Ny betalplattform

För att möta kundernas behov av snabba, säkra och mer effektiva betaltjänster planeras en modern och bankgemensam plattform för betalningar. Inom Länsförsäkringar förbereder och anpassar vi våra betaltjänster och system för den nya betalplattformen.

P27 drar tillbaka sin ansökan om clearinglicens

”Förutsättningarna för att bygga ett nytt nordiskt infrastruktursystem för betalningar har ändrats sedan P27 lanserades 2019.” Det meddelar P27 Nordic Payments i ett pressmeddelande den 20 april 2023. Bolaget har därför beslutat att dra tillbaka sin clearingansökan till Finansinspektionen och behöver utvärdera sina framtida planer för den nordiska betalmarknaden.

Läs mer på P27:s webbplats

Personer som betalar med kort

Vad innebär den planerade nya betalplattformen?

Den nya plattformen öppnar upp möjligheter för att utveckla nya produkter, tjänster och lösningar, för att möta framtidens kundbehov. Hanteringen av betalningar kommer bli enklare och effektivare. Några fördelar är att det går att skicka mer detaljerad information mellan betalare och betalningsmottagare. Betalningar kommer att kunna genomföras vid fler tillfällen under dagen och nå mottagaren samma dag.

 

På Svenska Bankföreningens hemsida kan du läsa mer om Ny nordisk betalningsinfrastruktur I Swedishbankers.

 

Se även information på webbplatsen P27 Nordic Payments.

Hur påverkas jag som företagskund?

Det är främst företagskunder som använder Bankgirots produkter via filkommunikation som berörs av förändringen. En av förändringarna är att den internationella formatstandarden ISO 20022 ska användas för betalningar via filkommunikation istället för dagens nationella format.

Vi på Länsförsäkringar förbereder nu inför de förändringar som kommer på betalmarknaden. Bland annat en lösning för filbetalningar som är anpassade till formatstandarden ISO 20022.

Läs mer här.