Bolån
Bolån

Bolån

Ett tryggt bostadslån för ditt hus, lägenhet eller fritidshus. Vi hjälper dig få ut det mesta möjliga av din bostadsaffär.

Få en individuell ränta på ditt bolån
Bolåneskydd kostnadsfritt i tre månader
Allt för ditt boende på ett ställe

Se våra aktuella bolåneräntor

Se våra aktuella bolåneräntor

Läs mer och jämför våra aktuella list- och snitträntor här. Se våra räntor

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Ung flicka blåser såpbubblor på barnkalas

Dags att köpa bostad? Vi hjälper dig med bolånet

Skaffa lånelöfte

Ta första steget mot ditt nya boende! Med ett lånelöfte vet du vad du har att röra dig med när du går in i en budgivning.

Så skaffar du lånelöfte

Utöka ditt bolån

Planerar du att renovera eller bygga ut hemma? Vi hjälper dig gärna att se över vilka möjligheter du har att utöka ditt bostadslån.

Så utökar du ditt bolån

Flytta bolån

Ofta har du chans till lägre ränta om du byter bank. Gör en ansökan för att se vad vi kan erbjuda dig. Ingenting är bindande.

Så flyttar du ditt bolån

Låna till ditt boende - så här funkar det

Bolån kan du ansöka om när du ska köpa lägenhet, radhus, villa eller fritidshus. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens pris, minst 15 procent behöver du själv betala som kontantinsats. Du kan välja att dela upp lånet i mindre delar med olika bindningstid och ränta för en tryggare ekonomi.

Så ansöker du om bolån

  1. Räkna på bolån - hur mycket kan jag låna?

    I vår bolånekalkyl kan du testa dig fram och räkna ut hur mycket du kan låna för att veta hur mycket din bostad får kosta. Prova med olika kontantinsatser och räntor för att se hur månadskostnaden förändras.

     

    I månadskostnaden räknar vi även in de amorteringskrav som gäller just nu och som avgör hur mycket du behöver betala av på ditt bostadslån.

     

    Räkna ut hur mycket du kan låna

  2. Ansök om lånelöfte

    När du börjar gå på visningar för att köpa en bostad ska du ansöka om ett lånelöfte. Då vet du vad du har att röra dig med om du går in i en budgivning. De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du börjar buda på en bostad, vare sig det är ett hus, en lägenhet eller en sommarstuga. Det är gratis att ansöka om ett lånelöfte och det gäller i tre månader om inget förändrats sen du ansökte.

     

    För att få ett bolån bedöms hushållets möjlighet att kunna betala tillbaka lånet. När du ansöker om lånelöfte tar vi därför bland annat upplysningar hos UC och gör en bedömning av värdet på bostaden.

  3. Ansök om bolån

    När du har vunnit budgivningen och har ett lånelöfte från oss är du välkommen att höra av dig direkt till din personliga kontakt eller lokala bankkontor så hjälper vi dig vidare med bolånet. Tänk på att vi behöver godkänna fastigheten innan du skriver på några papper. Om du inte har lånelöftet hos oss kan du ansöka om bostadslån digitalt. 

     

    När du skrivit kontraktet med mäklaren betalar du direkt en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Skulle du inte ha pengarna själv kan du ansöka om ett handpenningslån.

     

    Har du hittat din drömbostad innan du sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån. När du får ett bolån pantsätter du bostaden till banken som säkerhet. Läs mer om pantbrev, lagfart och andra kostnader som kan tillkomma när du tar ett bostadslån.

Vad blir räntan på mitt bolån?

Räntan är kostnaden för att låna pengar. Den ränta du blir erbjuden är individuell och beror på flera faktorer, exempelvis marknadsläget och våra kostnader för bolåneverksamheten. I bedömningen tittar vi även på hela din ekonomi, hur hög belåningsgraden är och vilka övriga affärer du har hos oss.

Se våra aktuella list- och snitträntor här

Inför ditt bostadsköp

Grönt bolån

Har din bostad energiklass A eller B? I så fall kan du söka Grönt bolån och få en lägre bolåneränta.

Grönt bolån

Amortering av bolånet

Utöver räntan ska du också amortera på ditt bolån. Bostadslånets storlek påverkar hur mycket du ska amortera. 

Amorteringskrav

Ska du ha bunden eller rörlig ränta?

Vår privatekonom Emma Persson går igenom skillnaderna och ger några tips på hur du kan tänka.

Rörlig eller bunden ränta

Frågor och svar om bolån

Ett bolån är precis som namnet antyder ett lån du använder för att finansiera köp av en bostad, som ett hus, en bostadsrätt eller sommarstuga. De allra flesta bolån kräver en säkerhet i bostaden du köper eller vill belåna. Det är så gott som alltid den typen av lån som avses när man talar om bolån i dagligt tal. 

Ett bolån, eller en bostadskredit som bolån heter formellt i Konsumentkreditlagen, kan också vara ett så kallat blancolån, alltså ett lån som inte kräver någon säkerhet. Även handpenningslån och lån för att finansiera kontantinsatsen räknas som bolån. De bolån du kan teckna hos oss är traditionella bostadslån med säkerhet i bostaden. Du kan också ta ett tillfälligt handpenningslån och överbryggnadslån hos oss.

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked om att du kan låna ett visst belopp för att köpa en bostad. De flesta mäklare kräver att du har ett färdigt lånelöfte för att delta i budgivningenoch därför är det klokt att ansöka om ett lånelöfte i god tid om du hittat en bostad som du är intresserad av och vill buda på. Lånelöftet visar att banken gått igenom din ekonomi och tagit ett beslut om hur mycket pengar du kan låna just nu. Ett lånelöfte är alltså en bedömning av din ekonomi och betalningsförmåga, det behöver inte vara knutet till en specifik bostad som själva bolånet är. 

Lånelöftet grundas på din nuvarande inkomst och ekonomiska situation. Det är viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte inte är en garanti för att du kommer att få ett bolån. Skulle din ekonomiska situation försämras är det möjligt att du inte kan låna lika mycket pengar till bostaden som det belopp som anges i lånelöftet. 

Vårt lånelöfte är helt kostnadsfritt och gäller i tre månader. För att ansöka om lånelöfte hos oss behöver du ha en fast inkomst och vara fri från betalningsanmärkningar. 

Ett bolån är precis som namnet antyder, avsett för att finansiera köp av en bostad. Om du redan har ett bolån på din bostad och låneutrymme kvar, kan du även utöka lånet för att finansiera till exempel en renovering eller tillbyggnad av bostaden. 

Hur stort bolån du kan få beror på flera olika saker. De två viktigaste faktorerna är bostadens värde och din personliga betalningsförmåga och kreditvärdighet. Sedan 2010 är det också endast möjligt att låna till 85 procent av bostadens värde eller försäljningspriset. Köper du en bostad som kostar 3 000 000 kronor kan du alltså, teoretiskt, låna som mest 2 550 000 kronor. Hur mycket pengar du kan låna till bostaden hänger också på din ekonomiska förutsättning och kredithistorik. Det görs alltid en kreditprövning så fort du skickat in din ansökan om bolån eller lånelöfte som tar reda på det.

När du ansöker om ett bolån görs alltid en kreditprövning. Vid kreditprövningen tittar vi bland annat på din betalningsförmåga, din allmänna livssituation och hur väl du skött tidigare ekonomiska åtaganden. Kort sagt din kreditvärdighet. Viktiga faktorer vid kreditprövningen är saker som din inkomst, nuvarande boendeform, anställning, befintliga skulder, fasta omkostnader och hur du hanterat tidigare betalningar. Vi tar också en kreditupplysning för att bland annat reda ut om du nyligen har sökt andra krediter och om du har betalningsanmärkningar. 

Det är viktigt att komma ihåg att vi väger samman alla dessa faktorer till en helhetsbild. I de flesta fall bedömer vi ingen på en enskild punkt. Om du vet med dig att din kreditvärdighet inte är optimal kan du förbättra dina möjligheter att få din ansökan om bolån beviljad genom att söka lånet tillsammans med en annan person, en medsökande. Ni är två som står på lånet och båda delar samma ansvar för återbetalningen. I de flesta fall är det möjligt att låna ett större belopp om du har en medsökande. 

Det är flera faktorer som avgör vad kostnaden för ditt bolån blir, exempelvis hur stort lån du har, räntan och hur hög belåningsgraden är. Månadskostnaden för ett bolån består av ränta, amortering och eventuella övriga avgifter.

Använd gärna vår bolånekalkyl för att räkna på din boendekostnad

Vad räntan blir på ditt bolån beror på flera faktorer. De främsta faktorerna som spelar in vid räntesättningen är till exempel din ekonomi och betalningsförmåga, befintliga skulder, eventuella tidigare åtaganden hos oss, bostadens värde och läge, din belåningsgrad, nivån på marknadsräntorna samt hur bostadsmarknaden ser ut just nu. För att ta reda på hur det står till med din ekonomi och betalningsförmåga gör vi alltid en individuell kreditprövning och kreditupplysning. Du kan läsa mer om våra snitträntor här

Ja, det är möjligt att binda räntan på ditt bolån. Vi erbjuder möjligheten att binda räntan 3 månader upp till 10 år. Generellt gäller att ju längre du binder räntan på ditt bolån desto högre blir den. Du kan läsa mer om våra snitträntor här

Ja, hos oss kan du alltid ha en medsökande när du ansöker om bolån. När du har en medsökande på bolånet är ni två som står på låneavtalet och båda delar på ansvaret för återbetalningen av lånet. Då vi räknar med bådas inkomster i underlaget för lånet, blir det enklare att klara inkomstkraven och möjligheten att låna ett större belopp till bostaden ökar. 

Ett överbryggningslån, eller brygglån som det ofta förkortas, är ett lån du kan använda till att finansiera köpet av en ny bostad om du inte hunnit sälja din nuvarande ännu. Överbryggningslånet är alltså en tillfällig lösning som gör det möjligt att flytta in i din nya bostad under tiden du väntar på pengarna från försäljningen av den gamla.

Brygglånet ska lösas när det förfaller eller när du fått pengarna från försäljningen av den gamla bostaden. I samband med det hjälper vi dig att lösa överbryggningslånet och lägga om det till ett vanligt bolån. Du kan alltså inte ha ett överbryggningslån parallellt med ett vanligt bolån hos oss.

Du kan ansöka om handpenningslån hos oss. Handpenningslånet är precis som ett överbryggningslån, en tillfällig lösning som gör det möjligt att betala handpenningen utan att använda sparkapital eller ta ett lån någon annanstans. Handpenningslånet ska betalas tillbaka i samband med att du tillträder din nya bostad eller inom sex månader efter att det tecknas. I samband med tillträdet av bostaden ska du betala kontantinsatsen på 15 procent av köpeskillingen eller försäljningspriset. Då kan du antingen lösa handpenningslånet med egna pengar eller baka in det i ditt övriga bolån. Men du kan inte ha kvar handpenningslånet parallellt med bolånet efter att du flyttat in. 

Att tänka på innan du söker bolån

Att köpa en bostad är en stor affär, för de allra flesta den största affären de gör i livet. Du kommer leva med och betala av på ditt bolån i många år framöver. Därför är det av stor vikt att du tänker igenom saken noga innan du bestämmer dig så att du får ett lån som passar just dig och dina förutsättningar.

Hur stort bostadslån har du råd med?

När du står inför att ansöka om bolån är det ett bra tillfälle att gå igenom din ekonomi. Du ska kunna känna dig trygg med att du klarar av dina nya månadskostnader. Både nu och i framtiden. Det är svårt att förutse räntornas rörelser, så ta gärna med rejäla marginaler i beräkningen, så att du klarar av att betala räntor och amortera även när räntan går upp. Du kan beräkna vad ett genomsnittligt lån kostar med vår Bolånekalkyl

Bolånetak och kontantinsats

Sedan 2010, då det så kallade bolånetaket infördes, kan du maximalt låna till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Resterande 15 procent behöver du betala som kontantinsats. Kontantinsatsen kan betalas med sparat kapital, med pengar från försäljningen av din gamla bostad eller med hjälp av ett privatlån. Kom ihåg att räntan på lån utan säkerhet generellt är högre än på bostadslån. Om du måste låna till kontantinsatsen får du också en högre månadskostnad.

Pantbrev och lagfart

Om du köper ett hus och tecknar ett bostadslån med bostaden som säkerhet behöver du lämna över ett pantbrev till oss på banken. Pantbrevet är ett värdebevis och fungerar som bankens säkerhet för lånet, eftersom du inte kan lämna in själva bostaden till banken. Kostnaden för pantbrev och lagfart styrs av bostadens pris och tidigare pantbrev.

Pantbrevsbeloppet ska vara på minst samma belopp som bostadslånet du tecknar, annars behöver du ta ut ett nytt. Kostnaden för att ut ett nytt pantbrev är 2 procent av lånebeloppet plus en expeditionsavgift på 375 kronor som du betalar till Lantmäteriet.

Du behöver också ansöka om en lagfart hos Lantmäteriet. En lagfart är kort och gott ett bevis för att det är just du som äger fastigheten. I samband med att lagfarten registreras ska du betala en avgift (stämpelskatt) på 1,5 procent av bostadens pris plus en administrationsavgift på 825 kronor. 

Om du har bostadslån hos oss

Bolåneskydd

Ekonomisk trygghet för dig och familjen vid ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall. Kostnadsfritt första tre månaderna, därefter rabatt för bolånekunder.

Bolåneskydd

Energilån

När du vill låna till energismarta lösningar, exempelvis solceller. För dig som har bolån hos oss.

Energilån

I samband med att du söker bostadslån

  • Skaffa en hemförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
  • Saker kan förändras som påverkar din ekonomi. Din lön eller räntor som exempel. Laborera och få en boendeprognos som ger dig bättre koll.
  • Börja spara regelbundet direkt till en buffert för oförutsedda händelser eller om du ska renovera senare.
  • Se vad din bostad är värd med Värdekollen. Du kan följa värdeutvecklingen snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.

Viktig information om ditt bolån

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig.

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 % av marknadsvärdet.

Kredittid och amorteringstid på ditt bolån

Alla bolån har en kredittid och en amorteringstid. Kredittiden är fast på 30 år och amorteringstiden räknas fram utifrån hur mycket du amorterar på bolånet.
Om amorteringstiden är längre än kredittiden, behöver du betala det som är kvar av skulden på lånets slutförfallodag eller ansöka om ett nytt bolån.