Länsförsäkringar Kalmar län ger länets förskolor en tryggare och säkrare trafikmiljö

I Kalmar län fanns enligt skolverket 2019 nästan 12 000 barn inskrivna i förskola eller annan pedagogisk omsorg. Detta innebär att ett stort antal barn vistas i tätortstrafiken varje dag när man gör utflykter eller andra resor med sina barngrupper. Inom ramen för Nollvisionen – att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i trafiken, vidtar man olika åtgärder för oskyddade trafikanter, där barn är särskilt utsatta. På Länsförsäkringar Kalmar län arbetar man skadeförebyggande utifrån nollvisionens mål för att öka säkerheten då barn vistas i trafiken.

Reflex LFKalmar

- Ett sätt att öka säkerheten när förskolebarn vistas i trafiken är att använda reflexvästar, det säger Emma Jonasson, Skadeförebyggare på Länsförsäkringar Kalmar län. Reflexvästarna bidrar till stor skillnad vad gäller barnens synlighet i trafiken.

Länsförsäkringar Kalmar län arbetar aktivt med att förebygga skada och öka tryggheten för invånarna i Kalmar län inom olika områden. Reflexvästar till förskolor har varit en mycket givande och uppskattad aktivitet och det är därför som man nu för tredje gången delar ut reflexvästar till förskolebarn runt om i länet. 2015 delade man ut cirka 7 000 västar och ytterligare 9 000 under 2018. Innan sommaren kunde länets alla förskolor och andra som bedriver pedagogisk barnomsorg i hemmet, kostnadsfritt beställa reflexvästar till sin verksamhet igen. Jane Wågsäter, Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar, berättar att över 120 förskolor runt om i länet nu har beställt 8 500 västar. Hon fortsätter att berätta att det fortfarande finns västar kvar i lager för de förskolor som missade att beställa innan sommaren.

- Det känns helt fantastiskt att vi fått sådant gensvar och att vi får vara med och göra skillnad genom ökad trygghet och säkerhet för barn i trafiken. Detta arbete är också ett gott exempel på hur vi kan bidra till FN´s globala hållbarhetsmål om ”God hälsa och välbefinnande” samt målet ”Hållbara städer och samhällen”. Där ett av delmålen är att minska dödsfall och skador i vägtrafiken, fortsätter Jane Wågsäter.

Emma Jonasson fortsätter att poängtera att man inte får invaggas i en falsk trygghet enbart av att använda reflexvästar. Västen räcker långt men när man vistas med barn i trafiken bör man också tänka på att lära barnen hur trafiken fungerar och hur det hänger ihop med säkerheten. Barn gör oftast inte heller som vi säger, utan barn gör som vi gör. Därför är det viktigt att man som vuxen föregår med gott exempel och använder väst och alltid välja den säkraste vägen. En annan viktig aspekt är att ha tillräckligt många vuxna i förhållande till antal barn i trafikmiljö.

Länsförsäkringar Kalmar län är ett bolag som ägs och styrs av sina kunder, lokalt här i länet. Vi finns här för att göra våra kunders vardag enklare och tryggare, med bekväma banktjänster, nära rådgivning och heltäckande försäkringsskydd. Men också genom att engagera oss på djupet i det samhälle som vi och våra kunder lever och verkar i. 

Se alla pressmeddelanden