Illustration av sparande i Fasträntekonto.
Illustration av sparande i Fasträntekonto.

Fasträntekonto

Fasträntekonto är ett sparkonto med låg risk och fast ränta för sparande under en bestämd tid. Om du redan är kund kan du enkelt öppna ett konto på Mina sidor.

  • Ingen årsavgift
  • Fast ränta
  • Du väljer spartiden

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Snabbfakta om fasträntekonto

Årsavgift
0 kr
Bindningstid
tre eller sex månader, ett, två eller fem år 3, 6 mån eller 1, 2, 5 år
Ränta
3,50 - 4,10 % 3,50 - 4,10 %
Lägsta belopp
20 000 kr
Högsta belopp
5 miljoner kr*
Fria uttag
Nej
Tillgång till internetbank Internetbank
Ja
Tillgång till mobilapp Mobilapp
Ja

* Vill du placera över fem miljoner kronor är du välkommen att kontakta oss på kontoret.

Läs mer i prislistan

Äldre kvinna berättar för brudgummen om fasträntekonto.

Fasträntekonto - tryggt sparande med fast ränta och låg risk

Fasträntekonto passar dig som vill spara pengar under en förutbestämd tid och till en fast ränta.

Ett fasträntekonto är bra för dig som vet att du inte behöver dina pengar på en viss tid. Det enda du behöver göra för att komma igång är att öppna kontot och välja spartid för dina pengar, sen tickar sparandet på.  

För att öppna ett fasträntekonto behöver du bli kund hos oss. Om du redan är kund kan du öppna kontot direkt när du loggat in på Mina sidor.

Bli bankkund

Välj olika spartider

Väljer du ett fasträntekonto med tre månaders spartid förlängs kontot automatiskt var tredje månad till dess du meddelar att du vill ändra eller avsluta ditt sparande. Vid varje förlängning får du den ränta som gäller på förlängningsdagen för nästa sparperiod. Räntan du tjänat in under sparperioden betalas ut vid varje förlängning så ditt sparkapital ökar hela tiden var tredje månad.

Har du valt en spartid på sex månader eller mer avslutas fasträntekontot automatiskt vid sparperiodens slut och pengarna inklusive ränta betalas ut. Du kan givetvis förlänga ditt sparande och får då den aktuella ränta som gäller på förlängningsdagen för nästa sparperiod.

Uttag under pågående spartid

Har du behov av pengarna innan spartiden är slut kan du ta ut en del eller hela beloppet i förtid mot en avgift. Uttagsavgiften motsvarar 0,5 procent årlig ränta på uttaget belopp beräknat på återstående bindningstid.

Preliminärskatt

Vid varje tillfälle som ränta betalas ut dras preliminärskatt från räntebeloppet om du inte är skattskyldig utomlands eller juridisk person.

Fasträntekonto - aktuella räntor

Bindningstid Fast ränta Effektiv ränta
3 månader 3,80 % 3,85 %
6 månader 3,85 % 3,89 %
1 år 4,10 % 4,10 %
2 år 3,50 % 3,44 %
5 år 3,50 % 3,28 %

Med effektiv årsränta blir det lättare att jämföra olika räntor. Räntesatsen beräknas som om räntan skulle betalas ut varje år.

Uppgifterna är senast ändrade: 2023-11-27.

Insättningsgarantin

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Det innebär att varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Läs mer på vår sida om Insättningsgarantin

Kvinna sparar i Fasträntekonto.

Villkor för Fasträntekonto

Ladda gärna ner och läs igenom villkoren.

Frågor och svar om Fasträntekonto