Bilförsäkring

Ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter

Räkna ut pris & teckna bilförsäkring

Exempel ABC123
För att ge dig rätt pris behöver vi ditt person- eller organisationsnummer
Internetrabatt
Internetrabatt

Köp din bilförsäkring här på Internet. Har du villaförsäkring hos oss lämnar vi 15% rabatt, om inte 10% rabatt (exkl bl.a trafikskatt). Är du redan boendekund måste du kontakta oss för att få den högre rabatten. Är du under 25 år kan du få en högre rabatt om fyller i formuläret längre ner.

 • I vår bilförsäkring ingår allriskskydd
 • Vi ersätter maskinskador upp till 8 år eller 12000 mil
 • Ingen självrisk vid djurkollision
Informationen gäller för Länsförsäkringar Skaraborg

Om bilförsäkring

Helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring

Vår bilförsäkring finns i tre olika nivåer: Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Alla bilar ska enligt svensk lag ha en trafikförsäkring. En trafikförsäkring ersätter personskador och skador på andras egendom. Om du även vill att skador på din egen bil ska täckas av försäkringen behöver du en halv- eller helförsäkring. I en halvförsäkring ingår även skydd för brand-, glas-, och stöldskador, assistans och räddning, rättsskydd, maskinskada och elektronik, allrisk och kris. Helförsäkringen innehåller dessutom skydd för vagnskador – skador på din egen bil vid en trafikolycka eller någon annan så kallad yttre olyckshändelse. Med tilläggningsförsäkringen MER får du även tillgång till hyrbil när din bil är på reparation.

Se pris och köp bilförsäkring

Helförsäkring eller halvförsäkring: Vad är skillnaden?

Om trafikförsäkring

Tänk på att försäkra din bil från dag ett

Du måste försäkra din bil från och med samma dag du köper den. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte.

Rabatt på bilförsäkringen om du är under 25 år

Vi vill göra det enkelt för dig som har bil och är under 25 år. Om du blir kund hos oss får en rejäl rabatt! För att få rabatten måste du fylla i formuläret så kontaktar vi dig med rätt pris.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för rätt pris

Snabbguide - vilken bilförsäkring passar dig?

Hur mycket tror du din bil är värd idag?
Hur gammal är bilen?
Hur gammal är bilen?
Hur gammal är bilen?

Vad ingår i bilförsäkringen?

Innehåll Självrisk Helförsäkring Halvförsäkring Trafikförsäkring
Trafik

Personskador och skador på andras egendom. 

1 000 kr (3 500 kr för juridisk person)* Ja Ja Ja
Glas

Om du behöver laga eller byta ut en glasruta på grund av en spricka eller ett stenskott.

1 500 kr

Laga stenskott: 200 kr

Ja Ja  
Stöld

Om din bil blir stulen eller om du får inbrott i bilen. 

1 800 kr** Ja Ja  
Assistans och räddning

Bärgning, räddning och bogsering om bilen får driftstopp, som till exempel punktering. 

1 500 kr Ja Ja  
Rättsskydd

Advokat- och rättegångskostnader om du hamnar i tvist efter till exempel en trafikskada.

20 % av kostnaden, minst 1 000 kr Ja Ja  
Kris

Om du behöver träffa en psykolog efter till exempel en trafikolycka.

Ingen självrisk Ja Ja  

Brand

Skador vid brand, åsknedslag eller explosion.

1 800 kr Ja Ja  

Maskinskada och elektronik

Fel på motor och elektronik, som trasig kamkedja eller fel på kyl- och värmesystem. Gäller för bilar som är högst åtta år gamla eller som har körts längst 120 000 kilometer. Så snart någon av dessa gränser har uppnåtts upphör skyddet.

3000 kr/5000 kr/7000 kr
6000 mil/10000 mil/12000 mil
Ja Ja  

Allrisk

”Drulleförsäkring” som ersätter exempelvis om du tankar fel drivmedel, tappar bort bilnyckeln eller om spiller ut mat eller dryck i bilen. Gäller för bilar som är högst åtta år gamla.

1 000 kr Ja Ja  

Vagnskada

Skador på din bil vid en trafikolycka, även om felet är ditt. Du kan också få ersättning vid så kallad annan yttre olyckshändelse, till exempel om du backat in i en stolpe eller råkat ut för skadegörelse.

3 000 kr/5 000 kr (du väljer självrisk)*  Ja    

* Om föraren är yngre än 24 år tillkommer en självrisk på 1 000 kr

**Om din bil blir stulen när den har en aktiverad spårningsutrustning som vi godkänt, slipper du självrisken helt.

 

Visste du att..

Om du har tilläggsförsäkringen MER betalar du ingen självrisk alls vid kollision med djur. Om du råkat ut för skadegörelse är självrisken 1.000 kr. 

Gäller bilförsäkringen utomlands?

Vår bilförsäkring gäller i alla EU- och EES-länder. Försäkringen gäller även i de länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet. De länder som är anslutna hittar du på Trafikförsäkringsföreningens webbplats. Trafikförsäkringen gäller dessutom alltid i hela världen för skador som ett svenskregistrerat fordon orsakat.

Att resa utomlands med din bil

Trafikförsäkringsföreningens webbplats

För vem gäller försäkringen?

Försäkringen gäller för dig som försäkringstagare och de som är passagerare eller kör din bil. Försäkringen gäller inte om du registrerar och försäkrar bilen på en annan person än ägaren.

Visste du att...

Om din bil har hel- eller halvförsäkring hos oss så ingår bärgning av släpet eller husvagnen, även om de är försäkrade i ett annat försäkringsbolag.

Man sitter i baksätet på en bil

Allriskskydd bilförsäkring: Om du tankar fel drivmedel eller tappar bort bilnyckeln

Vad påverkar bilförsäkringens pris?

Varje bilägare som har sin försäkring hos oss ska ha ett så rättvist pris som möjligt. Därför tar vi hänsyn till följande faktorer:

 • Fabrikat, typ och årsmodell
 • Din ålder
 • Var du bor
 • Hur mycket du kör bilen
 • Vilken självrisk du väljer i vagnskadeförsäkringen

Tilläggsförsäkring MER

MER-försäkring

Är det viktigt att ha tillgång till din bil i alla lägen ger vår tilläggsförsäkring MER ett bra skydd. Försäkringen betalar till exempel:

 • 75 procent av kostnaden för en hyrbil under reparationstiden upp till 45 dagar.
 • Kontant ersättning på 100 kronor per dag istället för hyrbil.
 • Sänkt självrisk och ersättning om du krockar med ett djur eller vid skadegörelse, även om du bara har en halvförsäkring.

 • Om du har tilläggsförsäkringen MER betalar du ingen självrisk alls vid kollision med djur. Om du råkat ut för skadegörelse är självrisken 1.000 kr. 

Älg på vägen

Villkor & förköpsinformation

Viktig information om bilförsäkringen

Här hittar du bland annat villkor och förköpsinformation som det är viktigt att du läser. Spara gärna ner den så har du den tillgänglig.

Ändra körsträcka

Jag vill ändra min årliga körsträcka

Frågor & svar

Vanliga frågor och svar kring bilförsäkringar

 • När kan jag byta eller säga upp min bilförsäkring?
  Det avtal du tecknade när du försäkrade din bil hos oss gäller i ett år. Du kan byta försäkringsbolag vid din försäkrings årsförfallodag eller när du byter bil. Detta gäller oavsett om du betalar din försäkring månads-, halvårs- eller årsvis.
 • Gäller min försäkring när jag bilar i Europa?
  Ja, det gör den. Din bilförsäkring gäller i de länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet, däribland Frankrike. Utöver detta gäller din trafikförsäkring för personskador, oavsett vilket land i världen du befinner dig i. Försäkringen gäller om personskadan drabbat en svensk medborgare som har sin hemvist i Sverige och som varit med om en trafikolycka i ett svenskregistrerat fordon.
 • Måste jag kontakta er när jag sålt min bil?
  Nej, det behöver du inte. Transportstyrelsen meddelar oss att ett ägarbyte har skett på din bil och vi avslutar då din försäkring. De pengar som blir över, betalar vi tillbaka till dig.
 • Hur gör jag när jag vill ställa av min bil?
  Du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och om du har en halv- eller helförsäkring gör vi om den till en avställningsförsäkring som innehåller brand, glas, stöld, rättsskydd och vagnskadeskydd. Har du enbart en trafikförsäkring blir din försäkring vilande tills du ställer på den igen.
 • Hur gör jag när jag vill ställa på min bil som varit avställd?
  Du ställer på bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och vi ger då din bil samma omfattning på försäkringen som du hade innan du ställde av den.
 • Måste jag kontakta er när jag sålt mitt släp/husvagn?
  Ja, det måste du. Eftersom du inte behöver ha trafikförsäkring på släpvagn och husvagn vet inte Transportstyrelsen var du haft din försäkring och kan därför inte meddela oss att du sålt släpvagnen/husvagnen.
 • Vad händer om min bil inte är trafikförsäkrad?
  Enligt Trafikskadelagen är bilens ägare skyldig att ha bilen trafikförsäkrad (om den inte är avställd). Trafikförsäkringsföreningen tar ut en hög avgift av bilens ägare för den tid som bilen är oförsäkrad.
 • Hur gäller försäkringen om jag krockar med ett annat fordon?
  Om felet till olyckan är ditt ersätter trafikförsäkringen, som är obligatorisk, skadorna på den andra bilen och personskador på dig och övriga inblandade. Har du en helförsäkring ersätter försäkringen även kostnaden för skadorna på din bil. Om det är den andra bilen som orsakat olyckan ersätter den bilens trafikförsäkring skadorna på dig och din bil.
 • Ersätter försäkringen om jag tankar bensin i min dieseldrivna bil?
  Ja, har du minst en halvförsäkring ingår ett allriskskydd som ersätter dig om du råkar tanka fel under förutsättning att din bil är högst åtta år gammal.
 • Hur ersätter försäkringen om min bil blir stulen?
  Om du har en halv- eller helförsäkring får du ersättning för kostnader om bilen blir stulen eller råkar ut för ett stöldförsök. Om bilen bara har en trafikförsäkring får du ingen ersättning.
 • Gäller försäkringen för stenskott?
  Ja, om du har minst en halvförsäkring. Du får inte ersättning om glaset går sönder vid en trafikolycka, då behöver du en helförsäkring.
 • Kan jag få ersättning om bilens luftkonditionering går sönder och behöver bytas ut?
  Ja, det kan du om det inte gäller slitage och du har minst en halvförsäkring. Då ersätter försäkringen genom maskinskadeskyddet reparationen under förutsättning att bilen är högst åtta år gammal eller att den körts längst 12 000 mil.
 • När får jag en ny bil om min bil blir skadad?
  • Om den är yngre än ett år
  • Om den körts mindre än 20 000 kilometer
  • Om du är den första ägaren
  • Om reparation av skadan överstiger hälften av bilens inköpspris

Tänk på att

Det finns undantag och aktsamhetskrav som du måste känna till och följa för att din försäkring ska gälla fullt ut. Följer du inte dem kan du få en lägre ersättning. Läs mer om aktsamhetskraven i villkoret.

Är du redan kund?

Logga in för att se dina försäkringar

När du loggar in på Mina sidor får du en överblick över dina aktuella försäkringar. Du kan också enkelt hantera din ekonomi med full tillgång till alla dina banktjänster.

Mer om att vara kund hos oss

Anmäl skada

Otur kan drabba vem som helst. Har du råkat ut för skada eller drabbats av inbrott kan du anmäla det direkt på sajten. 

Mer om skadeanmälan