Corona - Så gäller din reseförsäkring

Här får du svar på hur din försäkring gäller i samband med spridningen av coronaviruset. Reseförsäkringen ingår i din hemförsäkring hos oss.

Bild på tonårsdotter och mamma som tittar ner i en mobil tillsammans.

Frågor och svar

Hur gäller reseskyddet i hemförsäkringen om jag blir akut sjuk utomlands?

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller om du insjuknar akut i Covid-19 eller andra sjukdomar på resmålet. Du ska ha varit frisk och inte sökt vård för samma, eller liknande symptom, inom tre månader innan resan.

Vi betalar nödvändiga och skäliga kostnader för vård, medicin och eventuell hemtransport om det är medicinskt motiverat. Detta ska i förhand vara godkänt av oss eller SOS International.

Hur gör jag för att få ett resekort?

Resekortet hittar du i vår app. Där har vi samlat viktig information om vad du ska göra om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka under resan. Du hittar även kontaktuppgifter till SOS International och ditt försäkringsnummer.

Behöver jag ett reseintyg på resan?

Som situationen är för tillfället behövs inget reseintyg vid inresa till något land, som intygar att reseförsäkringen gäller vid akut sjukdom av Covid-19. Tänk på att förutsättningarna kan ändras.

Hur gäller reseskyddet i hemförsäkringen om jag vill ställa in planerad resa?

För att kunna få ersättning via avbeställningsskyddet måste utökat reseskydd ingå i din hemförsäkring. Om det utökade reseskyddet ingår i din hemförsäkring kan du se i ditt försäkringsbrev.

Blir du akut sjuk eller råkar ut för ett olycksfall innan resan som gör att du inte kan åka på semestern gäller avbeställningsskyddet. Tänk på att du måste ha ett läkarintyg som bekräftar att du inte kan genomföra resan.

Om UD avråder från att resa till ett land eller om du är orolig för att resa till ett land på grund av smittorisk har vi ingen möjlighet att ersätta betald resa.
Vi rekommenderar att du kontaktar researrangören eller flygbolaget för att undersöka möjligheten att avboka eller omboka resan. Du kan också läsa om dina rättigheter hos Konsument Europa.

Jag har varit sjuk i Covid-19 men känner mig frisk nu och vill resa. Hur gäller min försäkring?

Generellt sätt så gäller försäkringen om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka på resan och behöver läkarvård när du är utomlands.

Har du nyligen varit sjuk i Covid-19, bör du genomföra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser för att få en bedömning hur din sjukdom kan påverkas av resan. Försäkringen ersätter inte kostnader för vård om din sjukdom förvärras när du är utomlands.

Här kan du läsa mer om Medicinskt förhandsbedömning.

Så gäller din företagsförsäkring

Är du företagare? Här är vad som gäller för dina företagsförsäkringar.