Ledare som lyssnar

Utvecklingen för barns psykiska välmående i Uppsala län går inte åt rätt håll*. Det senaste året har varit tuffare än på länge. För samhället, men också för våra barn och unga – otrygghet och oro sätter sig i alla. Därför måste vi göra en storsatsning på välmående. Och om vi vill peppa kidsen; är det en bra början att stärka ledarna!

Ledare som lyssnar

Ledare som lyssnar

Varje år upptäcker tusentals barn och ungdomar idrott, musik, teater, dans eller någon annan spännande fritidsaktivitet. Att vara med i en grupp eller ett lag är roligt och vägen till massor av nya vänner. För många barn är föreningslivet också vägen till en mer meningsfull framtid. Kanske är aktiviteten inte bara ett roligt tidsfördriv utan en tryggare samvaro med andra vuxenkontakter. I vissa fall är den till och med livsviktig.

Det som får grupper och föreningar att fungera är ledarna. Ett starkt och pulserande hjärta av människor som valt att lägga en stor del av sin egen lediga tid på att se till att barn får just den meningsfulla fritiden som aktiviteten innebär. För många av dessa hjältar har det där som började med att man bara ”ställde upp” ett par kvällar, övergått till något mycket större och mycket viktigare: man är en väldigt viktig vuxenkontakt. Ett förtroende. En trygghet. Någon som finns där. Någon som lyssnar. För barnet är det stort. Det stora har börjat i det lilla.

En meningsfull fritid gör att vi mår bra. Våra ledare är därför en nyckel till barn och ungas psykiska välmående. Så vore det inte rimligt om alla dessa fantastiska vuxna också kände sig trygga och rustade att bära det stora ansvaret? Att de har kunskap och verktyg för att kunna fånga upp och supporta när det går snett med kompisarna, är knasigt hemma eller skolan är för jobbig. 

Det senaste året varit tuffare än på länge. För samhället, men också för våra barn och unga – otrygghet och oro sätter sig i alla. Därför måste vi göra en storsatsning på välmående. Och om vi vill peppa kidsen; är det en bra början att stärka ledarna.  

Därför hjälper vi nu till att sprida Folkhälsomyndighetens webbutbildning för alla ideella ledare där ute: Ledare som lyssnar. Kursen tar bara en timme att genomföra, men kan ge dig verktyg att förändra ett barns liv. Gå till utbildningen>>

* Rapport från undersökningen Liv och hälsa ung, Region Uppsala