Lånelöfte - ansök innan du går på visning

När du ska köpa bostad behöver du ha ett lånelöfte, för att veta hur mycket du kan låna till bostaden. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens pris och minst 15 procent betalar du kontant.

När du börjar gå på visningar för att köpa en bostad ska du ansöka om ett lånelöfte. Då vet du vad du har att röra dig med om du går in i en budgivning. De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du börjar buda på en bostad.   

Om du redan är kund hos Länsförsäkringar, loggar du in och ansöker på Mina sidor där vissa uppgifter redan är ifyllda.

Räkna och ansök direkt

Så här ansöker du om lånelöfte

 1. Räkna hur mycket du kan låna

  I vår bolånekalkyl kan du testa dig fram och räkna ut hur mycket du kan låna för att veta hur mycket din bostad får kosta. Prova med olika kontantinsatser och räntor för att se hur månadskostnaden förändras.

  Hur mycket får jag låna?

 2. Skicka in din ansökan

  I bolånekalkylen skickar du in din ansökan och får svar på hur mycket du kan buda för. 

 3. Klart!

  Nu kan du buda på objekt. Ditt lånelöfte är giltigt i tre månader. 

Vad är ett lånelöfte? 

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked som ger en uppfattning om hur mycket du kan låna till ett bostadsköp. Det är bra att ha för att veta vilka objekt du kan buda på. 

Vårt lånelöfte är kostnadsfritt och inte bindande för dig. För att ansöka om lånelöfte måste du ha fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Kontakta oss om det blir förändringar i uppgifter som du lämnar när du ansöker om lånelöfte, till exempel lön.

När du planerar för bostadsköp, kom även ihåg kostnaderna för lagfart och pantbrev som kan bli betydande summor när du köper villa eller fritidshus. Köper du en bostadsrätt är det viktigt att kolla upp föreningens månadsavgift.

Kontakta oss innan du skriver på kontraktet

När du har bestämt dig för en bostad och kommit överens om priset är det viktigt att du kontaktar oss så att vi kan göra en slutgiltig kreditbedömning och godkänna bostaden som säkerhet för lånet, innan du skriver på köpekontraktet.

Villkor för Lånelöfte

Handpenningslån

När du ska köpa hus eller lägenhet behöver du betala handpenning och kontantinsats. Handpenningen är en förskottsbetalning på 10 procent av bostadens pris som du betalar direkt när du skrivit kontraktet med mäklaren. Det är en säkerhet för att du ska köpa bostaden.

Behöver du låna till handpenningen kan du göra det via oss. Handpenningslånet är ett tillfälligt lån som du kan ha tills du får tillträde till din nya bostad, på det sättet slipper du använda ditt sparkapital fram till det är dags att betala kontantinsatsen.

Läs mer om handpenningslån

Guide: Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Det ska kännas både lustfyllt och spännande att köpa ny bostad även om det är en hel del att tänka på. Vi har därför samlat sju steg som du kan gå igenom, för att känna dig trygg med att du gör ett lyckat bostadsköp.

Här kan du enkelt följa de sju stegen till ett lyckat köp.

Hur blir din månadskostnad med nytt boende?

Vill du få bättre koll på hur din boendekostnad kan förändras om du exempelvis behöver gå ner i lön, får en högre ränta eller köper nytt? I vårt verktyg kan du laborera med utgifter och inkomster och få en boendeprognos.

Glöm inte hemförsäkringen

En hemförsäkring skyddar ditt hem, dig själv och dina saker om något händer, och är ett bra ekonomiskt grundskydd. Vilken försäkring du ska välja beror på hur du bor. Jämför hemförsäkring om du känner dig osäker på vilken som passar dig bäst. Om du redan har ditt nuvarande hem försäkrat hos oss kan du läsa mer om hur försäkring vid flytt fungerar.

Vanliga frågor och svar om lånelöfte