Illustration av aktier och värdepapper.
Illustration av aktier och värdepapper.

Aktier & andra värdepapper

För dig som vill ha möjlighet till högre avkastning och kan ta en viss risk.

  • Köp och sälj i appen
  • Tre steg för att komma igång

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Foto på familj som packar bilen.

Högre avkastning med viss risk

Aktier passar dig som vill ha möjlighet till högre avkastning på ditt sparande, samtidigt som du känner till riskerna, att en aktie både kan sjunka och stiga i värde.

Historiskt sett har aktier gett en högre avkastning än räntebärande placeringar över längre tidsperioder. Och genom att månadsspara sprider du riskerna, eftersom du då inte är lika beroende av börsens upp- och nedgångar.

För att kunna handla med värdepapper hos oss behöver du först bli bankkund, vilket du enkelt kan bli med hjälp av ett Mobilt BankID och en giltig svensk id-handling. Du som redan är kund och har ett konto hos oss kan enkelt handla aktier i en aktiedepå eller ett ISK.

Bli bankkund

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Börja spara i aktier - tre steg

1. Välj konto

Du behöver bestämma vilket typ av konto du vill ha ditt aktiesparande i. Du kan välja att handla aktier i en aktiedepå, där det är enkelt att hålla koll på dina aktier, eller i ett ISK, där du även kan spara i fonder om du vill. 

2. Hitta och köp aktier

Välj vilka aktier du ska handla. Du kan följa aktiernas utveckling i vår Aktiekurslista. Börja föra över pengar till ditt konto och köp de aktier du har valt. 

3. Diversifiera dina placeringar

Glöm inte att du även kan diversifiera din portfölj för att sprida riskerna. 

Risker i samband med handel av aktier

När du placerar i aktier bör du vara medveten om riskerna. Kurssvängningarna för aktier är i regel större än för räntebärande värdepapper. En placering i en enskild aktie är också mer riskfylld än om du placerar i en aktiefond, som innehåller flera olika aktier. Hur du ska placera och vilken risk du kan ta bedömer du förstås själv, men det finns några enkla riktlinjer för aktierelaterade placeringar.

  • Tänk långsiktigt, ju högre risken är, desto längre bör du kunna vara utan dina pengar eftersom tiden ofta minskar risken.
  • Sprid riskerna genom att placera i flera värdepapper med olika karaktär och risknivå.
  • Håll koll på aktiemarknaden och dina placeringar för att vara beredd att göra ändringar om börsen svänger.

Läs mer om riskerna på sida sex (pdf)

Inför dina aktieköp

Varje månad sammanfattar våra experter det aktuella marknadsläget och gör en bedömning av aktiemarknaden.

Läs om hur vi ser på aktiemarknaden just nu

Bolagshändelser - bra att veta

Här har har vi samlat vanliga frågor och svar som du kan tänkas ha kring bolagshändelser. Allt från var du hittar dem till hur du ska tänka kring erbjudanden du får. 

Det kommer ett meddelande med information om att du har en bolagshändelse såsom en emission eller en budsituation att ta ställning till i din internetbank eller mobilapp. Du hittar meddelandet om du klickar på brevet högst upp till höger då du är inloggad i din internetbank eller längst ner i Sparavyn i mobilappen. All information du behöver finns i erbjudandet för bolagshändelsen.

Du vet väl om att du kan ansluta dig helt gratis, och få ett meddelande om att du har en bolagshändelse att ta ställning till i ett av dina innehav antingen genom sms eller mejl.

Se alltid till att dina kontaktuppgifter är korrekt uppdaterade i dina inställningar. Logga in för att uppdatera dina kontaktuppgifter och anslut sms- och mejlnotiser.

Logga in i din internetbank eller mobilapp. Öppna upp meddelandet. Klicka på erbjudandet och besvara det för att inte riskera att gå miste om det då det endast är möjligt tacka ja under en viss period.

Villkoren för erbjudandet finns under länken för bolagshändelsen som kommer med meddelandet i din internetbank och mobilapp. Du kan även läsa mer på bolagets hemsida.

Det är olika förmånligt beroende på hur aktien handlar efter att bolaget skickat ut ett pressmeddelande om att de ska genomföra exempelvis en nyemission. Här behöver du sätta dig ned och räkna på det. Verkar det svårt så är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Vill du inte köpa fler aktier genom en nyemission så är det viktigt att du säljer teckningsrätterna så snart som möjligt då dessa tenderar att tappa i värde fram till slutdagen.

Tror du dig tjäna på det så kan du alternativt sälja aktier och istället teckna dig för det antal teckningsrätter som motsvarar mängden aktier du säljer.

Vill du öka upp antalet aktier genom nyemissionen så måste du tacka ja till erbjudandet i din internetbank eller mobilapp och låta bli att sälja något.

Vid en nyemission så förfaller dina teckningsrätter värdelösa. Det innebär att du missar erbjudandet och endast kommer vara med om den utspädning som sker genom emissionen vilket indirekt betyder att du förlorar pengar som du har rätt till.

Vid ett uppköpserbjudande så finns det en svarstid där du senast kan tacka ja till att sälja till den kurs som erbjuds av det köpande bolaget. Missar du detta så har du ett par veckor på dig att sälja aktierna till den kurs som råder på börsen innan avnotering av aktien sker.

Har du missat sista dag för handel och aktien hunnit avnoteras så blir dina aktier inlåsta och vanligaste förfarandet är att aktierna blir tvångsinlösta. Det innebär att du inte kommer kunna placera om de pengar som du investerat i bolaget. Du kommer få det pris per aktie som uppköpet skedde till men väntan på pengarna kan dröja mellan 6-24 månader.