Stulen bil? Det här gäller

Vet du vad du behöver göra om din bil blivit stulen? Eller har du haft inbrott i bilen och blivit av med prylar som låg framme? Här kan du läsa hur du går tillväga, och vad vi ersätter dig för beroende på vilken försäkring du har. Vi ger dig samtidigt lite smarta tips om du vill köpa en begagnad bil, men är orolig att den kanske är stulen.

Stulen bil? Det här gäller

Har din bil blivit stulen?

  1. Gör en polisanmälan

    Det gör du genom att ringa 114 14, så att polisen kan göra en efterlysning av fordonet. Du kan inte anmäla bilstöld via e-tjänst. Mer information på Polisens webbplats.

  2. Anmäl stölden till oss

    Anmäl direkt på lansforsakringar.se, i Mina sidor eller direkt i appen. Självklart kan du även ringa till oss.

  3. Leasar eller hyr du bilen?

    Du behöver meddela leasingfirman eller hyrbilsfirman om stölden. De kommer behöva en kopia av polisanmälan.

Hur ersätter ni mig om min bil blir stulen?

För att få ersättning om din bil får inbrott eller blir stulen behöver du ha en halv- eller helförsäkring. Villkoret är att den stulna bilen inte kommit tillrätta inom en månad efter din skriftliga skadeanmälan. Hittas din bil med skador eller om den skadats vid ett stöldförsök får du ersättning för skadorna. Har du endast trafikförsäkring ersätts du inte. På vår sida för bilförsäkring under rubriken Villkor för bilförsäkring hittar du detaljerad information.

Tomt garage

Undvik bilstöld och inbrott i bil

Vi har samlat våra bästa tips för att hindra biltjuvar från att stjäla din bil, dyrbara bildelar eller bilens eftertraktade utrustning.

Till tipsen

Inbrott i bilen – vad ersätts?

Har du haft inbrott i bilen och undrar vad du kan få ersättning för och inte? Förenklat så ersätter bilförsäkringen dig för sådant som räknas som tillbehör till bilen, om du har halv- eller helförsäkring. Det kan vara exempelvis en bilstereo eller fälgarna på bilen.

Blir du av med en handväska eller en mobil som legat i bilen så är det din hemförsäkring som eventuellt ersätter detta. Det i sin tur beror på försäkringsbolagets villkor. Har du hemförsäkring hos oss täckts detta oftast om du har en Allriskförsäkring i din hemförsäkring.

kvinna kör bil

Vill du köpa en begagnad bil men är orolig att den är stulen?

Du kan se bilens status på Transportstyrelsen.se eller genom att använda sms-tjänsten Vem äger fordonet? Du skickar registreringsnumret i ett sms till 72503. Läs mer om tjänsten här.

Du kan också beställa en fordonsrapport från Carfax.se eller se om bilen har anmälts stulen hos NICB (National Insurance Crime Bureau).

Tips när du ska köpa begagnad bil