Bilförsäkring

Ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter

Räkna ut pris & teckna bilförsäkring

Exempel ABC123
För att ge dig rätt pris behöver vi ditt person- eller organisationsnummer
 • Allrisk ingår om bilen är högst 8 år
 • Vi försäkrar var tredje personbil i Sverige
 • Vi ersätter maskinskador upp till 8 år eller 15000 mil
Informationen gäller för Länsförsäkringar Blekinge

Om bilförsäkring

Helförsäkring, halvförsäkring och trafikförsäkring

Vår bilförsäkring finns i tre olika nivåer: Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Alla bilar ska enligt svensk lag ha en trafikförsäkring. En trafikförsäkring ersätter personskador och skador på andras egendom. Om du även vill att skador på din egen bil ska täckas av försäkringen behöver du en halv- eller helförsäkring. I en halvförsäkring ingår även skydd för brand-, glas-, och stöldskador, assistans och räddning, rättsskydd, maskinskada och elektronik, allrisk och kris. Helförsäkringen innehåller dessutom skydd för vagnskador – skador på din egen bil vid en trafikolycka eller någon annan så kallad yttre olyckshändelse. Med tilläggningsförsäkringen MER får du även tillgång till hyrbil när din bil är på reparation.

Se pris och köp bilförsäkring

Helförsäkring eller halvförsäkring: Vad är skillnaden?

Om trafikförsäkring

Tänk på att försäkra din bil från dag ett

Du måste försäkra din bil från och med samma dag du köper den. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte.Vad ingår i bilförsäkringen?

Självrisker
Trafikskada fysisk person 1 000 kr
Trafikskada juridisk person 3 500 kr eller 10, 20 eller 40 procent av prisbasbeloppet
Trafikskada om föraren är yngre än 24 år 1 000 kr (extra självrisk utöver ordinarie)
Brandskada 1 800 kr
Glasskada 1 500 kr. Lagning stenskott 200 kr
Stöldskada* 1 800 kr
Rättsskydd 20 % av skadekostnaden lägst 1 000 kr
Räddning/bärgning 1 500 kr
Maskinskada

3 000 kr upp till 6 000 mil,
5 000 kr upp till 10 000 mil 
7 000 kr upp till 12 000 mil och
10 000 kr upp till 15 000 mil

Allriskskada 1 000 kr
Kris ingen självrisk
Vagnskada fysisk person 3 000 eller 5 000 kr, du väljer självrisk
Vagnskada juridisk person 3 000, 5 000 kr eller 10, 20, 40 procent av prisbasbeloppet för juridiska personer, du väljer självrisk

Vagnskada om föraren är yngre än 24 år

1 000 kr utöver den ordinarie självrisken
Tilläggsförsäkring MER 1 000 kr vid skadegörelse. 0 kr vid kollsion med djur.

* Om ditt fordon blir stulet när det är utrustad med en av oss godkänd spårningsutrustning som är aktiverad, slipper du stöldsjälvrisken helt.

 

Vill du ha en bilförsäkring med lägre självrisk?

Om du har tilläggsförsäkringen MER har du ingen självrisk om du kolliderar med djur. Skulle du råka ut för skadegörelse har du 1 000 kr i självrisk.

Gäller bilförsäkringen utomlands?

Vår bilförsäkring gäller i alla EU- och EES-länder. Försäkringen gäller även i de länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet. De länder som är anslutna hittar du på Trafikförsäkringsföreningens webbplats. Trafikförsäkringen gäller dessutom alltid i hela världen för skador som ett svenskregistrerat fordon orsakat.

Att resa utomlands med din bil

Trafikförsäkringsföreningens webbplats


För vem gäller försäkringen?

Försäkringen gäller för dig som försäkringstagare och de som är passagerare eller kör din bil. Försäkringen gäller inte om du registrerar och försäkrar bilen på en annan person än ägaren.

Visste du att...

Om din bil har hel- eller halvförsäkring hos oss så ingår bärgning av släpet eller husvagnen, även om de är försäkrade i ett annat försäkringsbolag.

Man sitter i baksätet på en bil


Allriskskydd bilförsäkring: Om du tankar fel drivmedel eller tappar bort bilnyckeln

Vad påverkar bilförsäkringens pris?

Varje bilägare som har sin försäkring hos oss ska ha ett så rättvist pris som möjligt. Därför tar vi hänsyn till följande faktorer:

 • Fabrikat, typ och årsmodell
 • Din ålder
 • Var du bor
 • Hur mycket du kör bilen
 • Vilken självrisk du väljer i vagnskadeförsäkringen

Tilläggsförsäkring MER

MER-försäkring

Är det viktigt att ha tillgång till din bil i alla lägen ger vår tilläggsförsäkring MER ett bra skydd. Försäkringen betalar till exempel:

 • 75 procent av kostnaden för en hyrbil under reparationstiden upp till 45 dagar.
 • Kontant ersättning på 100 kronor per dag istället för hyrbil.
 • Sänkt självrisk och ersättning om du krockar med ett djur eller vid skadegörelse, även om du bara har en halvförsäkring.

Älg på vägen


Kunder berättar

Otroligt vad snabbt hjälpen kom!

Jag visste inte att det kunde gå så här smidigt vid en krock. Aina från Länsförsäkringar Blekinge såg smällen och kände igen mig som en av deras kunder. På rekordtid fick jag all hjälp jag behövde.

Läs mer om Mats historia


Villkor & förköpsinformation

Här hittar du bland annat villkor och förköpsinformation som det är viktigt att du läser. Spara gärna ner den så har du den tillgänglig.

Tänk på att

Det finns undantag och aktsamhetskrav som du måste känna till och följa för att din försäkring ska gälla fullt ut. Följer du inte dem kan du få en lägre ersättning. Läs mer om aktsamhetskraven i villkoret.


Har du redan en bilförsäkring hos oss?

Logga in och ändra körsträcka

Kör du mer eller mindre än när du köpte bilförsäkringen? Logga in på Mina sidor och ändra körsträckan.

Anmäl skada

Har du fått en skada på bilen? Eller varit med om en olycka? Anmäl det direkt på webben. 

Anmäl skada

Mer om skadeanmälan


Vanliga frågor och svar kring bilförsäkringar

 • Försäkringar

  Det avtal du tecknade när du försäkrade din bil hos oss gäller i ett år. Du kan byta försäkringsbolag vid din försäkrings årsförfallodag eller när du byter bil. Detta gäller oavsett om du betalar din försäkring månads-, halvårs- eller årsvis.

 • Försäkringar

  Ja, det gör den. Din bilförsäkring gäller i de länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet, däribland Frankrike. Utöver detta gäller din trafikförsäkring för personskador, oavsett vilket land i världen du befinner dig i. Försäkringen gäller om personskadan drabbat en svensk medborgare som har sin hemvist i Sverige och som varit med om en trafikolycka i ett svenskregistrerat fordon.

 • Försäkringar

  Enklast loggar du in på Mina sidor, där kan du utöka din körsträcka. Du kan även kontakta ditt länsförsäkringsbolag direkt.

 • Försäkringar

  Nej, det behöver du inte. Transportstyrelsen meddelar oss att ett ägarbyte har skett på din bil och vi avslutar då din försäkring. De pengar som blir över, betalar vi tillbaka till dig.

 • Försäkringar

  Du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och om du har en halv- eller helförsäkring gör vi om den till en avställningsförsäkring som innehåller brand, glas, stöld, rättsskydd och vagnskadeskydd. Har du enbart en trafikförsäkring blir din försäkring vilande tills du ställer på den igen.

 • Försäkringar

  Du ställer på bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och vi ger då din bil samma omfattning på försäkringen som du hade innan du ställde av den.

 • Försäkringar

  Ja, det måste du. Eftersom du inte behöver ha trafikförsäkring på släpvagn och husvagn vet inte Transportstyrelsen var du haft din försäkring och kan därför inte meddela oss att du sålt släpvagnen/husvagnen.

 • Försäkringar

  Enligt Trafikskadelagen är bilens ägare skyldig att ha bilen trafikförsäkrad (om den inte är avställd). Trafikförsäkringsföreningen tar ut en hög avgift av bilens ägare för den tid som bilen är oförsäkrad.

 • Försäkringar

  Om felet till olyckan är ditt ersätter trafikförsäkringen, som är obligatorisk, skadorna på den andra bilen och personskador på dig och övriga inblandade. Har du en helförsäkring ersätter försäkringen även kostnaden för skadorna på din bil. Om det är den andra bilen som orsakat olyckan ersätter den bilens trafikförsäkring skadorna på dig och din bil.

 • Försäkringar

  Ja, har du minst en halvförsäkring ingår ett allriskskydd som ersätter dig om du råkar tanka fel under förutsättning att din bil är högst åtta år gammal.

 • Försäkringar

  Om du har en halv- eller helförsäkring får du ersättning för kostnader om bilen blir stulen eller råkar ut för ett stöldförsök. Om bilen bara har en trafikförsäkring får du ingen ersättning.

 • Försäkringar

  Ja, om du har minst en halvförsäkring. Du får inte ersättning om glaset går sönder vid en trafikolycka, då behöver du en helförsäkring.

 • Försäkringar

  Ja, det kan du om det inte gäller slitage och du har minst en halvförsäkring. Då ersätter försäkringen genom maskinskadeskyddet reparationen under förutsättning att bilen är högst åtta år gammal eller att den körts längst 12 000 mil.

Till frågor och svar