Så minskar du risken för båt- och motorstöld

Stöld av båtar, utombordsmotorer och navigationsutrustning är ett vanligt problem. Här listar vi knep och teknisk utrustning som kan hjälpa till att hålla tjuven borta. Om du förebygger skada och stöld kan du dessutom få upp till 40 procent rabatt på din båtförsäkring.

Båtar vid brygga i solnedgång.

Få upp till 40 procent rabatt på båtförsäkringen

Med ett förarintyg eller annan nautisk kompetens får du 10 procent rabatt på din försäkring. Om du dessutom gör följande åtgärder för att skydda din båt mot stöld och skada kan du få upp till 30 procent rabatt.

Använd spårsändare

En spårsändare fästs på båten, vattenskotern eller motorn och kopplas till din mobiltelefon eller larmcentral beroende på fabrikat. Om båten eller motorn störs eller flyttas får du ett larm med positionen på en karta.

Förvara båtmotorn säkert

Många motorer stjäls tidigt på säsongen och efter båtsäsongens slut under vinterförvaringen. Om båten ligger på land måste du inte ta av utombordsmotorn, det viktiga är att motorn förvaras i en låst lokal.

Lås fast båten i bryggan

Se till att låsa fast din båt i ett fast föremål med en kätting och lås som är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF). Stävöglan på båten ska vara av samma klass som kättingen och hänglåset.

Märk utombordsmotor och vattenskoter med mikropunkter

Med hjälp av stöldskyddsmärkning är det lättare att hitta och identifiera en motor, båt eller vattenskoter som hamnat i fel händer. Märkningen görs via mikropunkter och ett ID-nummer, så polisen med hjälp av leverantörens register kan få reda på vem som är ägare vid en kontroll.

Stötdämpande kölskydd för segelbåt

Ett kölskydd monteras direkt på kölens framkant för att minska risken för skador vid grundstötning.

Andra bra tips för att stöldsäkra båten

Båtsamverkan med grannar

Tillsammans kan ni hjälpas åt för att undvika skadegörelse, stöld och inbrott. Byt gärna kontaktuppgifter med dina båtgrannar och hjälps åt med att titta till era båtar. Var även uppmärksam på vilka som rör sig i området och notera främmande fordon som inte brukar röra sig i området.

Skrovnummer och motornummer

Genom att ha koll på motornummer och skrovnummer kan båten och motorns identitet kontrolleras vid eventuell stöld. Om du inte har dessa nummer noterade kan ett stulet objekt inte återlämnas till sin rättmätige ägare, exempelvis om båten skulle påträffas vid en tullkontroll.

På båtar tillverkade efter 1998 sitter skrovnumret ofta placerad under fenderlisten på akterspegelns högra sida. Den följer en standard enligt följande. SE-ABCENBATC001. Båtar tillverkade innan 1998 har ingen standard, varken kring placering eller uppbyggnad.

Motornummer finns på alla båtmotorer som tillverkas. Numret ser olika ut beroende på tillverkare och hittas normalt i anslutning till upphängningsbygeln.

Läs också

Snabbkurs i knopar

Pålstek, skotstek eller dubbelt halvslag? Lär dig tre viktiga knopar som löser de flesta situationer.

3 knopar för sjön

Sjösäkerhet – ha koll på det här kapten!

Lite vett, lite etikett, men framför allt kloka tips på hur du undviker att något går på tok.

Fyll på kunskaperna här

Guide till ett säkert båtliv

Bygg på med sjökunskap och njut av livet på vågorna. Här hittar du alla våra tips.

Se alla artiklar

Kvinna i  motorbåt.