Så gör du med försäkringen vid flytt

Går flyttlasset snart? Här kan du läsa om hur du gör för att flytta hemförsäkringen så du har rätt skydd för dig och din nya bostad.

Hur flyttar du?

När du gör en flyttanmälan kommer uppgifterna in till oss så vi kan uppdatera din hemförsäkring. Men beroende på ditt nya boende kan du behöva göra ändringar i din försäkring.

Om du byter boendeform

Vilken hemförsäkring du behöver beror på hur du bor. Byter du boendeform behöver du därför göra ändringar i din försäkring. Det gäller till exempel om du flyttar från en hyresrätt till bostadsrätt och behöver byta från en hyresrättsförsäkring till bostadsrättsförsäkring.

Vi kommer behöva fler uppgifter om din nya bostad, särskilt om du flyttar till en villa och behöver byta till en villaförsäkring som också ska täcka skador på själva huset och din tomt. Vi behöver också veta när du blir ägare till ditt nya hem så försäkringen gäller när du flyttar in.

Kontakta oss så ser vi till att du får rätt skydd för din nya bostad.

Flytt från och till hyresrätt

Har du bott i en hyresrätt och flyttar till en ny gäller samma typ av försäkring, men vi behöver uppgifter om storlek på ditt nya boende. 

När du flyttar gör du en flyttanmälan till Skatteverket som i sin tur meddelar oss din nya folkbokföringsadress. När vi fått in informationen ändrar vi dina uppgifter så att hemförsäkringen gäller för din nya bostad. Den börjar gälla direkt när du flyttar in. Kontakta oss gärna om det är något du funderar över.

Ska du hyra i andra hand är det också viktigt med en egen hemförsäkring. Din hyresvärds försäkring gäller inte för dina grejer och som hyresgäst är det viktigt att ha ett ansvarsskydd som ingår i försäkringen.

Flyttar du till ett annat län rekommenderar vi att du vänder dig till länsförsäkringsbolaget på din nya ort.

Flytt till bostadsrätt eller villa

Flyttar du in i en bostadsrätt eller villa ska du alltid kontakta oss så vi får in rätt uppgifter om din nya bostad. Vi behöver bland annat veta din nya adress och hur stor den nya bostadsrätten är. För villan behöver vi bland annat ha uppgifter om fastighetsbeteckning, boyta och antal badrum för att kunna beräkna rätt pris.

Om du flyttar ihop

Ska du bli sambo räcker det med en hemförsäkring för er båda. Det kostar inget extra. Det enda du behöver göra är att kontakta oss för att säga upp den ena försäkringen. Kom ihåg att folkbokföra er på samma adress för att hemförsäkringen ska gälla för er båda.

Passa på att dubbelkolla vad som ingår i er försäkring och om ni behöver köpa till några tilläggsförsäkringar som ger bättre skydd för era saker vid oförutsedda händelser (Allrisk lösegendom) eller när ni är ute och reser (Utökat reseskydd).

Läs mer om vanliga tilläggsförsäkringar till din hemförsäkring

Tips!

Ska ni bli sambos och flytta in i gemensam bostad kan det vara bra att fundera på att skriva ett samboavtal.

Vid flytt utomlands

Det finns reseförsäkringar som gäller om du planerar att flytta tillfälligt utomlands i några år, till exempel för att studera. För en flytt på obestämd tid är det bättre att skaffa försäkring i det land du planerar att bo i.

Försäkring under flytten

Att flytta kan vara en stökig historia. Det är bra att fundera på om du behöver en försäkring under själva flytten. Har du mycket prylar som du till exempel ska förvara hos ett magasineringsföretag kan du skaffa en särskild försäkring för magasinerat lösöre.

Tänk på att dina föräldrars hemförsäkring inte gäller för dina saker som ska förvaras i samband med en flytt. Det är alltid bäst att ha en egen försäkring.

Mer att tänka på vid flytt

 • Anmäl flytten
  Gör en flyttanmälan hos Skatteverket.

 • Eftersändning
  Fundera på att eftersända post från din gamla adress. Det gör du mot en avgift på adressandring.se.

 • Abonnemang & avtal
  Säg upp abonnemang och elavtal.

 • Meddela ny adress
  Meddela andra aktörer din nya adress – alla får inte in uppgifterna från Skatteverket.

Flyttar du hemifrån?

Dags att skaffa en egen försäkring! Våra hemförsäkringar skyddar ditt hem, dina prylar och dig själv.

Läs mer om hemförsäkring