"En rysligt bra ungdomsverksamhet"

För snart 90 år sedan bildades Films SK. Handboll, friidrott, bordtennis och motorsport har kommit och gått. Men då som nu har fotbollen varit central. Och då som nu med fokus på ungdomsverksamheten. ”Vi har en rysligt bra ungdomsverksamhet”, säger Kjell Carlsson, eldsjälen som varit en del av föreningen i över 60 år. Följ med och lär känna Films SK – en av många föreningar som Länsförsäkringar Uppsala är partner till.

"En rysligt bra ungdomsverksamhet"

Med tolv ungdomslag och två seniorlag fördelade jämnt mellan tjejer och killar är den lilla kyrkbyn Films idrottslag en viktig aktör.  

- Vi har idag 500 medlemmar och över 200 aktiva ungdomar i föreningen. Många av våra ungdomar blir dessutom utvalda till Upplands länslag och akademiverksamhet, säger Kjell.

Även om fotbollen alltid varit grunden i föreningen så har handboll, friidrott, motorsport och bordtennis varit en del av föreningen.

- Vi har haft framgångsrika verksamheter inom många olika idrottar. Bland annat inom damhandboll. Men ibland har verksamheterna blivit så stora att de bildat egna föreningar eller så har intresset svalnat, säger Kjell.

Storhetstider på olika sätt

Films SK hade något som kan liknas med en storhetstid inom fotboll i slutet av 80-talet. Herrarna spelade då i division 2 och tävlade mot Enköping SK och Sirius om att vara det bästa laget i Uppland. Men Kjell menar att man även nu har en storhetstid.

- Det är ju bara att titta på vår ungdomsverksamhet. Den om något är stor med många som spelar och en aktiv ungdomssektion. Och hur roligt och viktigt är inte det - att alla våra ungdomar får chansen att göra det som de tycker är roligast. Det är storhetstider på olika sätt.

Eldsjälen Kjell

Det finns några i Sverige. Och varje förening som har en ska vara tacksam. Eldsjälen. I Films SK är det Kjell. Kjell har varit spelare och lagledare, och i 35 år var han ordförande.  Sedan några år är Kjell pensionär men fortfarande högst aktiv, som alltiallo och kassör. Och han besöker Björkparken varje dag.

- Jag älskar verkligen Films SK. Att fortfarande få möjligheten att arbeta för föreningen är en lyx, även om jag såklart gärna ser att ungdomarna börjar ta över.

Att driva en klubb kräver mycket ideellt arbete. Alltifrån att stå i kiosken och jobba i styrelsen till att vara ledare för lagen. Men inget som någonsin varit en utmaning för Films SK.

- Vi har många starka ideella krafter och en väl fungerande ungdomssektion där många nu börjar ta platser i styrelsen för hela föreningen. Vi genomförde också en ledarutbildning där totalt 50 personer deltog – det är helt fantastiskt.

Samlingsplats och samarbeten

Idag har fotbollen vuxit ur sina egna planer och idag spelar de yngsta stjärnorna i Österbybruk. Något som är möjligt tack vare fina samarbeten.

- Vi har fina samarbeten med föreningarna runt om. Sedan IFK Dannemora/Österby la ner sin fotbollssektion så tar vi emot ungdomar som vill spela fotboll, samtidigt som de är starka på innebandy så hänvisar vi innebandy intresserade dit.

- Idrotten är en samlingsplats. Vi behöver alla hitta ett sammanhang – för många är det idrotten. Och är det inte fotboll så är det kanske innebandy eller något helt annat.

Länsförsäkringar Uppsala är partner till 69 olika föreningar och satsningar i Uppsala län. Films SK är en. Det stora börjar i det lilla.