Den lilla ridklubben med det stora hjärtat

Mittemellan Uppsala och Knivsta ligger Lagga. En liten socken med drygt 800 invånare, en kyrka, bygdegård och förskola. Och så en ridklubb. På familjen Öbergs gård har Lagga Fältrittklubb funnits i över 50 år. Med en hästlängds avstånd har man fortsatt kunna driva ridklubben under pandemin och intresset tillika medlemmar har ökat. Vi har tagit en pratstund med Maria Ahrgren, ordförande i klubben, om det ökade intresset och den viktiga ungdomssektionen.

Den lilla ridklubben med det stora hjärtat

Namnet kan föra tankarna till fälttävlan men Lagga Fältrittklubb är en allmän ridskola för alla hästintresserade. Där man tränar och tävlar inom dressyr, hoppning och WE (Working Equitation) men där man också får lära sig att ta hand om hästar. Sedan 1972 har man funnits på samma ställe - på familjen Öbergs hästgård - och målet är nu som då: det ska vara en ridskola för alla.

- Ridsport är dyrt och vi vill inte att pengar ska vara ett hinder för att kunna rida. Så många som möjligt ska ha möjlighet att få göra det som de tycker är roligast, säger Maria.

Något som görs möjligt tack vare samarbeten, ideella krafter och gårdens ägare. Det märks genom den symboliska medlemsavgiften och att man kan låna ridhjälmar samt säkerhetsvästar. Men även på alla gratisaktiviteter som klubben genomför varje år.

- Varje år bjuder vi in externa föreläsare som kan inspirera och utbilda och så har vi olika medlemsaktiviteter så som mysrys, stallrally och hästens dag.

Lilla ridklubben med det stora hjärtat

En annan viktig sak på Lagga Fältrittklubb är hästkunskap. Varje år arrangerar man speciella skötardagar och man kan gå en skötarutbildning.

- Det som är unikt med vår ridskola är gemenskapen – vi är den lilla ridskolan med det stora hjärtat. Och vi har en bredd av såväl aktiviteter som medlemmar.

Ungdomssektionen är och har alltid varit stark. Och tillskillnad från många andra riksidrottsförbund så ställer Ridsportförbundet krav på delaktighet och att alla klubbar måste ha en ungdomsverksamhet.

- Ungdomarna är en naturlig del av hela klubben och delaktiga i utformandet av verksamheten. Vi har många ungdomsledare och utbildar ungdomar i ledarskap redan från att de är elva år.

Klubbmästerskap i käpphästhoppning

En sak som ungdomssektionen gjort är ett käpphäststall. Något som uppskattats av såväl de mindre som större barnen.

- Det blir ett lekmoment för de yngre barnen och för de äldre i ungdomssektionen en gemensam gruppaktivitet när det skulle byggas. Under våren har vi klubbmästerskap i käpphästhoppning för första gången.

Dessutom anordnar man fritids för barnen på påsk-, sport- och höstloven och i år ska man arbeta fram en ny hemsida.

Aktivt 2022

Även om klubben klarade sig bra under pandemin och intresset för ridsport och föreningen ökat så ser man fram emot ett mer normalt 2022. Flera aktiviteter ska arrangeras, bland annat ett Boost Camp med ryttarutveckling, läger för ungdomar och så flera klubbtävlingar.

- Vi har medgång och en skön känsla i klubben. Det kommer bli ett bra 2022 för ridsporten och vår klubb. Det är jag helt övertygad om.

Ska du själv rida något?
- Självklart! Det är det bästa som finns. Mina barn är också aktiva i föreningen, så det blir både kvalitetstid med mina barn samtidigt som jag får rida. Vi har dessutom köpt en egen häst precis.

Länsförsäkringar Uppsala är partner till 69 olika föreningar och satsningar i Uppsala län. Lagga Fältrittklubb är en. Det stora börjar i det lilla.