Så mycket dyrare har charterresan blivit på tio år

I dag väljer många pensionärer bort bussresan till tulpanparadiset Holland för att istället resa på en veckas charter till ett mer exotiskt land. Länsförsäkringar har tittat på hur mycket dyrare en veckas charterresa har blivit på drygt tio år och jämfört det med hur den genomsnittliga pensionen har ökat under samma antal år. -Uträkningen visar att den pensionär som vill resa på en veckas charter måste avstå en mycket större andel av sin pension idag än vad hen behövde göra för drygt tio år sedan, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Trifa

Priset på en resa till Playa del Sol har fördubblats sedan 2011 och samma sak är det med en resa till Gran Canaria. Vill man resa lite längre bort, till Egypten, har den resan gått upp med 80 procent. Av de resmål vi har tittat på har Aruba ökat mest, med drygt 200 procent. Jämför man med den genomsnittliga pensionen, har den inte ökat i samma takt.

Se i bilagan hur mycket dyrare olika semesterorter har blivit på drygt tio år. Här ser du även hur stor andel av pensionen charterresan äter upp av en genomsnittlig pension.

Jämfört man prisökningen på en veckas charter med hur mycket den genomsnittliga pensionen har ökat under dessa år är det stor skillnad. År 2011 låg en genomsnittlig pension på drygt 14 000 kronor per månad. I år ligger pensionen på drygt 20 000 kronor – en ökning med drygt 40 procent. Resorna har alltså ökat betydligt mer än pensionen.

– Den svaga svenska kronan gör inte bara att själva resan kostar mer, din köpkraft utomlands har minskat vilket gör att ett restaurang-eller musiebesök har blivit mycket dyrare under det senaste året, säger Trifa Chireh.

Ett populärt resemål att undvika för den som tycker att det har blivit dyrt att resa är USA. Den amerikanska centralbanken har höjt räntan mycket mer än den svenska, så att kronan verkligen har försvagats mot dollarn. På bara något år har kronan försvagats tvåsiffrigt mot dollarn och dessutom har konsumentpriserna i USA stigit med över tio procent.

Andra populära resmål för pensionärer är Frankrike, Italien, Spanien, Grekland och Portugal men dessa resemål har också blivit dyrare att leva i då kronan tappat mycket även mot euron.

Tips för pensionen och semestern

  • Ta bort återbetalningsskyddet på tjänstepensionen och höj ditt pensionskapital med upp till tio procent.
  • Har du låg pension kan du få Bostadstillägg efter att du fyllt 66. Kolla med pensionsmyndigheten.
  • Är du 63 år och arbetar kan du ta ut hela eller delar av din allmänna pension för att öka din ekonomi.
  • Om du handlar med kort är det bäst att välja att betala i landets valuta.
  • Ät inte alla mål mat på restaurang. Välj en picknik till stranden eller i parken.
  • Hyr ut din egen bostad under tiden som du själv är på semester för att frigöra en del kapital.
  • Res i väg med kort varsel då resorna brukar vara billigare då.
  • Undvik de mest populära semesterveckorna som sport-och-påsklov.

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52 
Länsförsäkringars pressjour, Tel. 08 – 588 418 50

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden