De här bilmärkena drabbas mest och minst av maskinskada

I Maskinskaderapporten 2020 har vi gått igenom tiotusen anmälda bilskador och vet vilka bilmärken som drabbas oftast – och kostar mest att reparera. Kort sagt, vad du kan förvänta dig för utgifter beroende på vilken bil du har eller funderar på att köpa.

Illustration av bil med maskinskada.

Hur ofta får du räkna med problem under huven?

Hur frekventa blir besöken till verkstaden och vad kommer det kosta dig i det långa loppet? Vår maskinskaderapport visar att det är stora skillnader mellan olika bilmärken. Både när det gäller vilka fel som rapporteras till oss och hur stora de genomsnittliga reparationskostnaderna är.

Till detaljerna direkt - ladda ner rapporten

En guide för dig och en knuff på biltillverkarna

Ända sedan början på 1990-talet har vi regelbundet tagit fram en rapport om hur maskinskador drabbar olika bilmärken med syftet att informera konsumenter och påverka tillverkarna att ta ansvar för bristfälliga konstruktioner. När bilens maskinskadeförsäkring inte längre gäller blir detta särskilt intressant för dig som konsument, eftersom du själv får stå för reparationskostnaden om något går sönder. 

Våra skadespecialister har granskat alla de maskinskador där vi betalat ut ersättning under år 2018 för personbilar, lätta lastbilar och husbilar som är två till åtta år gamla eller har körts högst 12 000 mil. Totalt har omkring 10 000 skador granskats, vilket gör den till den mest omfattande av våra rapporter hittills. Ju fler bilar av ett bilmärke vi har i beståndet, desto bättre och stabilare skadebild kan vi få för bilmärket. För mindre märken, där vi har färre bilar försäkrade, finns färre skador att granska och därmed kan utfallet förväntas variera mer mellan åren.

Resultatet – så här klarar sig bilmärkena

Kvinna tittar under motorhuven på bil.

Bilarna med mest och minst fel

De bilmärken som har lägst skadefrekvens är asiatiska och allra lägst ligger Lexus, Kia, Toyota, Honda och Mazda. För de tre bilmärkena med högst skadefrekvens, Porsche, Jeep och Land Rover/Range, är det framför allt skador på växellåda/drivning och elektronik som är vanligare än för medelbilen.

Minst antal anmälda skador

 1. Lexus
 2. Kia
 3. Toyota
 4. Honda
 5. Mazda

Flest anmälda skador

 1. Porsche
 2.  Jeep
 3. Land Rover/Range Rover
 4. Fiat
 5. Chevrolet

Anmälda maskinskador per 100 fordon/år

Att ett visst bilmärke har låg skadefrekvens i undersökningen betyder inte nödvändigtvis att skador inte inträffar, utan också att tillverkarna tar ansvar för eventuella fel genom garantier och generös goodwill.

Bilarna som kostar mest och minst att laga

Det är stor skillnad i genomsnittlig reparationskostnad mellan olika bilmärken, beroende vilken typ av skador som är vanligast för respektive märke. Bilmärken som ofta drabbas av motorskador eller skador på växellådor är de som har de högsta reparationskostnaderna.

Lägsta reparationskostnaderna

 1. Honda
 2. Toyota
 3. Hyundai
 4. Peugeot
 5. Renault

Högsta reparationskostnaderna

 1. Porsche
 2. Land Rover/Range Rover
 3. Jeep
 4. Mini
 5. Lexus

Genomsnittlig reparationskostnad per bilmärke

Nyfiken på mer?

Vill du veta vilken som är den vanligaste skadan för ditt bilmärke? Eller vid vilken mätarställning olika skador brukar dyka upp? Svaren på det och mycket annat hittar du i den fullständiga rapporten. Hoppas du blir hjälpt av våra fakta.

Ladda ner hela rapporten

Tips om du råkar ut för en maskinskada

 • Går det på garantin?
  Ta reda på om skadan omfattas av garanti eller om generalagenten eller bilens återförsäljare kan tänkas ta skadan som ett så kallat goodwill-åtagande.
 • Ska generalagenten ta kostnaden?
  För svensksålda bilar som är upp till fem år och har körts högst 8 000 mil har generalagenten ett ansvar för skador som påverkar bilens avgasrening. Detta innebär att skadorna enligt lag ska åtgärdas utan kostnad.
 • Gäller maskinskadeförsäkringen?
  För en skada som varken täcks av garanti, goodwill-åtagande eller faller under avgasreningslagen kan maskinskadeförsäkringen gälla. Kontakta ditt försäkringsbolag.
 • Jämför verkstäderna!
  I de fall där varken garanti eller maskinskadeförsäkring täcker skadan, ta om möjligt in offerter från olika verkstäder. Reparationspriserna kan variera kraftigt.

Var rätt försäkrad om något händer

Är du på gång att byta bil eller vill jämföra vår bilförsäkring med den du har idag?

Läs om våra bilförsäkringar här

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Tjej kör bil.

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran.

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.