Hel- eller halvförsäkring: Vad är skillnaden?

Utöver trafikförsäkring kan du välja hel- eller halvförsäkring till din bil. Halvförsäkringen ger skydd för stöldskador, assistans och maskin- och elektronikförsäkringen. Helförsäkring skyddar även vid skador på din bil.

Bil på skogsväg.

Vad är halvförsäkring?

En halvförsäkring är en ytterligare försäkring du kan lägga till utöver den obligatoriska trafikförsäkringen. Halvförsäkring behöver du för att täcka skador på din egen bil. I den ingår skydd för brand-, glas-, och stöldskador, assistans och räddning, rättsskydd, maskinskada och elektronik samt kris.

Vad är helförsäkring?

En helförsäkring ger samma skydd som halvförsäkringen men ersätter också skador på din egen bil vid en trafikolycka, skadegörelse eller vid yttre olyckshändelse. Även om du själv skulle råka orsaka olyckan.

Skillnaden mellan våra olika försäkringar

 1. Trafikförsäkring

  Trafikförsäkringen som är obligatorisk enligt lag, ersätter personskador på förare, passagerare och utomstående, samt skador som du orsakar på annans fordon, men du får ingen ersättning för skador på ditt eget fordon. Köp trafikförsäkring

 2. Halvförsäkring

  Halvförsäkring ersätter en hel del skador på ditt fordon - men inte alla. Du kan till exempelvis få ersättning vid brand-, glas- och stöldskador, men även vid behov av assistans och för fel på motor eller elektronik. Köp halvförsäkring för bil

 3. Helförsäkring

  Helförsäkringen ger samma skydd som halvförsäkringen men ersätter också skador på din egen bil vid en trafikolycka, skadegörelse eller vid yttre olyckshändelse. Även om du själv skulle råka orsaka olyckan. En helförsäkring består antingen av en Vagnskadeförsäkring eller en Vagnskadegaranti, beroende på hur ny bilen är.

 4. MER-försäkring

  Tilläggsförsäkringen MER ersätter bland annat skador på det egna fordonet genom viltolycka och vid skadegörelse, det vill säga händelser du själv många gånger inte råder över. MER ger dig också möjlighet till hyrbil. Mer om MER-försäkringen

bil som åker på grusväg

Hel- eller halvförsäkring på ny bil

De flesta nya bilar i Sverige har tre års vagnskadegaranti och då räcker det med att du tecknar en halvförsäkring för att vara helförsäkrad. När vagnskadegarantin går ut bör du uppgradera till en helförsäkring för att fortsätta ha samma heltäckande skydd.

Hel- eller halvförsäkring på  äldre eller begagnad bil

När din bil blir äldre kanske du funderar på om du ska nöja dig med en halvförsäkring? Tänk dock på att vagnskadeförsäkringen inte har med din bils ålder att göra utan vilket värde bilen har.

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Du kanske också är intresserad av:

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Tjej kör bil.

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran.