Hur mycket ska du spara?

En bra tumregel för hur mycket du bör spara är att lägga undan 10 procent av din bruttolön varje månad. Det innebär att om du tjänar 25 000 kronor före skatt ska du spara 2 500 kronor.

Två kvinnor diskuterar hur mycket man ska spara, foto.

Vad ska du spara till först?

 1. Börja med en buffert

  Det är bra att spara ihop till en buffert innan du sparar till annat. Vår rekommendation är att en buffert bör vara 2 månadslöner före skatt. Tjänar du 25 000 kronor före skatt i månaden bör din buffert alltså vara 50 000 kronor. Om du sparar 10 procent av din lön tar det då ett år och åtta månader att få ihop din buffert. 

   

  En buffert är bra för att klara av oförutsedda händelser, exempelvis en vattenläcka, en trasig tand eller om du blir arbetslös. 

 2. Spara till pensionen

  När bufferten är på plats är det en bra idé att börja spara till pensionen. Av de 10 procent som du lägger undan varje månad bör du nu ta hälften till pensionen och fortsätta spara den andra halvan i bufferten så den fortsätter att fyllas på. 

   

  Ju tidigare du börjar spara till pensionen, desto mindre behöver du spara varje månad. Därför är vårt tips att börja pensionsspara när du börjar jobba.

  Så börjar du pensionsspara

 3. Låt drömmar gå i uppfyllelse

  När bufferten är påfylld kan den delen av sparbeloppet istället användas till ett sparande för att kunna göra större köp imorgon, till exempel till semestern, kontantinsatsen eller en ny bil.

   

  Våga drömma och våga spara till dina drömmar!

Prognos för ditt sparande

Hur lång tid kan det ta att spara ihop till en viss summa? Hur påverkas spartiden beroende på vilken avkastning du får på pengarna?

Testa vår sparkalkylator

Vad är nästa steg?

Nästa steg är att starta ditt sparande. För att kunna göra det behöver du välja vilken sparform du ska spara i: kanske ett sparkonto eller ett ISK? 

Läs mer om olika sparformer