Vagnskadeförsäkring ersätter bilskador

När du köper en ny bil i Sverige ingår en vagnskadegaranti som ger ersättning för skador på din bil. När vagnskadegarantin går ut måste du själv köpa en vagnskadeförsäkring om du vill behålla samma skydd.

Vagnskadeförsäkring ersätter bilskador

Det täcker vagnskadeförsäkringen

Vagnskadeförsäkring ersätter skador på din bil vid en trafikolycka, även om det är du själv som orsakat olyckan. Vagnskadeförsäkringen ersätter också så kallade singelskador, till exempel om du själv kör av vägen eller om du backat in i en stolpe. Du kan också få ersättning vid annan så kallad yttre olyckshändelse och vid skadegörelse.

Vagnskadeförsäkringen ger dessutom ett skydd för bilen om den blir skadad när den transporteras, och om du har en takbox (som är monterad) så skyddas den också av vagnskadeförsäkringen. Ett annat exempel är om du skulle köra över din laddsladd till elbilen – då får du ersättning för den.

Köp vagnskadeförsäkring när garantin går ut

I god tid innan vagnskadegarantin går ut kommer vi att kontakta dig med ett erbjudande om en vagnskadeförsäkring om du har din trafikförsäkring hos oss. Men det är ditt ansvar att din bil är rätt försäkrad så ansvaret att köpa nytt skydd ligger på dig.

Kolla upp vad bilförsäkringen kostar

Välj rätt bilförsäkring

Det finns tre typer av bilförsäkringar. Alla bilar ska enligt svensk lag ha en trafikförsäkring och beroende på bilens värde kan du komplettera med en halv- eller helförsäkring.

Det är vagnskadeförsäkringen som gör att en halvförsäkring blir en helförsäkring. Utöver det kan du välja till Tilläggsförsäkringen MER om du till exempel alltid är i behov av en bil.

Vagnskadegarantin och vagnskadeförsäkringen har liknande villkor, med skillnaden att den ena följer med bilen när du köper bilen och den andra köper du själv.

Om du har en ny bil med vagnskadegaranti så räcker det med att du tecknar en halvförsäkring hos Länsförsäkringar. Du får då alltså ett lägre pris på din bilförsäkring till dess att garantin löper ut.

”Mini-vagn” – en halvförsäkring kombinerat med tilläggsförsäkringen MER

Du kan välja att köpa en halvförsäkring och tilläggsförsäkringen MER, något som ibland kallas för ”Mini-vagn”.

Tilläggsförsäkringen MER ersätter bland annat skador på det egna fordonet genom viltolycka och vid skadegörelse, det vill säga händelser du själv många gånger inte råder över. MER ger dig också möjlighet till hyrbil.  

Om du däremot själv orsakar en trafikolycka eller en singelolycka får du ingen ersättning för skador på det egna fordonet med denna typ av försäkring. Då krävs det att bilen har en vagnskadeförsäkring (alltså är helförsäkrad).

Vad är skillnaden mellan vagnskadegaranti, vagnskadeförsäkring och en helförsäkring?

Vagnskadegaranti och vagnskadeförsäkring ger samma skydd. Vagnskadegarantin ingår när du köper en ny bil i Sverige och gäller vanligen i tre år. Därefter måste du köpa till en vagnskadeförsäkring för att fortsätta ha samma skydd.

En helförsäkring innehåller vagnskadeförsäkringen utöver det som en halvförsäkring innehåller.

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Se alla artiklar

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen