Behöver du ett bokföringsprogram?

Ja. Har du startat företag behöver du sköta din bokföring. Och för att ha koll på din ekonomi är det en god idé att snabbt komma igång med ett bokföringsprogram, särskilt om du tänkt göra större delen av jobbet på egen hand.

Behöver du ett bokföringsprogram?

Många nyföretagare undrar hur snart de behöver komma igång med sin bokföring och redovisning. Och redan när du registrerar ditt företag behöver du bestämma dig hur ofta du ska redovisa - månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Men oroa dig inte för att du gör fel val här, detta går att ändra i efterhand!

Vad innebär bokföring?

Bokföring innebär att du registrerar bolagets ekonomiska händelser, det vill säga ingående och utgående poster som inköp, fakturor och inbetalningar. Alla som driver ett företag är bokföringsskyldiga enligt lag, men hur omfattande bokföringen blir varierar beroende på omfattningen av in- och utgående poster samt om du bedriver enskild firma eller aktiebolag.

Det är viktigt att bokföra ofta – inte bara för att det i många fall krävs enligt lagen, utan också för att det ger dig en bättre koll på bolagets ekonomi. Många bokföringsprogram hjälper dig att bokföra till exempel inbetalningar och utbetalningar och kvitton per automatik. Allt för att din bokföring ska vara uppdaterad och du ska få bättre kontroll.

Hur snabbt behöver du komma igång med din bokföring?

Har du startat enskild firma behöver du inte känna någon stress med bokföringen den första tiden som företagare. Det räcker vanligtvis med att du upprättar ett årsbokslut i samband med att du avslutar den löpande bokföringen. Bokslutet ligger därefter som grund till deklarationen. Mer informatiom om årsbokslut för enskilda näringsidkare finns hos Skatteverket.

Om du bedriver enskild firma är du själv ekonomiskt och juridiskt ansvarig. Även om din privata och företagets ekonomi tenderar att flyta ihop måste du särskilja dessa i bokföringen och även upprätta två olika bankkonton, ett som är avsett för din verksamhet och ett för privata ärenden.

Har du däremot aktiebolag betalar du ut lön till dig själv som anställd och det kräver en annan typ av kontinuerlig redovisning med arbetsgivaravgift och preliminärskatt på lön. Eftersom det finns mer poster att redovisa med aktiebolag och du sannolikt har mer in- och utposter med ett aktiebolag så är rekommendationen att redovisa till Skatteverket kvartals- eller månadsvis, beroende på omsättning.

Skillnaden mellan bokföring och redovisning

Redovisning och bokföring går hand i hand och ibland används uttrycken lite slarvigt för samma sak. Men man kan dela upp dem såhär; bokföring handlar om att registrera och samla in all ekonomisk information som fortlöper i företaget. Och redovisning handlar om när det är dags att redovisa företagets ekonomi till Skatteverket och det är framförallt då det börjar bli krångligt. Därför väljer många småföretagare att ta hjälp med bokföringen.

Bokföringsprogram kan förenkla bokföringen

Nu vill du komma igång med din bokföring och funderar på vilka alternativ det finns. Med bokföringstjänster förenklar du din vardag som företagare. Du kan göra stora delar av bokföringsarbetet automatiserat genom att bland annat koppla ihop ditt företagskonto med bokföringen. Detta i sin tur förenklar hantering av fakturor och kvitton vilket til lstor del kan hanteras via mobilen.

Till sist

Har du vänner eller kollegor som också driver eget? Kolla hur de gör, säkert har de tips på hur de löser sin bokföring. Det allra viktigaste du ska ta med dig är att; ordning och reda är a och o. Oavsett om du gör det helt själv, delvis eller låter en revisor göra jobbet.