Frihetskapital

Frihetskapital är pengarna du kan behöva för att ändra ditt liv. De ger dig ökad frihet och trygghet, och makt att påverka din framtid. Frihetskapital är en investering i dig själv.

Frihetskapital och ekonomisk frihet

Stefan Westerberg, privatekonom

Frihetskapital innebär att ha tillräckligt mycket pengar sparade för att ha möjlighet att säga nej i vissa situationer och ja i andra, för att kunna ha valfriheten att göra det man vill göra. Det kan till exempel handla om att säga upp sig om man inte trivs på sin arbetsplats, våga avsluta en relation, vara föräldraledig längre, investera i en dröm eller starta eget. Scenarion där pengar är en möjliggörare.

Ekonomisk frihet är inte samma sak som ekonomiskt oberoende. Känslan av ekonomisk frihet är subjektiv, och det innebär att frihetskapital kan vara ett mindre sparande likväl som ett större. Det viktigaste är att du känner dig nöjd med ditt sparande.

Hur mycket måste man spara ihop för att ha ett frihetskapital? 

Frihetskapital är inte en uttalad summa som man ska spara ihop till utan utgår helt och hållet ifrån individen, då alla har olika förutsättningar att kunna spara. Med frihetskapital vill vi säga att det ska vara värt att spara oavsett vilken summa det rör sig om, för att även små summor ökar den egna känslan av frihet och trygghet. 

Har alla möjlighet att spara till ett frihetskapital? 

Alla människor har olika förutsättningar. Det säger vi med stor ödmjukhet och respekt. Vi vill ändå tro att många i Sverige har en möjlighet att ha ett sparande, även om det handlar om mindre belopp. Men oavsett inkomst har alla människor möjlighet att prata igenom sitt sparande med sin bankkontakt för att se om och på vilket sätt man kan spara på kort- och lång sikt. Den som inte har möjlighet att spara just nu kan ta hjälp av sin bankkontakt hos oss för att sätta upp en plan över hur ett sparande kan se ut i framtiden – när möjligheten att spara kan vara större.

 1. Sju tips på hur du skaffar ett frihetskapital

  Att spara till ett frihetskapital kan ibland kännas svårt. Här kommer några tips som kan hjälpa dig på vägen.

  Läs tipsen

 2. Ekonomisk jämställdhet i relationen

  Har du och din partner funderat på hur er ekonomi kan påverka jämställdheten i er relation? Prata igenom våra tips tillsammans. 

  Läs våra tips

 3. Svenskarnas syn på sparande

  En av tio har inget sparkonto och var fjärde person har mindre än 20 000 kronor på sparkontot.

  Om svenskarna och sparande

Starta ditt frihetskapital

Börja spara

Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att starta ditt frihetskapital.

Bli bankkund

Vill du bli bankkund hos oss? Öppna ett konto och påbörja resan mot ditt frihetskapital i dag!

Öppna konto