Låna pengar tryggt och enkelt

Lån för alla behov. Låna pengar till drömboendet, en ny bil, renovering av hemmet, en resa eller något annat du ser ett behov av. Hos oss hittar du lån med trygga villkor och en bra ränta, oavsett vad du lånar pengar till.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Vad behöver du låna pengar till?

Dags att låna pengar? Innan du lånar behöver du ta reda på vilken låneform som passar dig och din unika situation bäst. Vi erbjuder flera typer av lån. Bolån med bostaden som säkerhet, billån med bilen som säkerhet och privatlån utan säkerhet.

Har du ett befintligt lån?

Har du redan ett lån hos oss? Vi vet att behov precis som mycket annat i livet, förändras över tid och lånebehov är inget undantag. Vi hjälper dig att utöka, omförhandla din lån eller att flytta befintliga lån till oss från andra banker. Om du har flera mindre lån kan det vara klokt att slå ihop dem till ett större privatlån med lägre ränta eller att baka in dem i ditt bolån.

Innan du lånar pengar

Att låna pengar till en bostad eller en annan större affär är ett långsiktigt åtagande som kan påverka din ekonomi och vardag under många år. Därför är det alltid klokt att läsa på ordentligt innan du lånar pengar. Här hittar du viktig information som gör ditt beslut lite lättare. Se aktuella låneräntor, lär dig mer om hur lånelöfte fungerar och läs på om det som är bra att tänka på innan du lånar pengar, oavsett om du lånar till en bostad, bil eller något annat.

Låna pengar med bra villkor oavsett behov

Hos oss hittar du olika typer av lån som passar de flesta situationer. Du kan låna till en ny bostad med hjälp av ett bolån, låna utan säkerhet (så kallat privatlån) eller låna till en ny bil.

Bolån

Med Länsförsäkringars bolån får du resurserna som krävs för göra verklighet av dina bostadsdrömmar. Du kan räkna på bolånet och ansöka om lånelöfte direkt på webben. Självklart kan du även flytta ett bolån du har hos en annan bank till oss. Om din bostad har energiklass A eller B kan du få ett Grönt bolån som innebär att du får avdrag på räntan. 

Privatlån 

Med ett privatlån kan du som är kund hos oss låna upp till 350 000 kronor. Eftersom privatlånet är ett lån utan säkerhet kan du använda pengarna till vad du vill. Rusta upp hemma, finansiera bilköpet, en resa med familjen eller kanske passa på att samla dyra lån och krediter - du bestämmer. 

Om du vill låna för att installera solceller eller tilläggsisolera huset som exempel, har du möjlighet att ansöka om ett energilån. För att kunna ansöka och få ett energilån behöver du ha dina bolån hos Länsförsäkringar.

Billån

Vill du låna pengar till din nästa bil? Wasa Kredit erbjuder flexibla billån med bilen som säkerhet och möjlighet att ansöka om lånelöfte innan du slår till. Det går även att använda vårt billån för köp av husvagn, MC och andra registrerade fordon.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Hur stort lån du kan ta beror på en rad faktorer, exempelvis din kreditvärdighet och betalningsförmåga. För att reda ut hur det ser ut för dig gör vi alltid en individuell kreditprövning efter att du skickat in din ansökan, oavsett vad du lånar pengar till.

Vid kreditprövningen tittar vi på din inkomst, anställningsform, kredithistorik och befintliga skulder. Så fort kreditprövningen är klar får du besked om din låneansökan beviljats. Det går därför inte att svara på exakt hur mycket pengar du kan låna innan du skickat din ansökan.

Få bättre lånevillkor med en medsökande

När du lånar pengar tillsammans med en annan person, en medsökande, delar ni gemensamt på betalningsansvaret och vi räknar med bådas inkomster i underlaget för lånet. Eftersom två personer generellt har starkare betalningsförmåga än en kan du i regel även låna större belopp när du har en medsökande.

Det innebär att möjligheten att din låneansökan beviljas är större när det finns en medsökande.

Vilken ränta får jag när jag lånar pengar?

Vilken ränta du får på ditt lån beror på vad du lånar pengar till och hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. Det är skillnad om du lånar till ett bolån, där det finns en säkerhet och för privatlån där du lånar pengar utan säkerhet. 

Ränta för bolån

När du lånar pengar till en bostad är det fler faktorer som spelar in för vilken ränta du får. Precis som när du lånar pengar utan säkerhet är din betalningsförmåga och kredithistorik viktiga punkter. Även bostadens marknadsvärde, om du har en medsökande, det allmänna ränteläget och hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde spelar in. 

Eftersom det finns en säkerhet i form av pantbrev när du lånar pengar till en bostad, är räntan för bolån så gott som alltid lägre än vad den är för privatlån.

En tumregel som ofta nämns för lån utan säkerhet är att man aldrig ska låna mer än 80 procent av den egna årsinkomsten. För lån med säkerhet, som bolån, är det i regel inga problem att låna högre belopp än så och räntan är generellt lägre.

Kom ihåg att du inte bara ska betala ränta för pengar du lånat, utan även amortera löpande. Även lagfart, pantbrev och andra kostnader kan tillkomma när du köper en bostad. Använd gärna vår lånekalkyl för att beräkna kostnaden för ditt bolån innan du ansöker. Då får du ett hum om hur mycket pengar du kan låna.

Ränta för privatlån 

När du ansöker om ett privatlån sätts räntan individuellt utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar, efter  kreditprövningen. Vilken räntan du får på just ditt lån beror främst på hur din betalningsförmåga är och kredithistorik. Därför behöver du först skicka in din ansökan om privatlån innan du får svar på vilken ränta du får. 

Vad är kraven för att låna pengar?

För att vi ska behandla din ansökan om att låna pengar måste du uppfylla våra grundkrav. 

  • Du har fyllt 18 år
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Inget skuldsaldo hos Kronofogden
  • Folkbokförd i Sverige

Vad kan jag låna pengar till?

Allt möjligt! Hos oss på kan du låna pengar för alla ändamål. Låna pengar till bostaden med bolånet, finansiera en ny bil med ett flexibelt billån eller låna till vad du själv vill med privatlånet som erbjuds via Wasa Kredit. 

Kan jag lösa mitt lån i förtid?

Ja, det är alltid möjligt att lösa ett lån i förtid. Har du ett lån med rörlig ränta kan du lösa ditt lån närsomhelst helt utan extra kostnad. Om du har ett lån med bunden ränta kan en så kallad ränteskillnadsersättning tillkomma om du löser lånet under bindningstiden. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att reda ut eventuella frågetecken.