Fondbyte i pensionsförsäkring och kapitalförsäkring

Vanliga frågor när du vill genomföra ett fondbyte under Pension på Mina sidor.

Svaren gäller om du har ett försäkringssparande som är placerat med fondförvaltning. Det kan till exempel vara i en pensionsförsäkring, kapitalförsäkring, tjänstepension i Friplan eller avtalspension.
Sparar du direkt i fonder, i IPS eller ISK sker fondbytet på andra sätt.

 

 • Vi rekommenderar att du går in under "Avancerat fondbyte", väljer "Byt allt" i den aktuella fonden och lägger det i valfri fond.


  Hjälpte det här svaret dig? 47 av 68 har fått hjälp av svaret
 • Det kan vara möjligt om du har 20 fonder och till exempel byter bort två fonder mot två nya. Då har du handlat med 22 fonder, men har sammanlagt 20 fonder när bytet är klart. Du måste dock använda avancerat fondbyte.


  Hjälpte det här svaret dig? 8 av 12 har fått hjälp av svaret
 • När du har bekräftat din beställning kan du direkt följa vad som händer under avsnittet Transaktioner. Från att beställningen är registrerats, när andelar har sålts i fonderna du vill byta från, till dess att vi har köpt andelar i fonderna du vill byta till. Själva beställningen finns inte kvar på Mina sidor. Om det är viktigt för dig att spara beställningen kan du gör en skärmdump innan du bekräftar fondbytet. Hör du av dig till oss kan vi söka upp din beställning i våra interna system.


  Hjälpte det här svaret dig? 42 av 78 har fått hjälp av svaret
 • Fördelningen i procent visas i hela tal. Om fondinnehavet är mindre än 0,5% av hela portföljen avrundas det till 0%. Det kan också bli 0% procent "kvar" om övriga fondinnehav har en decimal som avrundas uppåt. Till exempel om du har tre fonder, varav ett utgör 96,6 procent och ett annat 2,6 procent, och det tredje 0,8 procent. Då blir summan av de två första till 100 procent (97 + 3) och det tredje blir 0 procent. Det andra scenariot kommer att rättas.


  Hjälpte det här svaret dig? 5 av 12 har fått hjälp av svaret
 • Nej. vi tar inte ut några transaktionsavgifter eller valutaväxlingssavgifter.


  Hjälpte det här svaret dig? 133 av 150 har fått hjälp av svaret

Bryttid för fonder

För fondbyten som görs mellan måndag – torsdag är bryttiden 00.00.

För fondbyten som görs mellan fredag – söndag är bryttiden 00.00 natten mot måndag.

Hur lång tid tar ett fondbyte?

Ett fondbyte tar upp till fyra bankdagar men går oftast snabbare än så. Efter att ett fondbyte genomförts säljs fondandelarna i normalfallet dagen efter du beställt ett fondbyte.

Köpet sker normalt bankdag 3 (max 4) beroende på när vi får pengarna för försäljningen. Du kan följa ditt fondbyte under transaktioner på din försäkring när du är inloggad.

Flera tips när du gör ett fondbyte

Kontrollera att du har beställt rätt fondbyte innan du bekräftar. Så att du till exempel inte av misstag byter till samma fond som du bytte från, eller att vi kommer att byta bort en fond som du hade önskat ha kvar.