Regler vid uthyrning av fritidshus

Har du ett fritidshus som står tomt delar av året? Tjäna tusenlappar på att hyra ut det några veckor. Arne Ohlson, privatmarknadschef på Länsförsäkringar, delar med sig av sina tips.

Regler vid uthyrning av fritidshus

Få in pengar till el och underhåll

Med amorteringskrav, räntekostnader, el, värme, försäkringar och underhåll kostar ett fritidshus ofta flera tusenlappar per månad – året runt. Genom att hyra ut det några veckor kan du få in pengar som i vissa fall kan täcka kostnaderna för att äga det.

Avdrag för fritidshus och året-runt bostäder

Schablonavdraget är 40 000 kronor om året per fritidshus och du kan göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att du totalt kan få 50 000 kronor per år skattefritt. Hyresinkomst över det beskattas med 30 procent.

– Bor du istället på sommarstället under sommaren kanske du vill hyra ut din vanliga bostad och schablonavdraget gäller även permanentbostaden. Viktigt är att du först kontrollerar vilka villkor som gäller för att hyra ut. Om det exempelvis är en bostadsrätt måste föreningen godkänna det, säger Arne Ohlson.

Schablonbeloppet på 40 000 kronor gäller per bostad, så man kan hyra ut både sin året-runt bostad och sitt fritidshus och göra avdrag för båda.

Tips när du ska hyra ut fritidshuset

  • Du kan ta emot hyra på upp till 50 000 kronor per år utan att betala skatt.
  • Ta reda på vad som är en skälig hyra.
  • Skriv ett avtal med tydliga regler för vad som gäller vid olika händelser, det finns mallar på Villaägarnas webbplats.
  • Skriv en inventarielista och plocka undan saker som du är rädd om.
  • Kontrollera att du har en hemförsäkring på fritidshuset – samma regler som när du själv är där gäller. 

Det gäller för uthyrning av bostadsrätt

Den som har en bostadsrätt får dra av schablonavgiften på 40 000 kronor och hela avgiften som man själv betalar för lägenheten under uthyrningstiden om hela bostaden hyrs ut. Hyr du inte ut hela bostaden får du bara dra av den del av avgiften som motsvarar den uthyrda delen.

– Avdragen får aldrig överstiga ersättningen och om du hyr ut lägenheten ett par veckor så får du bara dra av en del av avgiften den månaden. Och om du hyr ut en del i din lägenhet gäller att du bara får dra av den del av avgiften som motsvarar vad exempelvis ett uthyrt rum motsvarar av hela lägenheten, säger Arne Ohlson och påpekar att det finns bra information på Skatteverkets hemsida.

Bostadsrättsföreningar får ta ut en avgift från den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand för att täcka föreningens extra kostnader för andrahandsuthyrningen. Denna avgift får du dra av tillsammans med den avdragsgilla avgiften. 

Räkneexempel

  • Om du hyr ut sommarhuset under fyra veckor för 8 000 kronor per vecka får du totalt 32 000 kronor som då är skattefritt.
  • Om du hyr ut fler veckor eller tar ett högre pris så får du in en hyresinkomst på totalt 80 000 kronor, med en skatt på 7 200 kronor. (Räkna bort 20 procent på 80 000 minska med 40 000 och skatten på 30 procent baseras på 24 000 = 7 200 kr.) 

Skriv hyresavtal

Om du ska hyra ut ditt fritidshus är det bra att skriva ett avtal för vad som gäller vid olika händelser. Du hittar avtalsmallar på Villaägarnas webbplats. 

Avtalsmallar för uthyrning av fritidshus på villaagarna.se

Hur gäller försäkringen när du hyr ut fritidshuset?

För fritidshuset gäller samma regler som när du själv är där. Din fritidshusförsäkring ersätter saker som stjäls vid inbrott, förstörs av brand eller vid vattenskada.

Viktigt att veta är att personen som du hyr ut till har din tillåtelse att vara i bostaden. Om hyresgästen förstör eller stjäl någonting får du alltså ingen ersättning från försäkringen.

Fritidshusförsäkring