Försäkring vid flytt

Går flyttlasset snart? Här kan du läsa om hur din hemförsäkring gäller innan, under och efter flytten, beroende på vart du flyttar och sådant som är bra att tänka på. Se även hur försäkringen gäller vid uthyrning i andra hand.

Försäkring vid flytt
två kvinnor lyfter ut flyttlådor ur kombi-bil
  1. Försäkrar två adresser i 45 dagar

    Om du flyttar inom samma län gäller hemförsäkringen med samma omfattning och på samma villkor i upp till 45 dagar

  2. Försäkringen gäller under själva flytten

    Dina saker är försäkrade under färden om du flyttar i egen regi

  3. Blir du sambo? En försäkring räcker

    Glöm inte folkbokföra er på samma adress!

Behöver jag kontakta er för att anmäla en flytt?

Priset på din hemförsäkring baseras bland annat på boytan, samt vilken boendeform du har. Därför behöver du kontakta oss och meddela din flytt, så att allting blir rätt.

Byter du boendeform, till exempel om du flyttar från hyresrätt till bostadsrätt, eller från lägenhet till villa, är det viktigt att du kontaktar oss, då vi behöver göra ändringar i din försäkring. Det gäller även om du flyttar till ett annat län. 

För att vara säker på att du är rätt försäkrad behöver du kontakta oss senast på inflyttningsdatumet för ditt nya boende.

Här hittar du alla kontaktvägar 

Hur gäller hemförsäkringen när jag är mellan boenden?

Att flytta kan vara en utdragen process. Om du har olika ut- och inflyttningsdatum, eller inte kan flytta alla dina möbler på en gång, så gäller vår hemförsäkring för både din gamla och nya bostad, i 45 dagar när du också försäkrar ditt nya boende hos oss. Om du flyttar till ett annat län behöver du kontakta oss för att få rätt försäkring.

Exempel

Olle ska flytta ihop med sin blivande sambo i en ny lägenhet. De får tillträde till den nya lägenheten den 20 februari och Olles hyreskontrakt går ut den 31 mars. Hans försäkring täcker både sakerna i den gamla lägenheten och det han redan hunnit flytta. Olles sambo är folkbokförd på den nya adressen och kan därför säga upp sin hemförsäkring. Det räcker med en hemförsäkring för dem båda.

Gäller min försäkring under själva flytten?

Dina saker, möbler, elektronik med mera, är försäkrade under färden, det vill säga medan de flyttas från plats A till plats B, med förutsättning att du flyttar i egen regi.

Om du flyttar med hjälp av en flyttfirma så gäller istället deras villkor och försäkringar.

Exempel 

Marie har hyrt en skåpbil. Hon tvingas väja för en cyklist och gör en kraftig inbromsning, vilket leder till att en flyttkartong trillar ner och skadar en byrå inne i skåpbilen. Eftersom hon har hemförsäkring så ersätter vi de saker som skadas (trots att Marie endast har grundförsäkringen och inga tilläggsförsäkringar).

Exempel Allrisk

Assam ska flytta till en ny lägenhet. När han ska bära in den sista kartongen snubblar han på tröskeln och tappar flyttkartongen med porslin, och innehållet går sönder. Som tur är har Assam en hemförsäkring som gäller när han har otur, då Allrisk lösegendom ingår i hans hemförsäkring.

Tänk på!

Kom ihåg att transportsäkra dina saker under färden! Försäkringen gäller inte om du till exempel inte packat in porslin eller emballerat ömtåliga möbler.

Jag behöver magasinera mina saker. Hur gäller försäkringen?

Det beror på om du magasinerar på egen hand, till exempel i dina föräldrars garage eller en kompis förråd, eller om du hyr ett förråd hos ett magasinföretag.

Använder du ett magasinföretag behöver du kolla upp villkoren i deras försäkring.

Ska du magasinera på egen hand behöver du kontakta oss, då vi behöver veta adressen där du ska magasinera dina saker, samt vad dina saker är värda. Beroende på totalvärdet kan det vara klokt att teckna vår tilläggsförsäkring Magasinerat lösöre. Prata med vår kundtjänst för att hitta den bästa lösningen för dig.

Här hittar du alla kontaktvägar

Jag ska hyra boende i andrahand. Behöver jag teckna en egen hemförsäkring?

Ja, du behöver ha en egen hemförsäkring även om du hyr i andrahand. Försäkringen ger dig ett ekonomiskt grundskydd och försäkrar både dig och dina saker.

Läs mer om vad som ingår i vår hemförsäkring

Jag ska hyra ut min bostad. Behöver jag behålla min hemförsäkring?

Ja, du som äger eller är hyrestagare för en bostad behöver ha en egen hemförsäkring. Olika regler gäller beroende på om du har en hyresrätt eller bostadsrätt, samt om du hyr ut bostaden möblerad eller omöblerad.

Om du äger en bostadsrätt är du ansvarig för bostadsrätten. Om det sker en skada, till exempel en vattenläcka eller brand, är det du som ägare som är ansvarig. Därför behöver bostadsrättsförsäkringen stå på dig som ägare, och inte på hyresgästen.

Hyr du ut din hyres- eller bostadsrätt möblerad är det viktigt att du har en egen försäkring som täcker sakerna i lägenheten. Det ingår inte i andrahandshyresgästens försäkring.

Har du en inneboende i din lägenhet, eller om ni är flera, till exempel studenter som delar på ett boende, behöver var och en av er ha sin egen hemförsäkring.

Tänk på!

Glöm inte att du behöver få godkänt av din bostadsrättsförening innan du kan hyra ut din bostadsrätt i andra hand!