Bolån

Bostadslån anpassade för dig och dina behov

Se din boendekostnad

Bostadstyp
kr
kr/mån

Våra räntor för bottenlån

Senast ändrad 2018-12-28

 • 3 mån 2,23 %
 • 1 år 2,19 %
 • 2 år 2,16 %
 • 3 år 1,95 %
 • 4 år 2,23 %
 • 5 år 2,30 %
 • 7 år 2,98 %
 • 10 år 3,40 %

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Testa din ränta

Ibland är det svårt att veta om man ska välja fast, rörlig eller mixad ränta. Därför har vi gjort det enklare för dig att kunna se de faktiska skillnaderna, baserat ränteläget just nu och framtidsprognoser. 


Snabbguide - Bolån

Vad behöver du låna till?
Köpa bostad
Utöka bolån

Funderar du på att renovera eller bygga till din bostad? Räkna  på hur mycket du kan låna och vad det kostar. Välj "Låna på befintlig bostad" på nästa sida.

Räkna på ditt lån

Flytta ditt bolån till oss

Funderar du på att flytta ditt bolån till oss?

Allt du behöver veta om bolåneräntor.
Våra bolåneräntor

Fyll i en ansökan, så kontaktar vi dig senare och hjälper dig hela vägen.

Ansök här


Kort om bolån

Bolån för alla typer av boende

Bolån passar när du ska renovera din nuvarande bostad, köpa nytt eller lägga om lån för både villa, bostadsrätt och fritidshus. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde när du ska köpa bostad eller vill flytta dina bolån till oss. Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens pris.

Ansök om bolån

Utöka ditt bolån

Tänk på att

 • Du behöver skaffa en boendeförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
  Hemförsäkring
 • Komplettera ditt bolån med Bo kvar-försäkringen så får du ekonomisk trygghet för dig och familjen vid sjukdom, arbetslöshet eller död.
  Bolåneskydd - Bo Kvar
 • Det är också klokt att komma igång direkt med ett regelbundet sparande. Både för att ha en buffert till oförutsedda händelser eller om du planerar för renovering så småningom.
  Spara och placera
Snabbfakta om bolån
Lånelöfte Ansök direkt och ta med på visningen

Kontantinsats 
Handpenning

15 % av bostadens pris
10 % betalas direkt när du skrivit kontrakt
Låna till ny bostad

Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. 75 % som bottenlån och 10 % som topplån

Låna mer på bostaden där du bor Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde
Ränta på bolån Du kan binda räntan från 3 månader upp till 10 år
Amortera på bolånet Rak amortering. Läs mer om amortering
Säkerhet för bolånet Vi tar pantbrev i din villa eller fritidshus och/eller pant i bostadsrätt.

Läs mer i prislistan


Ska du köpa bostad?

Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Sju steg till ett lyckat bostadsköp

Det ska kännas både lustfyllt och spännande att köpa ny bostad även om det är en hel del att tänka på. Här ser du stegen till ett lyckat köp.

Sök bostad

Steg 1: Sök bostad

Fundera över hur du vill bo, vilket område och vad som är viktigt för dig och din familj när det gäller boendet. Besök Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för att få vägledning eller för att hitta ditt nästa boende.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Börja med att göra en snabbkalkyl och se vad din boendekostnad blir. Då vet du hur mycket du har råd med och kan fokusera på rätt bostad. Kom ihåg att räkna med kostnader för till exempel el, fastighetsskatt och även marginal för räntehöjningar.

Det är också klokt att fundera på hur stor del av hushållsbudgeten som ska få gå till boendet, livet är så mycket mer än bara bostad.


Vanliga frågor och svar

 • Försäkringar

  Generellt sett är det bra att dela upp lånebeloppet i flera lån, då kan du välja olika räntebindningstider och får större flexibilitet på det sättet.


  Hjälpte det här svaret dig? 15 av 24 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Fördelen med att dela upp lånebeloppet är du kan välja olika räntebindningstider på de olika lånen. På det sättet sprider du riskerna då din ränta kommer att bestämmas vid olika tidpunkter.

  Även om du vill ha samma räntebindningstid på hela lånebeloppet idag, kan det vara bra att dela upp lånebeloppet i flera lån. Då kan du välja olika räntebindningstider på lånen vid ett senare tillfälle.

   


  Hjälpte det här svaret dig? 3 av 3 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Fundera över hur det ser ut hos dig: Är inkomsten ungefär lika stor varje månad? Är utgifterna ungefär lika stora varje månad? Är det stora eller mer snäva marginaler i privatekonomin?

  • Hushåll som har stabila inkomster och utgifter med goda marginaler påverkas inte i så hög grad av förändrade ränteutgifter. Därför kan du ta en något större risk och välja tremånadersränta på en större andel av bolånen, då kort räntebindningstid historiskt har gett lägre ränteutgifter än lån med längre räntebindningstider.

   Tremånadersränta är flexibelt också genom att du kan välja en annan räntebindningstid senare och du kan lösa lånet utan att behöva betala ränteskillnadsersättning.

  • Hushåll som har mer varierande inkomster och utgifter, eller med mindre marginaler, påverkas i högre grad av förändrade ränteutgifter. Då kan du räntebinda en del av lånebeloppet längre tid än tre månader för att få mer förutsägbara ränteutgifter. Tänk på att lån med längre bindningstid inte är lika flexibla och om de ska lösas i förtid får du betala en kostnad som kallas ränteskillnadsersättning.

  Hjälpte det här svaret dig?
 • Försäkringar

  Du kan välja längre räntebindningstider på en större del av dina bolån, på det sättet blir ränteutgifterna mer förutsägbara.


  Hjälpte det här svaret dig? 8 av 17 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kan välja tremånaders räntebindning för att slippa ränteskillnadsersättning som du annars får betala om du måste lösa lån i förtid när bostaden säljs.


  Hjälpte det här svaret dig? 1 av 1 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  När du söker lån hos oss ska alla handlingar som behövs vid en överlåtelse av bostad, bland annat köpekontrakt, köpebrev, gåvobrev eller bodelningsavtal, vara skrivna av en juridiskt sakkunnig person.

  Det kan vara till exempel en mäklare eller en extern jurist. Vi gör inte några överlåtelsehandlingar.

   


  Hjälpte det här svaret dig?

Mer om bolån

Amortering

Amortera, betala av ditt bolån

Att betala av på bolånet är ett bra sparande. Du får både lägre boendekostnad och utrymme för att kunna låna mer.

Låna på huset

Behöver du bygga om eller renovera - Utöka ditt bolån, renovera

Planerar du att renovera bostaden eller bygga ut? Passa på att utöka ditt bolån hos oss.

Kontantinsats och handpenning

Kontantinsatsen är 15 procent när du köper en bostad, men först behöver du betala en handpenning på 10 procent som en garanti att du ska köpa bostaden.

Bolåneräntor

Bolåneräntor, vilken ränta passar dig

Fast eller rörlig ränta? Här får du all information du kan behöva om bolåneräntor.

Överbryggningslån

Ett överbryggningslån är till för dig som behöver betala din nya bostad innan du sålt din nuvarande. Brygglånet får du ha upp till sex månader.


Villkor och viktig information

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig. 


Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 procent av marknadsvärdet. Länsförsäkringar Bank AB är kreditgivare för bolån över 75 procent av marknadsvärdet. Länsförsäkringar Bank AB är kreditförmedlare för lånen.

Kredittid på ditt bolån

Kredittid är från det datum du tar ett bolån till det datum lånet ska vara återbetalt.

Skuldkvotstak

Vi använder oss av ett skuldkvotstak för att minska risken med allt för höga bolån.

Läs mer om amorteringskrav