Illustration av aktiva placeringsförslag.
Illustration av aktiva placeringsförslag.

Aktiva placeringsförslag

Våra Aktiva placeringsförslag passar dig som följer de finansiella marknaderna och tycker om att byta fonder.

 • Våra förvaltare ser över förslagen varje månad
 • Välj helt själv utifrån risk och tid
hållbara investeringar hållbara investeringar

Håll dig uppdaterad via Investeringshjälpen

De Aktiva placeringsförslagen presenteras varje månad i Investeringshjälpen och även i vårt nyhetsbrev Sparutsikter. Gå till Sparutsikter

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Vilket Aktivt placeringsförslag ska du välja?

Risk Risk
1-3 år
3-5 år
5-10 år
Över 10 år
Mycket låg
Defensiv Defensiv
Defensiv Defensiv
Stabil Stabil
Balans Balans
Låg
Defensiv Defensiv
Stabil Stabil
Balans Balans
Balans Balans
Medel
Stabil Stabil
Stabil Stabil
Balans Balans
Tillväxt Tillväxt
Hög
Stabil Stabil
Balans Balans
Tillväxt Tillväxt
Potential Potential
Mycket hög
Balans Balans
Tillväxt Tillväxt
Potential Potential
Potential Potential

Våra Aktiva placeringsförslag

De Aktiva placeringsförslagen är indelade i fem risknivåer och består av utvalda egna och externa fonder.

I de Aktiva placeringsförslagen återfinns de fonder som anses ha de bästa förutsättningarna utifrån vår analys av konjunkturläget, aktievärdering, trenden i marknaden och förväntad avkastning i förhållande till risken. Våra experter bevakar dagligen utvecklingen på marknaden. De ser över placeringsförslagen och justerar dem utifrån deras bedömning av vilka fonder som har jämförelsevis bäst förutsättningar till en god värdeutveckling.

 1. Aktiv Defensiv

  Aktiv Defensiv passar dig som sparar på kort sikt och önskar mycket låg risk. Portföljen består i normalfallet av 100 procent räntefonder.

 2. Aktiv Stabil

  Aktiv Stabil passar dig som sparar på medellång sikt och önskar låg risk. Portföljen består i normalfallet av cirka 30 procent aktiefonder och 70 procent räntefonder.

 3. Aktiv Balans

  Aktiv Balans passar dig som sparar på medellång sikt och önskar medelrisk. Portföljen består i normalfallet av cirka 55 procent aktiefonder och 45 procent räntefonder.

 4. Aktiv Tillväxt

  Aktiv Tillväxt passar dig som sparar på medellång till lång sikt och önskar hög risk. Portföljen består i normalfallet av cirka 76 procent aktiefonder och 24 procent räntefonder.

 5. Aktiv Potential

  Aktiv Potential passar dig som sparar på medellång till lång sikt och önskar mycket hög risk. Portföljen består i normalfallet av 100 procent aktiefonder.

Så väljer du och byter fonder

Genom att prenumerera på Sparutsikter och ha koll på Investeringshjälpen ser du de aktuella förslagen för respektive risknivå. Du kan sedan i inloggat läge på Mina sidor, ändra dina val under fliken pension. Du behöver själv byta fonder om det sker förändringar i förslagen, det sker inte per automatik.

Håll dig uppdaterad via Investeringshjälpen

Viktig information

Denna information är allmänt hållen och inte anpassad efter individuella förutsättningar. Placeringsförslagen tillhandahålls av Länsförsäkringar Fondförvaltning och kan användas som stöd och generell vägledning när du väljer inriktning på ditt fondsparande hos Länsförsäkringar. 

Vill du ha individuell finansiell rådgivning är du välkommen att vända dig till en rådgivare på ditt länsförsäkringsbolag eller till din försäkringsförmedlare. Då justeringar i förslagen kan ske månatligen rekommenderar vi att du som väljer att placera enligt förslagen ser över ditt sparande med jämna mellanrum. De Aktiva placeringsförslagen är ingen förvaltningstjänst där bytena sker automatiskt. Minsta insättning är 100 kronor per fond i sparande som direktsparande i fonder, IPS och ISK.

Faktablad och information om förvaltningsavgift finns på respektive fonds informationssida. Eftersom våra bedömningar av aktie-, ränte- och valutamarknaderna utgår från prognoser är de inga garantier. Sparande i fonder innebär alltid en risk. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta belopp.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna