Bilförsäkring

Ett bra skydd för dig, din bil och dina medtrafikanter

Räkna ut pris & teckna bilförsäkring

Exempel ABC123
För att ge dig rätt pris behöver vi ditt person- eller organisationsnummer
Så behandlar vi personuppgifter
 • Allrisk för personbil och lätt lastbil
 • Vi försäkrar var tredje personbil i Sverige
 • Vi ersätter maskinskador upp till 8 år eller 12000 mil
Informationen gäller för Länsförsäkring Kronoberg

Om vår bilförsäkring

VÄr bilförsÀkring Àr Sveriges mest populÀra och gÄr att anpassa efter ditt behov. Börja med att vÀlja mellan trafikförsÀkring, halvförsÀkring eller helförsÀkring. LÀs mer om skillnaderna, se pris för just din bil och teckna direkt.

TrafikförsÀkring

Alla bilar ska enligt svensk lag ha en trafikförsĂ€kring. En trafikförsĂ€kring Ă€r den billigaste formen av bilförsĂ€kring och ersĂ€tter personskador samt skador pĂ„ andras egendom.

HalvförsÀkring

Om du Ă€ven vill att skador pĂ„ din egen bil ska tĂ€ckas av försĂ€kringen behöver du en halv- eller helförsĂ€kring. 

I en halvförsÀkring ingÄr Àven skydd för brand-, glas-, och stöldskador, assistans och rÀddning, rÀttsskydd, maskinskada och elektronik, allrisk samt kris.

HelförsÀkring

HelförsĂ€kringen innehĂ„ller dessutom skydd för vagnskador – skador pĂ„ din egen bil vid en trafikolycka eller nĂ„gon annan sĂ„ kallad yttre olyckshĂ€ndelse.

JÀmför gÀrna vÄr bilförsÀkring

En billig bilförsĂ€kring Ă€r inte alltid bĂ€st. JĂ€mför utifrĂ„n ditt behov, pris och eventuella rabatter du fĂ„r genom att samla försĂ€kringarna hos oss. Du vet vĂ€l om att LĂ€nsförsĂ€kringar har Sveriges mest nöjda kunder? 

LĂ€s mer om resultatet hos Svenskt kvalitetsindex

Se pris och köp bilförsĂ€kring direkt 

HelförsÀkring eller halvförsÀkring: Vad Àr skillnaden?

Om trafikförsÀkring

TÀnk pÄ att försÀkra din bil frÄn dag ett

Din bil mÄste ha minst en trafikförsÀkring frÄn och med samma dag du köper bilen. Den tidigare Àgarens försÀkring gÀller inte. Tecknar du ingen försÀkring tas det ut en lagstadgad avgift för varje dag som bilen inte Àr försÀkrad.

Hyrbil med tilläggsförsäkringen MER

Med tillÀggningsförsÀkringen MER fÄr du Àven tillgÄng till hyrbil nÀr din bil Àr pÄ reparation.Vad ingår i bilförsäkringen?

InnehÄll SjÀlvrisk HelförsÀkring HalvförsÀkring TrafikförsÀkring
Trafik

Personskador och skador pĂ„ andras egendom. 

1 000 kr (3 500 kr för juridisk person)* Ja Ja Ja
Glas

Om du behöver laga eller byta ut en glasruta pÄ grund av en spricka eller ett stenskott.

1 500 kr

Laga stenskott: 200 kr

Ja Ja  
Stöld

Om din bil blir stulen eller om du fĂ„r inbrott i bilen. 

1 800 kr** Ja Ja  
Assistans och rÀddning

BĂ€rgning, rĂ€ddning och bogsering om bilen fĂ„r driftstopp, som till exempel punktering. 

1 500 kr Ja Ja  
RĂ€ttsskydd

Advokat- och rÀttegÄngskostnader om du hamnar i tvist efter till exempel en trafikskada.

20 % av kostnaden, minst 1 000 kr Ja Ja  
Kris

Om du behöver trÀffa en psykolog efter till exempel en trafikolycka.

Ingen sjĂ€lvrisk Ja Ja  

Brand

Skador vid brand, Ă„sknedslag eller explosion.

1 800 kr Ja Ja  

Maskinskada och elektronik

Fel pĂ„ motor och elektronik, som trasig kamkedja eller fel pĂ„ kyl- och vĂ€rmesystem. GĂ€ller för bilar som Ă€r högst Ă„tta Ă„r gamla eller som har körts lĂ€ngst 150 000 kilometer. SĂ„ snart nĂ„gon av dessa grĂ€nser har uppnĂ„tts upphör skyddet.

3 000 kr upp till 6 000 mil, 5000 kr upp till 10 000 mil, 7 000 kr upp till 15 000 mil Ja Ja  

Allrisk

ErsÀtter om du tankar fel drivmedel eller tappar bort eller skadar bilnyckeln. ErsÀtter Àven skador om du rÄkar skada inredningen i bilen för bilar som Àr högst Ätta Är gamla.

1 000 kr Ja Ja  

Vagnskada

Skador pÄ din bil vid en trafikolycka, Àven om felet Àr ditt. Du kan ocksÄ fÄ ersÀttning vid sÄ kallad annan yttre olyckshÀndelse, till exempel om du backat in i en stolpe eller rÄkat ut för skadegörelse.

3 000 kr/5 000 kr (du vĂ€ljer sjĂ€lvrisk)*  Ja    

* Om föraren Ă€r yngre Ă€n 24 Ă„r och inte Ă€r den registrerade Ă€garen av fordonet tillkommer en sjĂ€lvrisk pĂ„ 1 000 kronor.

**Om din bil blir stulen nÀr den har en aktiverad spÄrningsutrustning som vi godkÀnt, slipper du sjÀlvrisken helt.

 

Vill du ha en bilförsÀkring med lÀgre sjÀlvrisk?

Om du har tillÀggsförsÀkringen MER fÄr du lÀgre sjÀlvrisk om du rÄkat ut för skadegörelse eller krockat med djur.

Gäller bilförsäkringen utomlands?

VÄr bilförsÀkring gÀller i alla EU- och EES-lÀnder. FörsÀkringen gÀller Àven i de lÀnder som Àr anslutna till Gröna Kort-systemet. De lÀnder som Àr anslutna hittar du pÄ TrafikförsÀkringsföreningens webbplats. TrafikförsÀkringen gÀller dessutom alltid i hela vÀrlden för skador som ett svenskregistrerat fordon orsakat.

Att resa utomlands med din bil

TrafikförsÀkringsföreningens webbplats


För vem gäller försäkringen?

FörsÀkringen gÀller för dig som försÀkringstagare och de som Àr passagerare eller kör din bil. FörsÀkringen gÀller inte om du registrerar och försÀkrar bilen pÄ en annan person Àn Àgaren.

Visste du att...

Om din bil har hel- eller halvförsÀkring hos oss sÄ ingÄr bÀrgning av slÀpet eller husvagnen, Àven om de Àr försÀkrade i ett annat försÀkringsbolag.

Man sitter i baksätet på en bil


Allriskskydd bilförsäkring: Om du tankar fel drivmedel eller tappar bort bilnyckeln

Vad påverkar bilförsäkringens pris?

Varje bilÀgare som har sin försÀkring hos oss ska ha ett sÄ rÀttvist pris som möjligt. DÀrför tar vi hÀnsyn till faktorer som exempelvis:

 • Fabrikat, typ och Ă„rsmodell
 • Din Ă„lder
 • Var du bor
 • Hur mycket du kör bilen
 • Vilken sjĂ€lvrisk du vĂ€ljer i vagnskadeförsĂ€kringen

Tilläggsförsäkring MER

VĂ€lj tillĂ€ggsförsĂ€kringen MER om du vill ha ett extra skydd i din bilförsĂ€kring och om det Ă€r viktigt att ha tillgĂ„ng till en bil i alla lĂ€gen. DĂ„ fĂ„r du:

 • 75 procent av kostnaden för en hyrbil betald om din bil gĂ„r sönder. GĂ€ller under reparationstiden och max 60 dagar.
 • Om du inte vill ha en hyrbil kan du fĂ„ kontant ersĂ€ttning pĂ„ 100 kronor per dag istĂ€llet.
 • Du fĂ„r dessutom ersĂ€ttning och sĂ€nkt sjĂ€lvrisk om du krockar med ett djur eller vid skadegörelse. GĂ€ller Ă€ven om du har en halvförsĂ€kring.

Älg på vägenHar du redan en bilförsäkring hos oss?

Logga in och ändra körsträcka

Kör du mer eller mindre Àn nÀr du köpte bilförsÀkringen? Logga in pÄ Mina sidor och Àndra körstrÀckan.

Anmäl skada

Har du fĂ„tt en skada pĂ„ bilen? Eller varit med om en olycka? AnmĂ€l det direkt pĂ„ webben. 

AnmÀl skada

Mer om skadeanmÀlan


Vanliga frågor och svar kring bilförsäkringar

 • FörsĂ€kringar

  Det avtal du tecknade nÀr du försÀkrade din bil hos oss gÀller i ett Är. Du kan byta försÀkringsbolag vid din försÀkrings Ärsförfallodag eller nÀr du byter bil. Detta gÀller oavsett om du betalar din försÀkring mÄnads-, halvÄrs- eller Ärsvis.

 • FörsĂ€kringar

  Ja, det gör den. Din bilförsÀkring gÀller i de lÀnder som Àr anslutna till Gröna Kort-systemet, dÀribland Frankrike. Utöver detta gÀller din trafikförsÀkring för personskador, oavsett vilket land i vÀrlden du befinner dig i. FörsÀkringen gÀller om personskadan drabbat en svensk medborgare som har sin hemvist i Sverige och som varit med om en trafikolycka i ett svenskregistrerat fordon.

 • FörsĂ€kringar

  Enklast loggar du in pÄ Mina sidor, dÀr kan du utöka din körstrÀcka. Du kan Àven kontakta ditt lÀnsförsÀkringsbolag direkt.

 • FörsĂ€kringar

  Nej, det behöver du inte. Transportstyrelsen meddelar oss att ett Àgarbyte har skett pÄ din bil och vi avslutar dÄ din försÀkring. De pengar som blir över, betalar vi tillbaka till dig.

 • FörsĂ€kringar

  Du stÀller av bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och om du har en halv- eller helförsÀkring gör vi om den till en avstÀllningsförsÀkring som innehÄller brand, glas, stöld, rÀttsskydd och vagnskadeskydd. Har du enbart en trafikförsÀkring blir din försÀkring vilande tills du stÀller pÄ den igen.

 • FörsĂ€kringar

  Du stÀller pÄ bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och vi ger dÄ din bil samma omfattning pÄ försÀkringen som du hade innan du stÀllde av den.

 • FörsĂ€kringar

  Ja, det mÄste du. Eftersom du inte behöver ha trafikförsÀkring pÄ slÀpvagn och husvagn vet inte Transportstyrelsen var du haft din försÀkring och kan dÀrför inte meddela oss att du sÄlt slÀpvagnen/husvagnen.

 • FörsĂ€kringar

  Enligt Trafikskadelagen Àr bilens Àgare skyldig att ha bilen trafikförsÀkrad (om den inte Àr avstÀlld). TrafikförsÀkringsföreningen tar ut en hög avgift av bilens Àgare för den tid som bilen Àr oförsÀkrad.

 • FörsĂ€kringar

  Om felet till olyckan Àr ditt ersÀtter trafikförsÀkringen, som Àr obligatorisk, skadorna pÄ den andra bilen och personskador pÄ dig och övriga inblandade. Har du en helförsÀkring ersÀtter försÀkringen Àven kostnaden för skadorna pÄ din bil. Om det Àr den andra bilen som orsakat olyckan ersÀtter den bilens trafikförsÀkring skadorna pÄ dig och din bil.

 • FörsĂ€kringar

  Ja, har du minst en halvförsÀkring ingÄr ett allriskskydd som ersÀtter dig om du rÄkar tanka fel under förutsÀttning att din bil Àr högst Ätta Är gammal.

 • FörsĂ€kringar

  Om du har en halv- eller helförsÀkring fÄr du ersÀttning för kostnader om bilen blir stulen eller rÄkar ut för ett stöldförsök. Om bilen bara har en trafikförsÀkring fÄr du ingen ersÀttning.

 • FörsĂ€kringar

  Ja, om du har minst en halvförsÀkring. Du fÄr inte ersÀttning om glaset gÄr sönder vid en trafikolycka, dÄ behöver du en helförsÀkring.

 • FörsĂ€kringar

  Ja, det kan du om det inte gÀller slitage och du har minst en halvförsÀkring. DÄ ersÀtter försÀkringen genom maskinskadeskyddet reparationen under förutsÀttning att bilen Àr högst Ätta Är gammal eller att den körts lÀngst 12 000 mil.

Till frågor och svar