Så skyddar du dig vid identitetsstöld

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för en identitetsstöld eller identitetskapning, men det finns inget hundraprocentigt sätt att undvika det. I vår hemförsäkring ingår skydd vid ID-stöld.

Bild på siluett av en man som riskerar att råka ut för identitetsstöld.

 I vår hemförsäkring ingår skydd vid ID-stöld. Om någon obehörig skulle komma över dina person- eller inloggningsuppgifter och använda dem för olika former av bedrägeri, så hjälper vi dig. 

Så här hjälper ID-stöldskyddet dig

Identitetsstöldförsäkring är inte en försäkring som ersätter skador i vanlig mening. Däremot kan skyddet hjälpa dig med rådgivning och assistans om du skulle bli utsatt för en ID-kapning.

Du får tillgång till telefonhjälp och rådgivning 24 timmar om dygnet samt tips om hur du kan förebygga och upptäcka identitetsstöld. 

Om du drabbats av en identitetsstöld får du bland annat hjälp med att

 • Kartlägga omfattningen av identitetsbedrägeriet
 • Spärra ditt personnummer
 • Bestrida felaktiga fakturor
 • Ta bort felaktiga betalningsanmärkningar
 • Överklaga beslut om du råkat ut för lagfartskapning, det vill säga om någon med hjälp av en förfalskad handling har beviljats äganderätt till din fastighet

För att hjälpa dig med ovanstående behöver vi få in en fullmakt från dig.

Skriv ut fullmakten här 

Fullmakten skickas till vår samarbetspartner: 
Länsförsäkringar Skåne, Box 742, 251 07 Helsingborg.

Vid rättstvist till följd av identitetsstöld

Om du hamnar i en rättstvist till följd av identitetsstölden kan vi i vissa fall betala dina kostnader för en advokat upp till 340 000 kronor. Självrisken i rättsskyddsförsäkringen är 20 procent. Om du trots allt drabbas av en ekonomisk förlust på grund av id-stölden ersätts inte detta.

På Stöldskyddsföreningens webbplats finns fler råd för att minska risken för ID-stöld. Där finns även telefonnummer som är viktiga att ha om du drabbas, bland annat till de olika kreditupplysningsföretagen där du spärrar ditt personnummer.

Stöldskyddsföreningen 

Tips på hur du kan skydda din identitet

 • Var observant och kritisk när någon kontaktar dig över telefon, sms eller e-post.
 • Lämna inte ut ditt personnummer, kort- eller kontonummer i onödan.
 • Ge aldrig ut koder eller inloggningsuppgifter, varken via mejl, sms eller telefon. Vi ber dig aldrig att logga in eller att lämna ut en personlig kod. Om du får ett sådant meddelande av någon annan, avsluta utan att lämna ifrån dig någon information. Skriv heller inte ut alltför detaljerad information om dig själv på Facebook och liknande sociala nätverk.
 • Har du tappat en identitetshandling, spärra den hos utfärdaren, anmäl det till polisen och till kreditupplysningsföretag.
 • Byt till en låsbar brevlåda eller postfack och eftersänd eller be en granne ta in din post om du reser bort. Kasta inte din post eller papper som innehåller personliga uppgifter i pappersinsamlingen. Var även uppmärksam på vilken post du får, till exempel bekräftelser på beställningar eller nya bankärenden, besked om adressändring eller liknande. 
  Hos Skatteverket kan du även spärra obehörig adressändring
 • Håll koll på vad som händer på ditt bankkonto. Läs kontoutdragen, kolla upp dina transaktioner och kontakta omedelbart din bank om något verkar vara fel.
 • Kontrollera webbplatser du är inne på. Ett tecken på att det är en falsk webbplats är att det inte finns någon information om hur du reklamerar en vara, låga priser och bristfälligt språk och stavfel.

5 tecken på att någon kan ha stulit eller kapat din identitet

Vad gör jag om jag misstänker att jag drabbats av bedrägerier?

Kontakta omedelbart din bank, ditt försäkringsbolag och polisanmäl på 114 14.

Spärra obehörig adressändring

Med Skatteverkets och Adressändrings e-tjänster Spärra obehörig adressändring och Adresslåset kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation. 

Skatteverkets spärrtjänst

Adressändrings spärrtjänst

Surfa tryggare

Bli tryggare på internet genom att ta ansvar över din digitala säkerhet. Här får du tips om hur du surfar säkert. 

Säkerhet på internet