Kontantinsats och handpenning

När du ska köpa hus eller lägenhet behöver du betala handpenning och kontantinsats.

Kontantinsats och handpenning

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Kontantinsats är 15 procent av bostadens pris som du betalar av egna sparpengar eller med hjälp av vinsten vid en bostadsförsäljning.

Handpenning är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris som du betalar direkt när du skrivit kontraktet med mäklaren. Det är en säkerhet för att du ska köpa bostaden. De resterande 5 procent av kontantinsatsen betalar du när du får tillträde till bostaden. 

Räkna ut handpenningen

När du skrivit på kontraktet behöver du betala en handpenning på 10 procent av köpeskillingen som en säkerhet för att du ska köpa bostaden. Resterande 90 procent betalar du när du får nycklarna. Du kan betala handpenningen med eget sparkapital, men ofta ska den betalas in med kort varsel och då kan det vara enkelt att låna till den och därmed tillfälligt låna till del av kontantinsatsen.

Räkneexempel: Ska du köpa ett hus för 1 000 000 kronor behöver du betala en handpenning på 100 000 kronor.

Betala handpenningen med ditt sparkapital

Du kan betala handpenningen med ditt sparkapital om du kommer åt pengarna snabbt. När det sen är dags att betala kontantinsatsen vid tillträdet blir handpenningen en del av den och du kompletterar bara med de resterande fem procenten.

Låna till handpenningen

Handpenningslånet är ett tillfälligt lån som du kan ha tills du får tillträde till din nya bostad, på det sättet slipper du använda ditt sparkapital fram till det är dags att betala kontantinsatsen.

  • Låna upp till 10 procent av bostadens pris
  • Låna tills du får tillträde till din nya bostad, upp till 6 månader
  • Amorteringsfritt

Om du tagit ett handpenningslån löser du det när det är dags för inflyttning i din nya bostad. Det är då du betalar kontantinsatsen som är 15 procent av bostadens pris och resterande del blir ditt bolån.

Har du frågor om handpenningslån eller vill ansöka? Kontakta oss när du börjar leta ny bostad så hjälper vi dig med den bästa lösningen för dig!

Kontakta oss

Tänk på att

När det är dags för inflyttning i din nya bostad är det också dags att lösa handpenningslånet. Det är då du betalar kontantinsatsen som är 15 procent av bostadens pris och resterande del blir ditt bolån.

Räkna ut kontantinsatsen

När du köper hus eller bostadsrätt betalar du en kontantinsats på 15 procent av bostadens pris och kan låna upp till 85 procent av bostadens pris.

Räkneexempel: Ska du köpa ett hus för 1 000 000 kronor behöver du betala en kontantinsats på 150 000 kronor med egna pengar. Resten av boendekostnaden på 850 000 kronor kan du låna av banken i form av ett bolån.

Tänk på att det är en bra idé att spara till kontantinsatsen i tid så du kan börja titta efter en bostad som passar din ekonomi.

Låna till kontantinsatsen

Du kan behöva låna till kontantinsatsen som betalas vid tillträdet, exempelvis om du tänkt betala med pengarna från försäljningen av din nuvarande bostad innan den är klar. Det kan du göra med hjälp av ett överbryggningslån, vilket är ett lån som täcker kontantinsatsen tills dess att din försäljning är färdig och du har pengarna på kontot.