Spara till barn

Många vill ge sina barn en bra ekonomisk start i livet. Är du en av dem kan ett barnsparande vara en god ide. Oavsett vad pengarna ska användas för i framtiden är det bra att börja så tidigt som möjligt. Tänk på att även små summor växer över tid.

Barnkalas, foto.

Hur mycket ska jag spara till barnen? 

Det är upp till dig att bestämma utifrån dina förutsättningar hur mycket du vill spara. Sätt en sparnivå som du långsiktigt har råd med. Fundera också över vad du har för mål med ditt barnspar. 

Barnspara i aktier eller fonder?

Om du sparar i fonder kan dina pengar växa över tid. Även små belopp kan bli större med tiden, bland annat tack vare ränta-på-ränta-effekten. För yngre barn är aktier och aktiefonder det sparalternativ som gett bäst avkastning på lång sikt. Ditt mål behöver inte vara att ge barnet en stor summa pengar i framtiden, även ett mindre belopp kan räcka till exempelvis ett körkort eller för att slippa ta studielån under en tid. Du kanske behöver ett barnsparande för oförutsedda ugifter. Då är ett sparande i fonder eller aktier kanske inte rätt sparform.

Tre konton för barnsparande

Det finns olika sätt att spara till barnen. Vilket typ av konto du ska välja för ditt barnsparande beror på vad du sparar till och hur länge du har tänkt att spara till barnet. 

 1. Sparkonto

  För sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter i närtid för barnet, är det bäst att spara på sparkonto för att inte riskera att pengarna minskar i värde. Ha inte för mycket pengar i den kortsiktiga bufferten. Har du mer än fem års sparhorisont har det historiskt visat sig att fond-och aktiemarknaden har gett bättre avkastning.

 2. Investeringssparkonto

  För det långsiktiga sparandet kan du välja investeringssparkonto (ISK). På ett investeringssparkonto kan du samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år. Det görs automatiskt via deklarationen.

 3. Kapitalförsäkring

  Ett annat alternativ för långsiktigt sparande är att spara i en kapitalförsäkring. Precis som i investeringssparkonto kan du i en kapitalförsäkring samla ditt sparande i fonder, aktier och andra typer av värdepapper. Du betalar en årlig avkastningsskatt på försäkringens värde samt på gjorda inbetalningar. Det innebär att du inte behöver deklarera varken uttag eller fondbyten, det sköts automatiskt via deklarationen. Till skillnad från ett invsteringssparkonto kan du i en kapitalförsäkring styra över hur och när pengarna ska betalas ut till barnet. 

Spara i barnets eller ditt namn?

Innan du börjar barnspara kan de vara en bra ide att fundera på om du vill spara i barnets eller ditt eget namn. Sparar du i barnets namn har du ingen kontroll över pengarna du sparat den dag barnet har fyllt 18 år.

Spara i barnets namn

 • Du som förälder förvaltar sparandet tills barnet fyller 18 år.
 • Från den dagen barnet fyller 18 år bestämmer barnet själv över pengarna.  
 • Vanligaste kontot för barnsparande i barnets namn är ett investeringssparskonto.

Spara i ditt namn

 • Du väljer själv när du vill att barnen ska få tillgång till pengarna.
 • Sparar du i ditt namn är det ofta bra att skriva ett testamente för att säkerställa att barnet får pengarna vid dödsfall.
 • Vanligaste kontot för barnspar i ditt namn är kapitalförsäkring, där barnet står som förmånstagare.

Hjälp barnet att förstå värdet av pengar

Prata med gärna barnet om vikten av sparande för att hjälpa barnet att förstå varför man sparar. Börja gärna tidigt och anpassa det efter barnets ålder. Med den kunskapen är det lättare att undvika sms-lån och andra dyra konsumtionskrediter när han eller hon senare flyttar hemifrån. Då är du kanske också mer bekväm med att spara i barnets namn.

Kontroll av förvaltningen vid stora summor

När en omyndigs tillgångar överstiger 8 gånger gällande prisbasbelopp (428 000 kronor 2023) ska föräldrarna lämna in en förteckning över den omyndiges egendom till överförmyndaren i kommunen. Då gäller särskilda regler för uttag och förvaltning. Hur det går till går att läsa på kommunens hemsida.

Månadsspara till barn

Att månadsspara är ett bra sätt att se till att sparandet till barnen blir av. När du månadssparar i fonder ger du dina pengar en chans att växa. Du sprider dina risker och slipper hålla koll på börsens upp- och nedgångar. Ett sparande som helt enkelt gör jobbet åt dig när det sker automatiskt varje månad.

Gör det enkelt med våra sparmålsfonder

Sparmålsfonderna passar dig som inte vill behöva se över ditt barns sparande så ofta. Du behöver bara fundera på när sparandet ska börja användas och välja Sparmålsfonden som är anpassad till det, sedan sköter vi resten.

Läs mer om våra sparmålsfonder

Börja barnspara

Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att börja spara till ditt barn.

Logga in

Bli bankkund

Vill du bli bankkund hos oss? Öppna ett konto och börja ditt barnsparande redan idag!

Öppna konto

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna