Bolån

När du ska köpa bostad finns vi nära dig. Fyll i dina uppgifter och ansök direkt om bostadslån!

Vi finns nära dig
Vi är kundägda, vi lyssnar
Bolåneskydd kostnadsfritt i tre månader
kr

Bolåneskydd med Bo kvar-försäkring

3 månader kostnadsfritt bolåneskydd! Ekonomisk trygghet om du eller familjen skulle bli ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven. Bo kvar-försäkring

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Våra räntor för bottenlån
Bindningstid Ränta
3 mån 2,34 %
1 år 1,79 %
2 år 1,74 %
3 år 1,64 %
4 år 1,69 %
5 år 1,69 %
7 år 2,20 %
10 år 2,60 %
Räntorna för bolån är senast ändrad: 2020-10-22

När du tecknar ett bolån kan du låna upp till 85 procent av den nya bostadens pris. Av dem är 75 procent bottenlån, den största delen av ditt bolån, och 10 procent topplån.

Läs mer om bolåneräntor

Ansök om lånelöfte och bolån

Hos oss kan du känna dig trygg med ditt bolån. Teckna ditt bolån hos en bank som finns där du är.

När du ska köpa en bostad ska du först ansöka om ett lånelöfte. Då vet du vad du har att röra dig med om du går in i en budgivning.

Fyll i dina uppgifter för att få en preliminär månadskostnad och en uppfattning om hur mycket du kan låna. Känner du dig nöjd kan du ansöka direkt.

Ansök om lånelöfte och bolån

Din guide till ett lyckat bostadsköp

Det ska kännas både lustfyllt och spännande att köpa ny bostad även om det är en hel del att tänka på. Här kan du enkelt följa de sju stegen till ett lyckat köp.

Dags för bostadslån? Så här funkar det

1. Räkna hur mycket du kan låna

I vår bolånekalkyl kan du testa dig fram och räkna ut hur mycket du kan låna för att veta hur mycket din bostad får kosta. Prova med olika kontantinsatser och räntor för att se hur månadskostnaden förändras.

Du betalar minst 15 procent i kontantinsats och kan låna upp till 85 procent av bostadens pris. Av dem är 75 procent bottenlån och 10 procent topplån.

Tänk på att det finns amorteringskrav som avgör hur mycket du behöver betala av på ditt bolån.

Vad behöver banken veta när du ansöker om bolån?

För att få ett bolån bedöms hushållets möjlighet att kunna betala tillbaka lånet. Bland annat tar vi upplysningar hos UC och gör en bedömning av värdet på bostaden.

Räkna ut hur mycket du kan låna

2. Ansök om lånelöfte

När du börjar gå på visningar för att köpa en bostad ska du ansöka om ett lånelöfte. Då vet du vad du har att röra dig med om du går in i en budgivning. De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du börjar buda på en bostad. Det är gratis att ansöka om ett lånelöfte och det gäller i tre månader om inget förändrats sen du ansökte.

3. Ansök om bolån

När du har vunnit budgivningen och har ett lånelöfte från oss är du välkommen att höra av dig direkt till din personliga kontakt eller lokala bankkontor så hjälper vi dig vidare med bolånet. Tänk på att vi behöver godkänna bostaden innan du skriver på några papper.

Om du inte har lånelöftet hos oss kan ansöka om bolån digitalt. 

När du skrivit kontraktet med mäklaren betalar du direkt en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Skulle du inte ha pengarna själv kan du ansöka om ett handpenningslån.

Har du hittat din drömbostad innan du sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån. När du får ett bolån pantsätter du bostaden till banken som säkerhet. Läs mer om pantbrev och andra kostnader som kan tillkomma när du tar ett bolån.

Bolåneskydd kostnadsfritt i tre månader

Du som skaffar bolån hos oss erbjuds tre månader kostnadsfritt Bo kvar bolåneskydd. Det bidrar till att trygga din egen och din familjs ekonomi om något oförutsett händer. Bo kvar-försäkringen ger ökad möjlighet att bo kvar vid ofrivillig arbetslöshet, långvarig sjukskrivning eller dödsfall. Lite extra trygghet i osäkra tider. Bo kvar köps i samtal med en rådgivare när du skaffar bolån hos oss.

Flytta ditt bolån till oss

Har du redan ett bolån som du vill flytta till oss så hjälper vi dig självklart. Det behöver inte vara krångligt att byta bank. Du gör en ansökan här på webben och sen hör vi av oss och hjälper dig med resten.

Utöka ditt bolån

Om du planerar att renovera eller bygga ut så kan du undersöka om du kan utöka ditt befintliga bolån. Det kan finnas utrymme i befintliga pantbrev eller så kanske du kan ta nya. Vi hjälper dig gärna att se över vilka möjligheter du har att låna på din bostad.

Bra att tänka på inför ditt bolån

 • Skaffa en hemförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
 • Komplettera även med en Bo kvar-försäkring så får du ekonomisk trygghet för dig och familjen vid sjukdom, arbetslöshet eller död.
 • Börja spara regelbundet direkt till en buffert för oförutsedda händelser eller om du ska renovera senare.
 • Se vad din bostad är värd med Värdekollen. Du kan följa värdeutvecklingen snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.

Viktig information

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig.

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 % av marknadsvärdet.

Kredittid på ditt bolån

Kredittid är från det datum du tar ett bolån till det datum lånet ska vara återbetalt.

Frågor och svar om Bolån

 • Försäkringar

  Fördelen med att dela upp lånebeloppet är att du kan välja olika räntebindningstider på de olika lånen. På det sättet får du större flexibilitet och sprider riskerna då din ränta kommer att bestämmas vid olika tidpunkter.

  Även om du vill ha samma räntebindningstid på hela lånebeloppet idag, kan det vara bra att dela upp lånebeloppet i flera lån. Då kan du välja olika räntebindningstider på lånen vid ett senare tillfälle.


  Hjälpte det här svaret dig? 77 av 103 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Fundera över hur det ser ut hos dig: Är inkomsten ungefär lika stor varje månad? Är utgifterna ungefär lika stora varje månad? Är det stora eller mer snäva marginaler i privatekonomin?

  Hushåll som har stabila inkomster och utgifter med goda marginaler påverkas inte i så hög grad av förändrade ränteutgifter. Därför kan du ta en något större risk och välja tremånadersränta på en större andel av bolånen, då kort räntebindningstid historiskt har gett lägre ränteutgifter än lån med längre räntebindningstider.

  Tremånadersränta är flexibelt också genom att du kan välja en annan räntebindningstid senare och du kan lösa lånet utan att behöva betala ränteskillnadsersättning.

  Hushåll som har mer varierande inkomster och utgifter, eller med mindre marginaler, påverkas i högre grad av förändrade ränteutgifter. Då kan du välja längre räntebindningstider på en större del av dina bolån för att få mer förutsägbara ränteutgifter.

  Tänk på att lån med längre bindningstid inte är lika flexibla och om de ska lösas i förtid får du betala en kostnad som kallas ränteskillnadsersättning.


  Hjälpte det här svaret dig? 47 av 64 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Gör en kalkyl här och få en uppfattning om hur mycket du kan låna.


  Hjälpte det här svaret dig? 88 av 254 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Det är viktigt att lånen är betalda på förfallodagen. Det är klokt att ha automatisk dragning från ett konto hos oss, då kan du alltid känna dig trygg med att lånen betalas i rätt tid. 

  Läs mer om detta


  Hjälpte det här svaret dig? 21 av 45 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kan välja tremånaders räntebindning för att slippa ränteskillnadsersättning som du annars får betala om du måste lösa lån i förtid när bostaden säljs.


  Hjälpte det här svaret dig? 89 av 128 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  När du söker lån hos oss ska alla handlingar som behövs vid en överlåtelse av bostad, bland annat köpekontrakt, köpebrev, gåvobrev eller bodelningsavtal, vara skrivna av en juridiskt sakkunnig person.

  Det kan vara till exempel en mäklare eller en extern jurist. Vi gör inte några överlåtelsehandlingar.


  Hjälpte det här svaret dig? 44 av 77 har fått hjälp av svaret