Självrisk för din hemförsäkring

Självrisk är den kostnad du själv får stå för i samband med en skada, när du får ersättning från ditt försäkringsbolag. Hur mycket självrisk du betalar för din hemförsäkring beror på vilken typ av skada det handlar om och vad vi kommit överens om. Här reder vi ut begreppen.

Självrisk för din hemförsäkring

Grundsjälvrisk och särskild självrisk

Grundsjälvrisken är den vanligaste typen av självrisk. Det är den lägsta nivån av självrisk du kan välja på din försäkring.

Ibland finns det en annan självrisk än grundsjälvrisk för vissa typer av skador. Det kallas särskild självrisk. Exempel på skador med särskild självrisk är översvämning och stöld och skadegörelse av cykel eller barnvagn.

Förhöjd självrisk

När du tecknar din hemförsäkring kan du välja att ha en förhöjd självrisk. Om du väljer en förhöjd självrisk betalar du en högre kostnad när du råkar ut för en skada, men priset på din hemförsäkring blir lägre.

Även om du har valt en förhöjd självrisk är det alltid grundsjälvrisk på momenten Ansvarsförsäkring och Överfallsskydd.

Kan jag slippa betala självrisk?

Det finns vissa delar i hemförsäkringen som gäller utan självrisk. Det betyder att du inte behöver betala någon del av skadekostnaden. Exempel på skador/händelser där försäkringen gäller utan självrisk är identitetsstöld, krisförsäkring och avbeställningsskydd.

Hur vet jag hur mycket jag behöver betala i självrisk?

Din självrisk finns i ditt försäkringsbrev som du kan hitta på Mina Sidor. Om du har Kivra får du automatiskt dina försäkringsbrev och fakturor upplagda i din digitala brevlåda i Kivra.