Barn och ungdom - bli bankkund
Barn och ungdom - bli bankkund

Barn och ungdom - bli bankkund

När barn och unga ska lära sig om ekonomi, ta hand om sin månadspeng, göra egna köp, swisha och spara.

Ingen årsavgift
Anpassat för unga
Förmyndare har insyn

Kontakta oss för att skaffa ett ungdomskort

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Det här ingår

Ett privatkonto med ungdomskort utan årsavgift, ränta 0 %. Förmyndarna har insyn på kontot via app och internetbank.

Läs mer om privatkonto med ungdomskort

Ungdomskortet går att använda i butik och på nätet, och fungerar att blippa med. Kortet ger även ett försäkringsskydd vid resa. 

Läs mer om ungdomskortet

Sparkontot ger ett sparande med ingen risk och ingen ränta. Alla insättningar till kontot betraktas som en gåva och är barnets tillgångar.

Läs mer om sparkonto

För att kunna swisha behöver du som förmyndare kontakta ditt bankkontor eller Telefonbanken för att välja beloppsgräns för ditt barn, ett belopp mellan 1-5000 kronor.

Läs mer om Swish

Mobilapp och internetbank

Genom att legitimera sig digitalt kan ditt barn logga in i internetbanken, se och flytta pengar mellan egna konton, hämta koden för att aktivera kortet och aktivera Swish. Beroende på om ditt barn behöver kunna göra något mer med sin e-legitimation eller inte kan ni välja mellan Mobilt SäkerhetsID och Mobilt BankID. 

Läs mer om Mobilt SäkerhetsID och Mobilt BankID

Kort, swish och sparkonto - allt samlat

Så att ditt barn kan betala med sitt eget kort, swisha för en fika och spara pengar till sin nya cykel eller dator - helt själv.

Det ger ditt barn möjlighet att lära sig om sin egen ekonomi och du som förmyndare kan sätta in pengar och se barnets konton i din internetbank eller direkt i appen. Vi rekommenderar banktjänsterna från 7 år och de kan användas upp till 18 år.

Du ansöker enkelt via Telefonbanken.

Ring Telefonbanken

Vill du hellre ansöka på ditt lokala kontor är du välkommen att boka en tid.

Tänk på det här inför ett eventuellt besök:

  • Är ni två förmyndare behöver båda vara med, annars behövs en fullmakt från den andra förmyndaren.
  • Alla behöver ha med sig id-handling för att legitimera sig, om en förmyndare har fyllt i en fullmakt behövs en kopia på förmyndarens id-handling.
  • Ta med barnets mobil om ni vill ha Swish och Mobilt BankID och ladda ner apparna innan besöket. 

Ansökan med fullmakt

Vilken säkerhetslösning ska ditt barn ha?

Det finns flera olika sätt att legitimera sig digitalt. Med Mobilt SäkerhetsID kan ditt barn se och göra överföringar mellan sina egna konton, samt swisha. Med Mobilt BankID kan ditt barn dessutom legitimera sig utanför Länsförsäkringar, till exempel för att logga in på 1177, Trafikverket och lokaltrafik.

Är ditt barn över 16 år hämtar barnet Mobilt BankID själv på Mina sidor. För att kunna göra det behövs en säkerhetsdosa, som även kan användas för att göra betalningar.

Mobilt SäkerhetsID skaffar du enkelt via Telefonbanken. Mobilt BankID och säkerhetsdosa ansöker du om på kontor genom att boka en tid och fylla i ansökan innan besöket.

Ansökan Mobilt BankID för barn under 16 år
Ansökan Säkerhetsdosa för barn över 16 år

När du vill spara till ditt barn

Om du som förmyndare vill spara till ditt barn finns det flera olika möjligheter. 

Läs mer om sparande till barn

Den statliga insättningsgarantin

Privatkontot och sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Vid konkurs har varje kund rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med belopp som motsvarar högst 950 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Utöver beloppet om 950 000 kronor kan insättare få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, avgångsvederlag och försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor.