Vad är tjänstepension?

Tjänstepensionen betalas av din arbetsgivare och är en stor del av din totala pension, därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller för dig.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Du som har tjänstepension

Tjänstepensionen utgör för många cirka 25–50 procent av den totala pensionen. Börjar du närma dig pensionsålder är det en bra idé att samla din pension för att få en bättre överblick. Hur du placerar din tjänstepension kan också göra stor skillnad för din framtida pension.

Icons/70px/Quotation-mark-70
Gör aktiva val eller ändra befintliga val för att påverka din tjänstepension och dina försäkringsskydd, exempelvis efterlevandeskydd.
– Pensionsexpert Trifa Chireh


Du som saknar tjänstepension

Om du saknar tjänstepension är det viktigt att du sparar själv. För anställd med kollektivavtalad tjänstepension avsätts ungefär 4–5 procent av lönen till tjänstepensionen, vilket är ett bra riktmärke att gå efter.

Spara själv till pensionen

Ju tidigare du börjat spara till din pension, desto bättre. Även om du sparar lite grand så växer pengarna över tid. Ett eget sparande till pension kan du till exempel ha genom att skaffa ett Investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. 

Så börjar du spara till pension

För dig som är egen företagare

Du som är egen företagare måste själv spara till din tjänstepension. Samma tumregel gäller för dig som för en anställd utan tjänstepension, cirka cirka 4–5 procent av din lön.

Tjänstepension för egenföretagare