Borsta din trätrall så behövs inget medel

Kemiska produkter som används vid skurning av trall behövs vanligtvis inte. Vanligt vatten är ofta ett lika bra alternativ för tvätt av altaner. Det visar vårt senaste test. Kemiska produkter som används vid skurning av trall behövs vanligtvis inte. Vanligt vatten är ofta ett lika bra alternativ för tvätt av altaner. Det visar vårt senaste test.

Foto på husfasader.

Länsförsäkringars Forskningsfond har låtit forskningsinstitutet RISE jämföra effekten av åtta vanliga altantvättmedel med att enbart skura med vatten. Bitar av tryckimpregnerat trätrall har skurats med antingen medel eller vanligt vatten. Därefter har de under ett års tid lämnats i en utemiljö, innan de har inspekterats på nytt.

Från testerna går det inte att utläsa någon visuell skillnad mellan det trallvirke som skurats med kemiska produkterna respektive bara med vatten. Det är alltså viktigt att skura och det blir då lika rent med bara vatten. Högtryckstvätt riskerar att skada ytan så den bör undvikas eller användas med stor försiktighet.

Testet har även utvärderat effekten för medel som enligt tillverkaren endast behöver strykas på trallytan utan att skura. De ger en viss synlig effekt, men inte lika stor som när man kombinerar produkterna med tvättning där man skurar ytan, eller när man bara skurar ytan med vatten.

Fyra tips för tvätt av altaner

  1. Om du borstar så är vatten lika effektivt som kemiska medel. Använd vatten och skura noggrant för bästa resultat.
  2. Undvik högtryckstvätt. Det är lätt att skada träet när högtryckstvätt användas vilket kan leda till hårt slitage och en tråkig yta.
  3. Testa hyra en maskin. För effektiv tvättning kan du använda en så kallad terassborste. Det finns idag många företag som hyr ut dessa på dygnsbasis.
  4. Om du inte kan skura – välj medel som stryks på. Det är alltid bättre att skura altaner för ett bra resultat, men om du inte har kraften att skura är ett medel som anger att det bara behöver strykas på utan att tvättas bättre än inget.

Ta del av testresultaten

Nedan kan du se vilka produkter som har testats. Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

Biltema, Trallrent
Biokleen, Tralltvätt eco
Colorama, Alg och Mögeltvätt *
Gardenmonster, Garden Monster Alg & Mögeltvättmedel*
Jape, Grönfri *
Jula, HardHead Alg-/Mögeltvätt

* kan enligt instruktioner på flaskan användas genom enbart påföras trallen.

Välj rätt försäkring

Är ditt hus rätt försäkrat om något skulle hända? En hemförsäkring skyddar ditt hem, dig själv och dina saker när det oväntade händer och är ett bra ekonomiskt grundskydd. Läs mer om vad som ingår i vår villaförsäkring och/eller villahemförsäkring.