Vagnskadegaranti ingår när du köper ny bil

Vagnskadegarantin ingår när du köper en ny bil i Sverige och ger ersättning för skador på din bil. När vagnskadegarantin gäller räcker det med att du har en halvförsäkring på bilen.

Skogsväg, foto.

Komplettera garantin med en halvförsäkring

Vagnskadegarantin gäller för skador på bilen som du fått genom en trafikolycka, en kollision eller om bilen råkat ut för skadegörelse. Om du har en giltig vagnskadegaranti behöver du bara en halvförsäkring under den tiden.

En halvförsäkring i kombination med vagnskadegaranti ger samma skydd som en helförsäkring. Hur stor självrisken är vid en skada bestämmer bilmärket. Tänk på att garantisjälvrisken brukar presenteras utan moms.

Följer med när du köper ny bil

Du får vagnskadegarantin av generalagenten när du köper en ny bil. Den gäller oftast i tre år i Sverige och alla EU- och EES-länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet.

De flesta försäkringsbolag påminner dig när garantin är på väg att gå ut och du bör utöka till en helförsäkring. Det är ditt ansvar att din bil är rätt försäkrad, så håll koll på garantidatumet i ditt garantibevis. Om du köper en vagnskadeförsäkring när garantin går ut behåller du samma skydd som tidigare. 

Har din Toyota eller Lexus vagnskadegaranti?

Du som har en Toyota eller Lexus har eventuellt din vagnskadegaranti hos Länsförsäkringar. Vagnskadegarantin gäller i tre år från det att bilen är registrerad hos Transportstyrelsen och täcker skador för normal utrustning som hör till bilen.

Du som har din bil försäkrad i Lexus eller Toyota Bilförsäkring Premium får en reducering av garantisjälvrisken med 3 000 kronor.

Är du osäker på om din bil har en giltig vagnskadegaranti kan du kontrollera perioden i bilens vagnskadegarantibevis som finns i din instruktions- eller servicebok, alternativt Toyota vagnskadegaranti eller Lexus vagnskadegaranti.

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Tjej kör bil.

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran.

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.