Hyra ut din bostad

Står ditt fritidshus tomt under vissa veckor på året eller är det stora evenemang i din hemort och du planerar att hyra ut ditt boende? Många i vårt län har hyresgäster i sina bostäder och fritidshus. Om du väljer att hyra ut är det viktigt att du vet hur din boendeförsäkring gäller.

Hyra ut din bostad

Villa eller fritidshus

För villor och fritidshus gäller samma regler som när du själv är där. Din hemförsäkring ersätter saker som stjäls vid inbrott, förstörs av brand eller vid vattenskada.

Om hyresgästen stjäl något i bostaden

Personen som du hyr ut till har din tillåtelse att vara i bostaden. Om någonting blir stulet får du ingen ersättning från försäkringen eftersom en tjuv ska ha tagit sig in utan lov och så är det inte när din hyresgäst har använt nyckel. 

Om hyresgästen skadar dina saker

Hemförsäkringen ersätter inte skador på dina saker när du hyr ut. Därför bör du alltid ta bort de saker som har ett högt värde eller som du på annat sätt är rädd om.

Hyreslägenhet eller bostadsrätt

Om du vill hyra ut ditt boende som är en hyresrätt eller bostadsrätt ska du alltid se till att få ett intyg med godkännande från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Vad ska jag tänka på om jag hyr ut mitt boende?

  • Var noga vid valet av hyresgäst. Om du hyr ut via någon av de större uthyrningstjänsterna på internet så har de ofta omdömen om hyresgästerna där du kan se hur de har skött sig när de har hyrt av andra hyresvärdar. Ta en personlig kontakt med den som vill hyra ditt boende.
  • Lås in eller plocka bort värdefulla saker som du är rädd om.
  • Skriv ett avtal där det står vad som gäller kring städning, inventarier och olika händelser. Avtalsmallar hos Villaägarna
  • Om det är en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut.

Informera din hyresgäst

  • Var man stänger av vattnet om det skulle inträffa ett läckage.
  • Var brandsläckare och brandfilt finns.

Se till att dina gäster får en trygg vistelse hos dig

Se över brandskyddet i ditt gästboende. Det bör sitta brandvarnare i varje rum och kom ihåg att kontrollera så att batterierna är okej innan dina gäster anländer. I vår säkerhetsbutik hittar du bra och prisvärda produkter för ett tryggt boende.

Brandprodukter i våra säkerhetsbutiker

Fritidshusförsäkring

Försäkra ditt fritidshus för trygghet året runt. Fritidshusförsäkringen gäller för din stuga och de saker du har där när det oväntade händer. Försäkringen täcker både skador, olyckor och stölder så att du kan känna dig trygg under hela året.

  • Vi finns nära när det händer något
  • Ansvarsförsäkring ingår
  • Gäller för hela familjen