Illustration av ett hus med villaförsäkring.
Illustration av ett hus med villaförsäkring.

Villaförsäkring

En kombinerad villa- och hemförsäkring för dig som bor i hus. Få ett prisvärt skydd för dina saker, ditt hus och tomten det står på.

 • Skydd vid ID-stöld
 • Reseskydd 45 dagar
 • Kostnadsfritt trygghetsbesök
Se pris
Vi kan komma att kontakta dig för att hjälpa dig vidare.

Just nu upp till 15 % rabatt på hemförsäkringen

Gäller när du köper din hemförsäkring här på hemsidan. 10 % webbrabatt + 5 % samlingsrabatt för bil och boende. Läs mer om samlingsrabatten

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Vad ingår i villahemförsäkringen?

Innehåll
Stor Ingår
Mellan
Bas

Om något skulle hända ditt hus eller dina saker.

Egendomsskyddet ersätter bland annat

 • inbrott
 • bränder
 • vattenskador
 • storm- och blixtskador
 • översvämningsskador
 • skador på hushållsmaskiner och installationer.

Om någon skulle kräva dig på skadestånd.

Om du hamnar i en rättstvist och behöver anlita advokat.

Om du råkar ut för misshandel.

Om något skulle hända dig eller dina saker på resan.

Läs mer om reseskydd

Om du råkar ut för en identitetsstöld.

Läs mer om ID-skydd

Behandlingskostnad hos psykolog eller terapeut om du drabbas av exempelvis en brand i din bostad.

Om du får problem med bostadsohyra och skadedjur, exempelvis aktiva getingbon, levande myror, råttor och möss, så hjälper vi dig med sanering. Du anmäler ditt skadedjursproblem på telefon 040-633 80 00 eller via vårt formulär.

Om dina saker skadas på grund av en plötslig och oförutsedd händelse.

Om ditt hus eller din tomt skadas på grund av en plötslig och oförutsedd händelse.

Ett komplement till reseskyddet i din försäkring och gäller i hela världen för ett obegränsat antal resor under ett år för dig och din familj.

Läs mer om utökat reseskydd

Foto på ett kompisgäng som tar en pizzapaus i flytten.

Villaförsäkring eller villahemförsäkring

Med en villahemförsäkring ser du till att alla dina saker och ditt hus är försäkrade om något skulle hända.

Se pris och köp försäkring

Paketlösning för din villahemförsäkring

Vi har paketerat villahemförsäkringen i tre olika nivåer: Stor, Mellan och Bas. I Stor ingår grundskydd, allrisk* lösöre, allrisk byggnad och utökat reseskydd. Väljer du Mellan ingår grundskydd, allrisk lösöre och allrisk byggnad. I Bas ingår endast grundskyddet.

*allrisk = drulle

Försäkringsbelopp

Vi har gjort det enklare för dig att försäkra dina saker. Försäkringsbeloppet är två miljoner kronor, under förutsättning att din boyta är högst 300 kvm. Därmed kan du känna dig trygg med att du är rätt försäkrad. Bara om det sammanlagda värdet av dina saker är värt mer, eller din boyta är större än 300 kvm, måste du ange ett försäkringsbelopp.

Tilläggsförsäkringar för din villahemförsäkring

Försäkringen för ditt boende innehåller ett bra skydd för de allra flesta händelser men ibland kan du behöva förbättra skyddet ytterligare. Här hittar du våra tilläggsförsäkringar.

Gäller för de saker du använder eller tillverkar i din hobbyverksamhet. Som hobbyverksamhet räknas till exempel hemslöjd, trädgårdsodling, jakt eller fiske.

Gäller för brand, stöld och läckageskador och omfattar lösöre som du äger, hyr eller lånar av privatperson och som förvaras på en särskild plats som anges i försäkringsbrevet.

I hemförsäkringen är högsta ersättningsbelopp för smycken och armbandsklockor 200 000 kronor. Har du sådan egendom för högre värden måste du komplettera din hemförsäkring med den här tilläggsförsäkringen. Den gäller vid skada på eller förlust av smycken och armbandsklockor samt mynt-, sedel- och frimärkssamlingar i bostaden.

Förköpsinformation om Samlingar, smycken och armbandsklockor

Gäller för skada på försäkrad byggnad och tomtmark genom en plötslig och oförutsedd händelse som inte omfattas av grundförsäkringen.

Tilläggsförsäkringen består av fem delar:

 • Plötslig och oförutsedd händelse.
 • Takläckage.
 • Utökat skydd för yt- och tätskikt vid läckageskada.
 • Minskat åldersavdrag.
 • Självriskförmån.

Förköpsinformation Allrisk Byggnad

Gäller i hela världen under de första 45 dagarna när du är på resa. Inkluderar ersättning för betalda kostnader för resa, logi och bokade arrangemang som du inte får tillbaka från annat håll.

Förköpsinformation Utökat Reseskydd

Om något händer dina saker

Alla dina ägodelar som du har i ditt hem som är flyttbara, till exempel din tv, möbler, kläder, konst och personliga saker, kallas för lösegendom. Om olyckan är framme och du till exempel drabbas av inbrott, är det viktigt att du gjort en uppskattning av hur mycket dina ägodelar är värda. Beloppet ska motsvara allt som finns i hemmet. Glöm inte att då och då kontrollera att beloppet du angett stämmer, eller att uppdatera om du köpt nya saker eller blivit sambo.

Vardagsrum 170 000 kr
Kök 50 000 kr
Sovrum vuxna, exkl. kläder 35 000 kr
Sovrum barn och tonåringar, exkl. kläder 30 000 kr
Kläder för en vuxen 45 000 kr
Kläder för barn eller tonåring 30 000 kr
Källare/Vind 35 000 kr

Fullvärdesförsäkring för villa

De allra flesta väljer att försäkra sin villa med fullvärde. Fullvärdesförsäkringen ersätter vad det kostar att återställa byggnaden, och det finns ingen beloppsbegränsning. Banken ställer oftast krav på att villan är fullvärdesförsäkrad om du har tagit lån på huset.

Alternativet till fullvärdesförsäkring är första risk-försäkring. Då försäkras byggnaden med ett försäkringsbelopp, som är det mesta som du kan få i ersättning om skadan skulle vara framme.

Villaförsäkring - om du bara behöver försäkra huset

Om du redan har en hemförsäkring genom ditt fackförbund, eller har ett hus som du hyr ut, behöver du bara försäkra huset och tomten det står på med en villaförsäkring.

I villaförsäkringen ingår ett egendomsskydd om något skulle hända ditt hus eller din tomt, men den täcker inte dina saker som till exempel möbler eller kläder.

För att ansöka, välj alternativet "villaförsäkring, enbart hus"

Ansök om villaförsäkring

Frågor och svar om villaförsäkring