Skadeförebyggande besiktning - för ett skadefritt och hållbart hem

För att ditt hem ska må bra både idag och en lång tid framöver ingår en skadeförebyggande besiktning av ditt hus när du tecknar en villa- eller villahemförsäkring hos oss. Besiktningen sker digitalt eller vid ett hembesök. Allt för en tryggare och enklare vardag för dig som husägare.

Skadeförebyggande besiktning - för ett skadefritt och hållbart hem

Så här funkar det

Våra utbildade besiktningsmän ser över hur ditt hus mår och identifierar eventuella skador och risker för att du ska kunna bo tryggt och länge i ditt hem. Vi informerar också om förebyggande åtgärder som kan förhindra uppkomsten av skador och går igenom ditt försäkringsbrev för att säkerställa att du är rätt försäkrad.

 1. Du tecknar din villa- eller villahemförsäkring

 2. Vi kontaktar dig och bokar in din besiktning

 3. Besiktningen genomförs

 4. Besiktningsprotokollet skickas till dig efter mötet

Förberedelser inför din besiktning

För att genomgången av ditt hus ska bli så bra och värdefull för dig som möjligt ber vi dig förbereda ditt hem. Information om vad du behöver göra hittar du i vår checklista. Besiktningen är nödvändig för att försäkringen ska gälla för hussvamp och träskadeinsekter.

Checklista

Om du redan har en hemförsäkring för din villa - boka besiktningen här

Om du redan har en hemförsäkring för din villa - boka besiktningen här

Förebygg vattenskador med Valfrid en smart vattenvakt och
få 10% rabatt på din villapremie!

Den bästa skadan är ju faktiskt den som inte sker och vi vill att ditt hus ska må bra en lång tid framöver. Valfrid är vår uppkopplade tjänst som hjälper dig att hålla koll på vattenflödena i ditt hus. Tjänsten stänger av ditt inkommande vatten vid läckage och larmar vid onormal vattenaktivitet. Du håller enkelt koll, även på distans och kan få hjälp dygnet runt.  

000231-brandfilt_555x300.jpg

Förebygg skador

I våra snabbguider hittar du tips och råd på vad du själv kan göra för att förhindra att skador uppstår.

Våra snabbguider

Säkerhetsbutiken

I vår säkerhetsbutik kan du köpa bra säkerhetsprodukter som hjälper dig att undvika skador om olyckan är framme.

Säkerhetsbutiken

Lyckas med renoveringen

Mycket att tänka på inför renoveringen? Här hittar du våra bästa tips och råd om du ska bygga nytt eller göra om.

Våra renoveringstips

Frågor & svar

Om besiktningen

Från och med den 1 april 2021 ingår en besiktning av ditt hus när du tecknar din villa- eller villahemförsäkring hos oss. Besiktningen utförs av Länsförsäkringar Stockholms utbildade besiktningsmän.

Om du har tecknat din villa- eller villahemförsäkring innan den 1 april 2021 gäller trygghetsavtalet via Anticimex. I detta avtal ingår en skadeförebyggande besiktning genomförd av Anticimex egna besiktningsmän. 

Det är våra utbildade besiktningsmän från Länsförsäkringar Stockholm som utför besiktningen hemma hos dig. Detta gäller om du tecknat din villa- eller villahemförsäkring efter den 1 april 2021. 

När du tecknar vår villa- eller villahemförsäkring kommer en besiktningsman från oss att kontakta dig för att boka in din besiktning. 

Våra besiktningsmän kontaktar dig efter att du har tecknat din försäkring för att boka in ditt besiktningstillfälle.

 • Genomgång av ditt försäkringsbrev för att säkerställa så du är rätt försäkrad
 • Besiktning av huset och kännedom om eventuella risker och befintliga skador 
 • Tips och råd på skadeförebyggande åtgärder 
 • Möjlighet för dig att ställa frågor om huset och vad du bör ha i åtanke vid eventuella renoveringar

Besiktningen är nödvändig för att din försäkring även ska gälla för hussvamp och träskadeinsekter.

Vi vill i samband med besöket också säkerställa att du är rätt försäkrad och ge dig rätt förutsättningar för en skadefri vardag. Om något i ditt försäkringsavtal skulle behöva justeras efter ditt möte med oss görs detta med ditt samtycke.

Besiktningen är helt kostnadsfri och gäller för dig som tecknat din villa- eller villahemförsäkring hos oss från och med den 1 april 2021.

Besiktningstillfället tar cirka 1,5 timme.

Bilder är en viktig del i besiktningen och är nödvändigt för att besiktningsprotokollet ska bli så tydligt och värdefullt för dig som möjligt. Därför behöver bilder tas i de rum och utrymmen som ses över. Bilderna hanteras enligt GDPR. Här kan du läsa mer om hur vi behandlar personuppgifter.  

Inför besiktningen

För att besiktningen ska bli så bra och värdefull för dig som möjligt ber vi dig att förbereda ditt hem inför vårt möte. I vår checklista hittar du de områden och utrymmen du behöver se över och förbereda. 

Om det har gjorts en besiktning vid tidigare tillfälle ber vi dig att ha även detta protokoll tillgängligt. Med hjälp av denna information kan vi också följa upp eventuella tidigare anmärkningar och åtgärder för att säkerställa att ditt hus mår så bra som möjligt.

Med anledning av rådande coronapandemi har vi vidtagit följande åtgärder för att säkerställa att besiktningen hemma hos dig sker på ett tryggt och säkert sätt.

 • En besiktningsperson med förkylningssymtom måste stanna hemma
 • God handhygien och handsprit används både innan och efter varje besök
 • Engångshandskar används vid varje besiktningstillfälle
 • Fysisk distansering med dig som kund gäller under hela besiktningen
 • Munskydd finns alltid med i utrustningen och används vid överenskommelse med dig som kund

Till dig som kund
Vid minsta tecken på förkylningssymptom som hosta, feber eller halsont ber vi dig att kontakta oss så snart som möjligt och boka om din tid för besiktning.

Om du måste avboka din besiktning så ber vi dig att höra av dig så snart som möjligt. Kontaktuppgifter hittar du i din bokningsbekräftelse. Vi kontaktar dig därefter för att hitta en ny tid för besiktning.

Under besiktningen

För att kunna erbjuda en så bra besiktning som möjligt är det önskvärt att en ansvarig från hushållet delta under besiktningstillfället. Dock inget krav. Detta för att du som husägare också ska få en bättre inblick i hur ditt hus mår och vilka åtgärder du eventuellt behöver vidta efter besöket. Vi kommer under besiktningen även att informera om vad din försäkring omfattar och vad som kan påverka vid eventuella skador eller läckage.  

1. Besiktningen inleds med genomgång av ditt försäkringsbrev för att säkerställa
    att du är rätt försäkrad.
2. Därefter påbörjas besiktning av kök, badrum, våtutrymmen och övriga rum.
3. Efter det ses vind/krypgrund över samt utvändig besiktning av huset.
4. Vidare går vi även igenom brand- och inbrottsskydd.
5. Besiktningen avslutas med en sammanfattning av mötet och hur du som kund
    tar del av protokollet efteråt.

 

Efter besiktningen

Du kommer att få en SMS-avisering när protokollet finns att läsa på ”Mina sidor” på vår hemsida. Protokollet kommer även finnas tillgängligt för nedladdning.

Endast du som försäkringstagare och Länsförsäkringar Stockholm har tillgång till protokollet.

I samråd under besiktningsmötet kan vi även erbjuda uppföljning via telefon med ansvarig besiktningsperson om så önskas.

Huset kommer inte att bedömas som godkänt eller icke-godkänt. Däremot är besiktningen nödvändig för att försäkringen även ska gälla för hussvamp och träskadeinsekter. 

Syftet med besöket är också att ge dig som husägare en genomgång av hur ditt hus mår och hur du kan förebygga uppkomsten av framtida skador.

Det är husägarens eget ansvar att löpande underhålla sitt hus och åtgärda eventuella skador. För större åtgärder rekommenderar vi alltid att anlita certifierade entreprenörer. Åtgärdsförslag gås igenom vid besiktningstillfället.

Du kan köpa skadeförebyggande utrustning i vår egen säkerhetsbutik, Länsförsäkringars säkerhetsshop (lfsakerhetsbutik.se)

Du kan även köpa skadeförebyggande utrustning från andra leverantörer.
Tänk bara på att säkerställa så utrustningen är godkänd enligt de branschkrav som gäller.