på lön eller överskott som man tar ut och skattar för

 2. Bygg kapital i bolaget för att ha likviditet till lågbeskattad utdelning. Tänk på att utdelning inte ger pensionspoäng men kan vara ett alternativ om du redan tagit ut ordentlig lön och satt av till tjänstepension.

 3. Utnyttja avdragsmöjligheten oavsett vilken inkomst du har och sätt av till tjänstepension så att du hamnar på minst samma nivå som om du vore anställd. Det motsvarar i de flesta fall 4,5–6 procent av lönen.

 4. För att få allmän pension behöver du som företagare ta ut lön och betala in skatt samt arbetsgivaravgifter eller egenavgifter till Skatteverket.

 5. För småbarnsföräldrar är det viktigt att ta ut lön upp till taket för föräldraledighet som ligger på 42 000 kronor per månad (2023). Eller vård av barn (VAB), där ligger gränsen på 33 000 kronor per månad (2023).

   

 6. Se till att ta ut ”rätt” lön så att du maximerar dina utdelningsmöjligheter. Din revisor kan hjälpa dig.

 7. Jobba inte svart.

Tips för dig med enskild firma

 1. Tänk på att det är det resultat du skattar fram, inkomst av näringsverksamhet, som är pensionsgrundande för allmän pension och andra socialförsäkringsförmåner som föräldrapenning och sjukpenning.

 2. Om du har ett överskott över brytpunkten för statlig skatt (cirka 51 000 kronor per månad 2023) så kan du utnyttja avdragsmöjligheten och spara i en tjänstepensionslösning.

 3. Om du har ett överskott från näringsverksamheten som hamnar under brytpunkten för statlig skatt (cirka 51 000 kronor per månad 2023), spara då med skattade pengar i exempelvis en kapitalförsäkring eller på investeringssparkonto (ISK) för att inte minska intjäningen till allmän pension och allmän sjukförsäkring. Du bör även teckna en privat sjukförsäkring om du skulle bli långvarigt sjuk och inte kan jobba.

 4. Jobba inte svart.

Tjänstepension viktigt för din totala pension

Tjänstepensionen kan uppgå till mellan 20 och 50 procent av den totala pensionen. Resten kommer från den allmänna pensionen och det privata pensionssparandet.

Aktiebolag kan göra skatteavdrag på inbetalningar till tjänstepension med upp till 35 procent av den pensionsgrundande ersättningen. I den enskilda firman går det att dra av upp till 35 procent av överskottet för avsättning till pension.

Köpa ikapp pension

Om du inte vet hur mycket du kommer tjäna under året kan insättningen till din tjänstepension göras i december. Har du en varierande inkomst kan det vara mest fördelaktigt att pensionsspara olika mycket olika år. 

– I slutet av året är det bra att se över resultatet för att se om det går att göra extra insättningar. Om du inte har hunnit utnyttja avdragsutrymmet för pensionsavsättning fullt ut finns det också möjlighet ”köpa ikapp” extra pensionsavsättning, säger Trifa Chireh.

Du kanske också är intresserad av

Höj pensionen med direktpension

Direktpension är ett komplement till tjänstepension som innebär att du kan avsätta mer än de 35 procenten av lönen som är avdragsgilla till tjänstepensionen.

Är direktpension något för dig?

Hur påverkas pensionen när börsen svajar?

Pensionssparande handlar om långsiktighet.Tänk på att pensionen består av olika delar som påverkas olika mycket vid en börsnedgång.

Läs mer om pensionsdelarna och hur de påverkas

Erbjud dina medarbetare löneväxling

För att vara en attraktiv arbetsgivare kan möjligheten för din anställda att löneväxla vara en framgångsfaktor.

Så funkar det med löneväxling