Vagnskadegaranti

Vagnskadegarantin ingår när du köper en ny bil i Sverige och ger ersättning för skador på din bil. När vagnskadegarantin gäller räcker det med att du har en halvförsäkring på bilen.

Vagnskadegaranti ersätter skador på din bil

Vagnskadegarantin gäller för skador på bilen som du fått genom en trafikolycka, varit med om en kollision eller bilen råkat ut för skadegörelse. Därför behöver du bara en halvförsäkring under tiden du har en giltig vagnskadegaranti. En halvförsäkring i kombination med vagnskadegaranti ger samma skydd som en helförsäkring. Hur stor självrisken är vid en skada bestämmer bilmärket. Tänk på att garantisjälvrisken brukar presenteras utan moms.

Vagnskadegaranti lämnas av generalagenten när du köper en ny bil. Garantin gäller oftast i tre år i Sverige och alla EU- och EES-länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet. De flesta försäkringsbolag påminner dig när garantin är på väg att gå ut och du bör utöka till en helförsäkring. Men ha också alltid själv koll på garantidatumet. Det står i ditt garantibevis.

För dig som har Toyota och Lexus

Du som har en Toyota eller Lexus registrerad efter den 1 januari 2019 har din vagnskadegaranti hos Länsförsäkringar. Vagnskadegarantin gäller i tre år från det att bilen är registrerad hos Transportstyrelsen. Garantin täcker skador för normal utrustning som hör till bilen.

Du som har din Toyota eller Lexus försäkrad i Bilförsäkring Premium får en reducering av självrisken med 3 000 kronor.

Har din Toyota eller Lexus vagnskadegaranti?

Om din Lexus eller Toyota personbil är registrerad efter den 1 januari 2019 finns vagnskadegarantin hos Länsförsäkringar. Är din bil under tre år men registrerad före den 1 januari 2019 kan du kontrollera vagnskadegarantin i bilens vagnskadegarantibevis som finns i din instruktionsbok, alternativt kontakta Folksam.

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran