Så kan en barnförsäkring hjälpa dig

Har du koll på vad en barnförsäkring täcker? Här illustrerar vi med två exempel varför det är bra att ha en barnförsäkring och hur försäkringen hjälper dig.

Så kan en barnförsäkring hjälpa dig

En barnförsäkring ger ett ekonomiskt skydd vid sjukdom och olycksfall dygnet runt. Vår rekommendation är att teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt efter förlossningen.

Här på sidan visar vi med två olika exempel hur det kan se ut när du får ersättning från barnförsäkringen.

Läs mer och ansök om barnförsäkring

Exempel 1: Diabetes

Sjuårige Erik kommer in akut till sjukhuset och blir inskriven för vad som visar sig vara diabetes. Han behöver en insulinbehandling och får stanna på sjukhuset i 14 dagar. När Erik blir utskriven får han vård hemma i 30 dagar.

Försäkringskassan beslutar att Eriks föräldrar får ett halvt omvårdnadsbidrag i två år och därefter en fjärdedels omvårdnadsbidrag i ytterligare fem år. Vi bedömer att Eriks diabetes ger en 15 procentig medicinsk invaliditet men att den inte kommer att påverka hans förmåga att arbeta i framtiden.

Med vår barnförsäkring får Erik och hans föräldrar totalt cirka 627 580 kronor skattefritt.

 • Akutvårdsersättning - 725 kronor
 • Ersättning för sjukhusvistelse – 8 120 kronor
 • Ersättning för vård i hemmet – 17 400 kronor
 • Halvt kostnadsbidrag i två år – 106 260 kronor
 • En fjärdedels kostnadsbidrag i fem år – 132 825 kronor
 • Medicinsk invaliditetsersättning – 362 250 kronor

Exemplet bygger på att Eriks föräldrar har valt en försäkring som kostar cirka 200 kronor per månad och har ett försäkringsbelopp på 50 prisbasbelopp. 

Beloppen är beräknade på prisbasbeloppet 2022 som är 48 300 kronor.

Exempel 2: Hjärnskakning och bruten handled

Tvååriga Judith ramlar ur en gunga och slår huvudet i gungställningen, hon skadar även handleden i fallet. Judiths glasögon spricker och det blir en stor reva i overallen.

Föräldrarna åker till akuten med Judith som blir inlagd på sjukhuset för observation med bruten handled och hjärnskakning. Hon återhämtar sig snabbt från hjärnskakningen men frakturen i handen läker inte bra. Senare bedömer vi att det är en nedsättning av funktionen i handen som ger en 3 procentig medicinsk invaliditet.

Med vår barnförsäkring får Judith och hennes föräldrar totalt cirka 77 383 kronor skattefritt.

 • Vårdresor - 48 kronor
 • Akutvårdsersättning - 725 kronor
 • Sjukhusvistelse två dagar - 1 160 kronor
 • Ersättning för glasögon och kläder - 3 000 kronor
 • Medicinsk invaliditet - 72 450 kronor

Exemplet bygger på att Judiths föräldrar har valt en försäkring som kostar cirka 200 kronor per månad och har ett försäkringsbelopp på 50 prisbasbelopp.

Beloppen är beräknade på prisbasbeloppet 2022 som är 48 300 kronor.

Baby Journey är med dig på hela resan

Vi samarbetar med Baby Journey. Med deras gravidapp har du allt du behöver veta samlat på ett ställe. Från plusset på stickan till förlossning och hela vägen till att barnet fyller två år. I appen hittar du allt från veckouppdateringar och checklistor till artiklar och tips som stöttar dig på bebisresan.

Till Baby Journey