Så börjar du pensionsspara

Även om det känns som att pensionen är långt fram i tiden så är det värt att börja spara så tidigt som möjligt. Nyckeln till en bra pension är ett långt arbetsliv, en tjänstepension och ett eget sparande som får växa.

 1. Hur mycket vill du spara?

  När du har bestämt dig för hur mycket du ska spara är det bara att sätta igång. Även om du bara kan spara lite så är det alltid bättre än ingenting. Du kan alltid öka på ditt sparande när du har möjlighet.

  Räkna på din pension

 2. Välj konto

  Spara i fonder med ett ISK-konto

  Med ett ISK kan du månadsspara eller göra engångsinsättningar. Du kan flytta dina pengar mellan olika sparformer i ditt ISK utan att det får några skattekonsekvenser.

  Är du kund hos oss kan du öppna ISK direkt på Mina sidor.

  Öppna konto

  Mer om ISK

  Kapitalförsäkring

  Att spara i en kapitalförsäkring är förmånligt eftersom du inte behöver betala kapitalvinstskatt på vinster. Du behöver inte heller deklarera för uttag eller fondbyten.

  Mer om kapitalförsäkring

 3. Börja månadsspara

  När du månadssparar gör du en sparplan, då placeras pengarna direkt i de fonder du valt. Du skapar din sparplan genom att logga in på Mina sidor eller i appen.

   

Vi hjälper dig med förslag för din fondportfölj

Du väljer portfölj utifrån risk och hur aktiv du vill vara.

Hjälp att välja fonder

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Vanliga frågor om pensionssparande