Illustration av aktier och värdepapper.
Illustration av aktier och värdepapper.

Aktier & andra värdepapper

För dig som vill ha möjlighet till högre avkastning och kan ta en viss risk.

  • Köp och sälj i appen
  • Tre steg för att komma igång

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Foto på familj som packar bilen.

Högre avkastning med viss risk

Aktier passar dig som vill ha möjlighet till högre avkastning på ditt sparande, samtidigt som du känner till riskerna, att en aktie både kan sjunka och stiga i värde.

Historiskt sett har aktier gett en högre avkastning än räntebärande placeringar över längre tidsperioder. Och genom att månadsspara sprider du riskerna, eftersom du då inte är lika beroende av börsens upp- och nedgångar.

För att kunna handla med värdepapper hos oss behöver du först bli bankkund, vilket du enkelt kan bli med hjälp av ett Mobilt BankID och en giltig svensk id-handling. Du som redan är kund och har ett konto hos oss kan enkelt handla aktier i en aktiedepå eller ett ISK.

Bli bankkund

Kom igång med tre enkla steg

1. Välj konto

Du behöver bestämma vilket typ av konto du vill ha ditt aktiesparande i. Du kan välja att handla aktier i en aktiedepå, där det är enkelt att hålla koll på dina aktier, eller i ett ISK, där du även kan spara i fonder om du vill. 

2. Hitta och köp aktier

Välj vilka aktier du ska handla. Du kan följa aktiernas utveckling i vår Aktiekurslista. Börja föra över pengar till ditt konto och köp de aktier du har valt. 

3. Diversifiera dina placeringar

Glöm inte att du även kan diversifiera din portfölj för att sprida riskerna. 

Inför dina aktieköp

Varje månad sammanfattar våra experter det aktuella marknadsläget och gör en bedömning av aktiemarknaden.

Läs om hur vi ser på aktiemarknaden just nu

Risker i samband med handel av aktier

När du placerar i aktier bör du vara medveten om riskerna. Kurssvängningarna för aktier är i regel större än för räntebärande värdepapper. En placering i en enskild aktie är också mer riskfylld än om du placerar i en aktiefond, som innehåller flera olika aktier. Hur du ska placera och vilken risk du kan ta bedömer du förstås själv, men det finns några enkla riktlinjer för aktierelaterade placeringar.

  • Tänk långsiktigt, ju högre risken är, desto längre bör du kunna vara utan dina pengar eftersom tiden ofta minskar risken.
  • Sprid riskerna genom att placera i flera värdepapper med olika karaktär och risknivå.
  • Håll koll på aktiemarknaden och dina placeringar för att vara beredd att göra ändringar om börsen svänger.

Läs mer om riskerna på sida 6

Bra att veta om bolagshändelser

Vi har samlat svar på frågorna du kan tänkas ha kring bolagshändelser, från var du hittar dem till hur du ska tänka kring erbjudandena du får. 

Lär dig mer om bolagshändelser

Lär dig mer om värdepapper

Vill du förstå de olika begrepp som används om aktier och värdepapper? Genom att läsa våra begreppsförklaringar lär du dig mer och kan känna dig som hemma bland värdepapper. 

Läs mer i Aktieskolan

Regler vid utdelning i finska aktier

Från 1 januari 2021 gäller en ny finsk lagstiftning för beskattning av utdelningar i finska aktiebolag som är noterade i Sverige.

Läs mer här

Frågor och svar om aktier och andra värdepapper