Från noll till hundra på tre år - intresset för mountainbike hos unga har exploderat

Från landsvägscykel till mountainbike. Från ingen ungdomsverksamhet till fullbokat. År 2004 grundades Tierps Cykel av ett gäng landvägscyklister. Och även om landsvägscykling fortfarande är en viktig del i föreningen så står idag mountainbiken för den stora delen. Det med över 100 barn och ungdomar i träning. Möt Tierps Cykelklubb som är en av många föreningar som Länsförsäkringar Uppsala är partner till.

Från noll till hundra på tre år - intresset för mountainbike hos unga har exploderat

Pandemieffekt eller inte. Intresset för att cykla mountainbike har ökat rejält på kort tid i Sverige. Uppland och Tierp är inget undantag. 

- Intresset för cykling och framför allt mountainbike har bara exploderat, säger Johan Lindström, kassör och aktiv i föreningen.

Men från början var det landsvägscykling som gällde för Tierps Cykelklubb. Och fortfarande är ett 30-tal aktiva, men det ökade intresset för cykling har barn och ungdomar som vill cykla mountainbike stått för.

- Från att inte ha någon ungdomsverksamhet till idag ha över 100 aktiva i träning med 14 SISU-utbildade ledare har hänt på tre år.

Om det inte vore för ledarbristen skulle man kunna ta emot många fler.

- Vi har kö. Så får vi bara ledare som är villiga att ställa upp så är vi redo att utöka verksamheten.

Nyöppnad bana

För att möta det ökade intresset och kunna låta fler cykla har klubbens ledare och medlemmar jobbat hårt under en längre tid för att hitta ett MTB-område. Tierps kommun upplät  hösten 2020 en yta i Arvidsbo, där föreningens medlemmar själva byggde skogsbanor i olika svårighetsnivåer samt en pumptrack. Invigningen skedde i augusti 2021 under pompa och ståt.

- Banan är alltid öppen och dit är alla välkomna oavsett om man är medlem i föreningen eller inte.

Och om vem den typiska mountainbikeutövaren är så ser Johan en ny typ av utövare än man sett tidigare.

- Många som börjar med mountainbike har aldrig tidigare idrottat. De har tidigare inte hittat sitt sammanhang eller sin idrott och är helt nya in i föreningslivet.

Idag är fokus på träning men klubben arrangerar även varje år ett par tävlingar, bland annat ett tempolopp och Grand Prix-lopp. Man samarbetar även med klubbarna i närområdet med tränings- och ungdomstävlingar. Landsvägscyklisterna skall i år cykla Finlands motsvarighet till Vätternrundan, Saimaa Cycle Tour i juli, en ny utmaning för de flesta.

Jämnt fördelat mellan tjejer och killar

Bland ungdomarna som aktivt tränar i föreningen idag är det lika många tjejer som killar. Och det är vanligt att hela familjen blir engagerad.

- Cykling har blivit en familjeaktivitet, där såväl barn som föräldrar är aktiva. Antingen cyklar man landsväg, mountainbike eller triathlon. Cykling passar verkligen alla i familjen.

Tierps Cykelklubb och framför allt mountainbikesektionen är ung. Trots det har man lyckats bygga en stark organisation och en sund ekonomi. Något som gör det möjligt för klubben att sponsra juniorerna med klubbkläder.  

- Det är dyrt nog att köpa cykel, därför vill vi göra vad vi kan för att alla ska kunna vara med. Seniorerna får köpa sina egna grejer.

Framtiden ser Johan som ljus för cyklingen och för klubben.

- Intresset fortsätter att öka och det tror jag det kommer fortsätta göra. Klubben har en god ekonomi med en hårt arbetande styrelse. Det vi nu behöver lösa är ledarbristen och utöka träningsmöjligheten för alla våra ungdomar.

Länsförsäkringar Uppsala är partner till 69 olika föreningar och satsningar i Uppsala län. Tierps Cykelklubb är en. Det stora börjar i det lilla.