Köpa lägenhet 2041 – så mycket måste du spara

Vill du att ditt barn ska kunna flytta hemifrån efter studenten. Eller ska hen bo hemma tills det är 30 år? Bristen på bostäder slår hårt mot unga som vill flytta hemifrån. Det är oftast så lång kö för ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet på många håll i landet att det känns omöjligt att någon gång lyckas få tak över huvudet. Så det enda som återstår är att ge sig ut och leta en lämplig bostadsrätt där istället kontantinsatsen kan bli en stoppkloss för många. Svaret på problemet brukar stavas ”spara”.

Länsförsäkringar har sammanställt hur mycket man måste spara i förhållande till ett barnbidrag i olika delar av landet och med hjälp av dagens bostadspriser räknat ut vad en etta kan komma att kosta om 20 år och vad kontantinsatsen då skulle bli. Resultatet visar att för att ha råd med kontantinsatsen till en genomsnittlig lägenhet på 30 kvadrat om 20 år krävs ett sparande som motsvarar 1 000 kronor i månaden– alltså knappt ett barnbidrag.

Men priserna varierar stort i landet. Dyrast är inte oväntat Stockholm.

Att spara till en bostad åt sina barn toppar listan (54 %) när Länsförsäkringar via Novus nyligen frågade 1 000 föräldrar om hur deras sparande till barnen ser ut.  

– Det finns många föräldrar som förbereder sig för det här, men det finns också en hel del som inte har möjlighet eller som inte är medvetna om vilka belopp det rör sig om för att kunna köpa en lägenhet när det väl är dags. För den som nu sitter med ett litet knyte i knät är uträkningen tänkt som en hjälp för att förstå vilka belopp det kan röra sig om, säger Sebastian Hovander, placeringsrådgivare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Den som just blivit förälder och inte vill ha sina barn hemma alltför länge kan till exempel avstå en del av barnbidraget för att spara till barnet och med en så lång sparhorisont lägga pengarna i en eller flera aktiefonder, säger Sebastian Hovander.

”Mindre än ett månatligt sparat barnbidrag räcker för att täcka kontantinsatsen för en nyfödd som ska flytta hemifrån om 20 år (undantag Stockholm).”

Kommun  Pris år 2041 Kontantinsats år 2041 Spara per månad  +/- barnbidraget
Stockholm 5 152 247 kr
 
772 837 kr 1 725 kr + 475 kr
Göteborg   3 380 032 kr
 
505 903 kr 1 125 kr -125 kr 
Malmö  2 191 929 kr  328 075 kr  731 kr   +519 kr
Uppsala 
 
 2 525 995 kr
 
 378 899 kr
 
 842 kr
 
-408 kr
 
Östersund  1 904 199 kr  285 630 kr   635 kr  -615 kr 

  Källa; Macrobond, Svensk Mäklarstatistik och Länsförsäkringar

Vi har räknat med en årlig ökning av bostadspriserna på 4 procent baserat på 2 % inflation och 2 % real ökning av inkomster och det historiska snittet för prisökning på bostäder sen 80-talet som är 7,4 %. På spar har vi satt en ränta på ränta på 6 %.

TIPS – ATT TÄNKA PÅ

  • Spara regelbundet – ett månadssparande är ett bra sätt att slippa fundera på när det är rätt läge att köpa. Går börsen ner får du nya fondandelar till ett lägre pris.
  • Välj sparform – har du lång sparhorisont bör du välja att spara i aktiefonder. Alternativt kan du välja en fond som automatiskt viktar ner andelen aktier ju närmare gåvodatum du kommer.
  • Spara i barnets namn eller inte - Det ger dig som förälder större handlingsutrymme att spara i ditt namn. Står pengarna i barnets namn är de juridiskt sett att betrakta som barnets och ska då användas i syften som gagnar barnet – och tillfaller barnet på 18-årsdagen.  

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare. Läs mer på www.lansforsakringar.se/goinge-kristianstad

Se alla pressmeddelanden