KAP-KL/AKAP-KR

Tjänstepension inom kommun och region

Tjänstepensionen KAP-KL/AKAP-KR är den kollektivavtalade tjänstepensionen för dig som är anställd inom kommun och region. Du väljer själv pensionsförvaltare för din KAP-KL/AKAP-KR.

Välj oss för din tjänstepension KAP-KL/AKAP-KR

Därför ska du välja oss

 • 0,30 % i fondförvaltningsavgift om du väljer vår entréfond.
 • Tillgång till ett kvalitetssäkrat fondutbud med hållbarhetsinriktade alternativ.
 • Vi är lokala och kundägda - vi finns nära dig.

Så placeras dina pengar

Länsförsäkringar Sparmål är vår entréfond för dig som har tjänstepensionen KAP-KL/AKAP-KR. Väljer du Länsförsäkringar placerar vi dina pensionspengar automatiskt i entréfonden,  Länsförsäkringar Sparmålsfond som anpassas efter din ålder. Du kan när som helst byta fonder till någon annan av de fonder som Länsförsäkringar erbjuder dig i KAP-KL/AKAP-KR.

Entrélösningen är ett bekvämt val. Du slipper ta ställning och låter oss måna om att du ska få så bra pension som möjligt. När du närmar dig pension drar vi successivt ner på risken i ditt sparande åt dig.

Avgifter och utbetalningar

 • Kapitalavgift: 0 %
 • Entrélösningens förvaltningsavgift: 0,30 %
 • Fonder i det fria utbudet: 0,20 - 0,65 %
 • Fast avgift: 65 kronor*

* Per försäkrad och år.

 • Utbetalningsålder: 69 år och en månad
 • Tidigaste uttagsålder: 60 år
 • Uttagstid, förval: Livet ut
 • Valbar utbetalningstid: 10 - 20 år eller livsvarigt

Så väljer du oss

Du kan välja Länsförsäkringar för din tjänstepension KAP-KL/AKAP-KR hos Pensionsvalet och Valcentralen beroende på var din arbetsgivare sköter sin administration.

Flytt via Valcentralen

Din pensionsflytt görs i två steg:

 1. Logga in och beställ en sammanställning

  Logga in på Valcentralen med personlig e-legitimation och beställ en sammanställning genom att klicka på knappen "Hantera flytt av kapital", Fyll därefter i dina uppgifter. När din sammanställning är beställd kan det ta upp till sju dagar innan du får din sammanställning.

 2. Se sammanställning och ansök om flytt

  Logga in igen och se din sammanställning. Därefter klickar du på "Beslut om flytt av kapital" och fyll i uppgifterna om du vill gå vidare med en flytt. En flytt tar cirka en till tre månader.

Flytt via Pensionsvalet

Din pensionsflytt görs i två steg:

 1. Logga in och beställ en sammanställning

  Logga in på Pensionsvalet med personlig e-legitimation och beställ en sammanställning genom att klicka på knappen "Begär sammanställning", Fyll därefter i dina uppgifter. När din sammanställning är beställd kan det ta upp till sju dagar innan du får din sammanställning.

 2. Se sammanställning och ansök om flytt

  Logga in igen och klicka på "Visa sammanställlning". Tryck därefter "Gå vidare" för att påbörja din flyttansökan. En flytt tar cirka en till tre månader.

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Om du inte gör ett val

Om du inte gör något val, hamnar hela din pensionsinbetalning i en försäkring med traditionell förvaltning hos KPA Pension med återbetalningsskydd.